Kino scenarijus, sukurtas populiarios lietuvių rašytojos Jurgos Ivanauskaitės romano „Miegančių drugelių tvirtovė“ motyvais, išsaugojo autorei būdingą stilių: žaismingą, kiek ironišką, kartais vulgariai sarkastišką.

Filmas pasakoja apie Moniką (šį vaidmenį atliko sidabrine gerve už geriausią moters vaidmenį apdovanota lietuvių kino režisierė Janina Lapinskaitė), advokato žmoną, pasiturinčią penkiasdešimtmetę moterį, ištekėjusią už jaunesnio vyro. Jos gyvenimą iš esmės pakeičia visai netikėtas įvykis – avarija, kurios metu sužeista prostitutė vėliau ligoninėje nusižudo. Netikėtas susidūrimas su tokio likimo moterimi įgauna tęsinį. Vyrui išvykus į komandiruotę, Monika priima į savo namus ir bando globoti tris iš Vokietijos sugrįžusias prostitutes. Monikai ši globa ilgainiui virsta jos gyvenimo įvykių perkainojimu. Skyrybos su vyru, netikėtai susiklostę globotinių likimai, galiausiai autoavarija, kurios metu susižaloja pati Monika, yra jau kitokio jos gyvenimo, „Gyvenimo po Gyvenimo“, pradžia.

„Monika pagal savąją „kraujo grupę“ labai artima Vikai iš romano „Ragana ir lietus“ (filmas „Nuodėmės užkalbėjimas“, rež. A. Puipa, 2007 m.). Priešingai nei Vika, kuri blaškosi uždarame naikinančios meilės labirinte, Monika yra pajėgi pakeisti meilės kryptį. Ji neieško Prarastojo Rojaus, ji nėra erotinės meilės vergė. Ji yra laisvas žmogus. Monika, priešingai nei Vika, gali pamilti nelaukdama už tai atlygio. Suvokdama tik tai, jog ši artimojo meilė suteikia jos gyvenimui tegul ir banalią, bet vis dėlto kažkokią prasmę. Romanus skiria šešiolikos metų laikotarpis. Monikos istorija, mano nuomone, yra sudėtingesnė, kinematografiškesnė. Todėl natūralu, kad ekranizuodamas „Miegančių drugelių tvirtovę“ užbaigiu vadinamąją „Jurgos pasaulio“ viziją“, – sako filmo režisierius ir scenarijaus autorius Algimantas Puipa.

Filme vaidina Janina Lapinskaitė (Monika), Vytautas Balsys (Linas, Monikos vyras), Giedrė Giedraitytė (Gitana), Elzė Gudavičiūtė (Eglė), Miglė Polikevičiūtė (Kristina).

Filmo prodiuserė – Uljana Kim, operatorius – Viktoras Radzevičius, kompozitorius – Tomas Kutavičius, dailininkas – Algirdas Garbačiauskas.

Jau 21 vaidybinį filmą sukūręs kino režisierius Algimantas Puipa 1974 m. yra baigęs Sąjunginį valstybinį kinematografijos institutą. Pirmasis režisūrinis A. Puipos darbas buvo filmas „Kelio ženklai“. 1975 m. kartu su Stasiu Motiejūnu jis sukūrė savo pirmąjį vaidybinį filmą Lietuvos kino studijai, kuris vadinosi „Atpildo diena“. A. Puipa šiuo metu yra vienas žymiausių Lietuvos kino režisierių, dažniausiai kuriantis pagal šiuolaikinę lietuvių literatūrą. Daugelis jo sukurtų filmų yra pelnę prizus tarptautiniuose kino festivaliuose. Pastarasis jo kūrybinis darbas – „Miegančių drugelių tvirtovė“ – šiemet pelnė net tris sidabrines gerves: geriausio 2011 metų filmo, geriausio režisūrinio darbo ir geriausiai atlikto pagrindinio moters vaidmens nominacijos.