Gynėjas

Birželio viduryje tris dienas Vilniuje dirbęs tribunolas surinko medžiagą ir išklausė komunizmą kaltinančius aktus, tačiau tuomet neatsirado teisininko, kuris būtų apsiėmęs ginti komunizmą.

Kaip informavo tribunolo teisėjų kolegijos pirmininkas advokatas Vytautas Zabiela, antrojoje sesijoje dalyvaus ir komunizmo gynėjas - Lietuvos pilietis, filosofijos mokslų daktaras Jurijus Radovičius. Pasak V.Zabielos, jis ketina ginti komunistinę doktriną ir ideologiją, tačiau ne konkrečius nusikaltimus.

Siekiai

Antrojoje tribunolo sesijoje ketinama išklausyti kaltintojus, kurių, kaip tikimasi, bus apie 15.

Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Povilas Jakučionis teigė, kad visi tribunolo dokumentai ir nutarimai bus išsiųsti visoms valstybėms, tarptautinėms ir visuomeninėms organizacijoms, raginant priimti teisės aktus, smerkiančius komunizmą. Valstybių bus prašoma kurti nacionalinius visuomeninius komitetus, kurie turėtų dirbti, kol bus įkurtas tarptautinis teismas komunistinių režimų nusikaltimams nagrinėti, turintis juridinę galią bausti.

Visuomeninis tribunolas jo organizatorių yra vadinamas antruoju Niurnbergo procesu, taip pabrėžiant nacizmo ir komunizmo nusikaltimų žmogiškumui paraleles. Jie, tiesa, nenurodo, ar komunizmo nusikaltėliams sieks mirties bausmės pakariant, kaip tai buvo daroma Niurnberge.