Didžiosios Britanijos laikraščiuose mirga reklamos su „MMM 2011“ logotipu. Jos žmones vilioja įnešti savo pinigus į „sistemą, kurioje yra daugiau kaip 20 mln. dalyvių“. Per mėnesį žadamos nuo 20 iki 75 proc. palūkanos. Pasiūlymas – verčiantis iš kojų. Tačiau pakanka prisiminti visai nesenus įvykius Rusijoje, kai žmonėms buvo žadami aukso kalnai, o viskas baigėsi labai skambiu bankrotu. Įdomiausia, kad S. Mavrodis naujus klientus vilioja panašia kaip ir prieš 20 metų schema.

Milijardai nuostolių

Lietuva po Nepriklausomybės atgavimo stebėjo pranešimus iš Rusijos apie tai, kad nesuvokiamai dideles palūkanas už indėlius siūliusi „MMM“ sužlugo, o indėlininkai Rusijoje ir kitose NVS šalyse prarado iki 10 mlrd. JAV dolerių. Tikslių nuostolių sumos nežino net patys sistemos kūrėjai.

S. Mavrodis turėjo sėsti į teisiamųjų suolą, bet jam pavyko įtikinti dalį rusų, kad su juo susidorojo Maskvos valdžia. Gyventojai 1994 metais jam suteikė mandatą Valstybės Dūmoje, ir jis, įgijęs teisinę parlamentaro neliečiamybę, laikinai išvengė kalėjimo.

Į kalėjimą jis pateko 2003-iaisiais. S. Mavrodis buvo apkaltintas įvairiais nusikaltimais, tarp jų – mokesčių vengimu ir sukčiavimu. 2007 metais Maskvos teismas jį nuteisė kalėti 4,5 metų laisvės atėmimo bausme ir 10 tūkst. rublių bauda. Tuo metui tai buvo lygu 390 JAV dolerių. Į laisvę rusas išėjo tais pačiais 2007-aisiais, nes teismų laukė būdamas už grotų.

Ėmėsi senų darbelių

S. Mavrodis po 20 metų vėl pradėjo žmones vilioti į tą pačią sistemą. Tik šįkart jis užsimojo kur kas plačiau – nauja finansinė piramidė statoma ne tik Rusijoje, buvusiose NVS šalyse, bet ir Baltijos valstybėse bei dar 10 kitų Europos šalių. Kada tiksliai buvo pradėta kurti nauja finansinė schema, kuri labai panaši į apgavystę, tiksliai pasakyti sunku. Lietuvoje pirmosios reklamos pasirodė pernai. Praėjusią savaitę Rusijoje jau atsirado tinklaraštininkų pranešimų, kad „MMM 2011“ stabdo mokėjimus.

Ši sistema vadinama finansine piramide, nes jos dalyviai vieni kitiems moka išmokas, pinigai niekur nėra investuojami. Išmokoms sukurta „dešimtininkų“, „šimtininkų“ ir „tūkstantininkų“ sistema. Šioje sistemoje kiekvienas indėlininkas žino tik savo dešimtininką, o dešimtininkas – tik savo dešimtuką ir šimtininką, šimtininkas žino savo šimtuką ir tūkstantininką, ir t. t.

Visos piniginės operacijos atliekamos internetu per elektroninių mokėjimų sistemą „WebMoney“. Indėlininkams pasiūlyta pirkti vadinamųjų „bilietų“ – būtent „bilietai“ neva ir nešą pelną indėlininkams. Kai kuris nors iš indėlininkų užsimano išeiti iš sistemos, jis turi parduoti savo „bilietą“. Pinigus išeinančiajam turi sumokėti „dešimtininkas“ iš viso dešimtuko pinigų. Jeigu dešimtininkui nepakaks jo dešimtuko pinigų, tada jis kreipsis pagalbos į savo šimtininką, kuris jau rinks reikiamą sumą iš visų savo dešimtukų. Jeigu kas nors nenorės mokėti išeinančiajam, toks žmogus, pasak S. Mavrodžio, bus pats išmestas iš sistemos.

Problema ta, kad vieną dieną pinigai neabejotinai baigsis, nes sistema negali augti amžinai. Išloš tik tie, kas sistemoje dalyvavo nuo jos pradžios, o didžioji dalis žmonių liks be savo santaupų. Būtent toks likimas iki šiol ištikdavo visas finansines piramides. Nėra duomenų, kur „MMM 2011“ registruota, visi pavedimai atliekami per tarpininkus.

Rizika – didžiulė

Vytautas Plunksnis
Lietuvos investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis „Tiesai“ sakė, kad fakto, jog „MMM 2011“ yra finansinė piramidė, labai neslepia ir jos kūrėjai. „Akivaizdu, kad išmokos žmonėms galimos tik iš kitų žmonių įmokų, todėl anksčiau ar vėliau piramidė yra pasmerkta žlugti. Nepaisant to, nemažai žmonių susigundo žadamomis nerealiomis palūkanomis ir „investuoja“ savo pinigus. Rusijoje yra toks anekdotas: jeigu kažkas siūlo 30 proc. metines palūkanas, tai greičiausiai apgaulė, tačiau kai man pasiūlė 300 proc., negalėjau neinvestuoti – nunešiau visus savo pinigus“, – komentavo V. Plunskis.

