Tais atvejais, kai skolą galima išieškoti iš atlyginimo ar pensijos, skolininkams nebereikės mokėti už antstolių kreipimąsi į bankus ir kitas įstaigas.

Pasak Teisingumo ministerijos atstovo Dainiaus Radzevičiaus, iki šiol ministerija neretai sulaukdavo skundų, kad darbą turinčiam asmeniui priskaičiuojamos gana didelės išlaidos už antstolio veiksmus išieškant skolą.

Kaip pabrėžia ministerijos atstovas, priėmęs vykdyti dokumentą dėl 200 litų neviršijančios baudos išieškojimo, antstolis negali iš karto taikyti priverstinio vykdymo priemonių. Prieš tai darydamas antstolis privalo skolininkui nusiųsti nustatytos formos siūlymą sumokėti baudą ir vykdymo išlaidas. Be to, jeigu baudos išieškojimo suma neviršija 200 litų, atskirų antstolio vykdymo veiksmų išlaidos negali viršyti 100 litų. Iki šiol tokios išlaidos, kurias turėdavo kompensuoti skolininkas, kartais išaugdavo net iki kelių šimtų litų.

Mažų baudų nesumokėjusiems skolininkams taip pat sumažintos papildomos išlaidos. Iki šiol už bet kurią baudą iki dviejų šimtų litų antstoliai imdavo 30 litų bylos administravimo ir 100 litų atlygį už skolos išieškojimą. Nuo šiol, jei bauda nesiekia 50 litų, administravimo išlaidos sumažėja iki 20 litų, o atlygis antstoliui - iki 50 litų, t. y. perpus mažesnis negu iki šiol.

Ministras G. Bužinskas taip pat panaikino galimybę antstoliui, nukreipiant išieškojimą į daiktus, areštuoti iš esmės didesnės vertės daiktą negu reikia išieškomai sumai ir vykdymo išlaidoms padengti.

Tais atvejais, kai išlaikymas (pvz., alimentai) ar jo įsiskolinimas išieškomas iš skolininko darbo užmokesčio, pensijos, stipendijos ar jiems prilygintų skolininko pajamų, antstoliui apmokamos tik 30 litų bylos administravimo ir atskirų vykdymo veiksmų atlikimo išlaidos. Atlyginimas antstoliui už sprendimo įvykdymą šiuo atveju neimamas. Jeigu skolininkas išlaikymą moka pats į antstolio depozitinę sąskaitą, atlyginimas antstoliui už sprendimo įvykdymą taip pat neimamas.

Šie teisingumo ministro įsakymu patvirtinti pakeitimai bus taikomi juos paskelbus "Valstybės žiniose".