Atsako Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas:

Baudžiamoji atsakomybė už nepranešimą apie nusikaltimą numatyta Baudžiamojo kodekso 238 straipsnyje - tas, kas be svarbios priežasties nepranešė teisėsaugos įstaigai arba teismui apie jam žinomą daromą ar padarytą labai sunkų nusikaltimą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Už nepranešimą apie nusikaltimą neatsako tą nusikaltimą padariusio asmens artimieji giminaičiai ir šeimos nariai.

Siekiant inkriminuoti šį nusikaltimą reikalingos sąlygos:

- nepranešama apie daromą ar padarytą labai sunkų nusikaltimą. Labai sunkus nusikaltimas yra tyčinis nusikaltimas, už kurį baudžiamajame įstatyme numatyta didžiausia bausmė viršija dešimt metų laisvės atėmimo (pvz., nužudymas, kvalifikuotas sunkus sveikatos sutrikdymas ir pan.);

- nėra aplinkybių darančių neįmanomą pranešimą (pvz., asmens sunki būklė, stichinė nelaimė ar pan.);

- asmuo turi informaciją apie labai sunkų nusikaltimą. Ši informacija yra pakankama, patikima, šios šaltiniai yra žinomi: nepranešęs asmuo stebėjo, matė arba sužinojo iš asmens, kuris padarė nusikaltimą, matė nusikaltimo įrankius, rašytinius įrodymus, žinojo nusikaltimo pasekmes ar aplinkybes, patvirtinančias daromą ar padarytą labai sunkų nusikaltimą ir pan.;

- noras apie įvykį pranešti, bet nutylėtos svarbios aplinkybės;
nepranešama apie labai sunkų nusikaltimą, kuris yra pasikėsinimo stadijoje ar jau padarytas.

Asmuo, žinantis apie labai sunkų nusikaltimą, turi pranešti teisėsaugos institucijoms (policijai ar kitai ikiteisminio tyrimo įstaigai, prokuratūrai, taip pat operatyvinės veiklos subjektams) ar teismui.

Nelaikoma nusikalstama veika nepranešimas apie daromą ar padarytą labai sunkų nusikaltimą, jei pranešėjas pats nebuvo įsitikinęs, kad nusikaltimas daromas ar buvo padarytas, o tik girdėjo gandus, paskalas ar pan.

Baudžiamasis kodeksas nenustato pranešimo formos, todėl pranešimas gali būti tiek žodinis, tiek rašytinis, tiek anoniminis.

Piliečio paklausime minima, jog asmuo žinojo apie kito asmens padarytą sunkų nusikaltimą, tačiau įstatymas nenumato atsakomybės už nepranešimą apie daromą ar padarytą sunkų nusikaltimą, todėl jokios baudžiamosios atsakomybės asmeniui neužtraukia.

Baudžiamojo kodekso 238 str. 2 d. numatyta, kad baudžiamojon atsakomybėn nėra trauktini nusikaltimą padariusio asmens artimieji giminaičiai ir šeimos nariai, nors ir pastarieji žinotų apie daromą ar padarytą labai sunkų nusikaltimą. Taip yra įgyvendinta Konstitucijos 31 str. 3 d. nuostata, kad draudžiama versti duoti parodymus prieš save, savo šeimos narį ar artimus giminaičius.

Pastebėtina, kad pagal šį straipsnį neatsako dvasininkai, advokatai, kurie apie nusikaltimą sužinojo atlikdami savo pareigas.

Nors įstatymas numato atsakomybę tik už nepranešimą apie daromą ar padarytą labai sunkų nusikaltimą, tačiau kiekvieno piliečio moralinė pareiga yra pranešti teisėsaugos institucijoms apie bet kokią nusikalstamą veiką.