Nenorėjęs prisistatyti Londone gyvenantis rusų tautybės Lietuvos pilietis „Tiesos“ žurnalistą tikino, kad į „MMM 2011“ savo pinigus įnešė praėjusių metų pabaigoje, ir iki šiol palūkanos mokamos be sutrikimų. Tiesa, jis atsisakė pasakyti, kiek ir kaip jam išmokami pinigai, nors tikino uždarbį gaunantis kiekvieną mėnesį. „Rizika yra, nes uždarbis didelis. Man pasisekė, nes nesu paskutinis sistemos dalyvis“, – sakė 37 metų vyras.

Prisiskambinti „MMM 2011“ reklamose Londone nurodytais telefonais nepavyko: vienu niekas neatsiliepia, kitas visąlaik išjungtas. „Tiesos“ žiniomis, į S. Mavrodžio sistemą Londone imigrantus vilioja mažiausiai du žmonės. Be to, pinigus sunešę anksčiau yra suinteresuoti pritraukti kuo daugiau žmonių, nes nuo to didėja jų uždarbis.

Lietuvoje pradėtas tyrimas

Kovo mėnesį Lietuvos bankas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti tyrimą dėl „MMM 2011“ veiklos. Pareigūnai sureagavo į žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus apie „MMM 2011“ bandymus privilioti gyventojų pinigus nerealiais pažadais.

„Lietuvos banko specialistams, pastebėjusiems viešoje erdvėje aiškius finansinės piramidės požymius turinčios sistemos „MMM 2011“ reklamas, kilo įtarimas, jog pažeidžiami Lietuvos įstatymai, pagal kuriuos išimtinę teisę priimti indėlius ir kitas grąžintinas lėšas iš neprofesionalių rinkos dalyvių turi tik licencijuotos kredito įstaigos“, – „Tiesai“ sakė Lietuvos banko atstovas spaudai Mindaugas Milieška. Prokurorai tyrimą pradėjo dėl galimai neteisėto vertimosi komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla.

Lietuvos bankas duomenų apie Lietuvoje gyventojų į „MMM 2011“sistemą investuotas lėšas neturi.

Pirmosios MMM istorija

Sergejus Mavrodis gimė 1955 metų rugpjūčio 11 dieną Maskvoje. Graikų kraujo turintis vyras 1989 metais įkūrė kompaniją MMM. Ją S. Mavrodis atidarė su savo broliu Viačislavu ir seserimi Olga. Iš pradžių jie vertėsi importu, bandė užsiimti investavimu ir dalyvauti privatizacijoje, bet ta veikla nebuvo labai sėkminga.

1994 metais S. Mavrodis Rusijai pristatė finansinę piramidę. Žmonės buvo viliojami agresyvia TV reklama ir įvairiomis akcijomis. Pavyzdžiui, MMM dovanodavo nemokamas keliones Maskvos metro visą dieną. Be to, žmonės aktyviai rekomenduodavo MMM vieni kitiems. Per piką ši organizacija per dieną pritraukdavo net po 50 mln. JAV dolerių.

Tuo metu MMM darbuotojai pinigus skaičiavo ne vienetais, o kambariais. Kai užpildydavo vieną kambarį, jie pasižymėdavo, kad turi „1 kambarį pinigų“. Viskas truko apie pusę metų. 1994-aisiais policija uždarė MMM dėl mokesčių vengimo.

S. Mavrodis buvo suimtas 1994 metų rugpjūtį, bet jam pavyko įtikinti žmones, kad su juo susidorojo valdžia ir jis grąžins visus pinigus, jeigu nepateks už grotų. Gyventojai jį išrinko į Dūmą. Jo neliečiamybė buvo panaikinta 1995 metais. Dar po metų jis bandė kovoti dėl prezidento posto, bet dauguma jo kandidatūrą palaikančių parašų buvo pripažinti suklastotais.

Buvo manyta, kad jis pabėgo į JAV, tačiau gali būti, kad jis liko Maskvoje ir nuolat keitė gyvenamąją vietą. Už Atlanto S. Mavrodžiui su giminaičiais pavyko sukurti dar vieną finansinę piramidę. Jie siūlė investuoti į neegzistuojančių firmų akcijas ir gauti 200 proc. grąžą. JAV pareigūnų duomenimis, rusams pavyko išvilioti 5,5 mln. JAV dolerių.

S. Mavrodis buvo sulaikytas 2003 metais Maskvoje. Pasirengti MMM bylos nagrinėjimui prireikė 3 metų. S. Mavrodis buvo nuteistas 2007 metais. Jam paskirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė. Įskaičiavus laiką, praleistą laukiant teismo už grotų, S. Mavrodis į laisvę buvo išleistas tais pačiais 2007 metais.