Kalėjimų departamento direktoriaus įsakymais prie kiekvienos pataisos įstaigos yra sudarytos komisijos, į kurias įeina šių įstaigų, Kalėjimų departamento, probacijos tarnybų, vietos savivaldybių vykdomųjų institucijų, vaiko teisių apsaugos tarnybų (kai svarstomas nepilnamečio nuteistojo prašymas lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos), asociacijų, religinių bendruomenių ar bendrijų, švietimo įstaigų atstovai, savanoriai.

Komisijos sudarytos iš 8 narių ir sekretoriaus, kuris nėra komisijos narys. Atstovai komisijos nariais paskirti 1 metų laikotarpiui. Bausmių vykdymo sistemos darbuotojai negali sudaryti daugiau kaip 50 procentų visų komisijos narių.

Tikimasi, kad visuomenės atstovų dalyvavimas komisijose padidins priimamų sprendimų dėl lygtinio paleidimo objektyvumą.

Pagrindinės komisijų funkcijos – priimti sprendimą taikyti arba netaikyti nuteistajam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos, kuris pagal įstatymus turi teisę prašyti išeiti į laisvę anksčiau laiko, nagrinėti nuteistųjų prašymus lygtinai paleisti iš pataisos įstaigos, socialinio tyrimo išvadas, teismo nutartis atsisakyti patvirtinti komisijos nutarimą taikyti nuteistajam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos, vertinti nuteistojo elgesį bausmės atlikimo metu įkalinimo įstaigoje, taikytas socialinės reabilitacijos priemones ir jų įvykdymo rezultatus, nusikalstamo elgesio riziką pakartotinai nusikalsti ir kitas aplinkybes, kurios gali turėti įtakos sprendimui dėl lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų taikymo, taip pat teikia rekomendacijas pataisos įstaigai ir nuteistajam dėl tolimesnės nuteistojo socialinės reabilitacijos, nuteistojo nusikalstamo elgesio rizikos mažinimo.

Komisijai priėmus sprendimą taikyti lygtinį paleidimą, šį sprendimą turi patvirtinti teismas. Komisijos sprendimą netaikyti lygtinio paleidimo nuteistasis ar jo gynėjas gali apskųsti teismui.

Iki š. m. liepos 5 d. įkalinimo įstaigų administracijos yra įpareigotos patvirtinti pirmo lygtinio paleidimo komisijos posėdžio datą. Tikimasi, kad liepos viduryje komisijos jau svarstys pirmuosius nuteistųjų prašymus lygtinai paleisti iš pataiso įstaigos.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 11 įkalinimo įstaigų: Alytaus, Kybartų, Marijampolės, Panevėžio, Vilniaus pataisos namai, Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija, Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorius-pataisos namai, Kauno ir Šiaulių tardymo izoliatoriai, Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas, Laisvės atėmimo vietų ligoninė.