„1992 m. spalio 25 d. Tautos referendume priimta Konstitucija – ilgiausiai veikianti Lietuvos valstybės Konstitucija. Artėjantis jos dvidešimtmetis yra puiki proga apmąstyti sukauptą konstitucingumo patirtį, aptarti Konstitucijos aiškinimo ir taikymo problemas bei numatyti tolesnės konstitucingumo raidos perspektyvas,“ – sakė Viešosios teisės katedros vedėjas prof. Egidijus Kūris.

Konferenciją, kurioje dalyvavo per pusantro šimto Lietuvos teisininkų, sudarė plenarinis posėdis ir du lygiagrečiai vykę sekcijų posėdžiai. Pranešimus skaitė mokslininkai iš Vilniaus universiteto Teisės fakulteto, VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto, Mykolo Romerio universiteto, buvę ir esami Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo teisėjai.

Plenarinio posėdžio pranešimai buvo skirti bendrajai konstitucinės teisės tematikai, kaip antai konstitucionalizmo Lietuvoje patirčiai, teisės ir vertybių sąveikai, teisėkūrai, konstituciniam teisinio saugumo principui.

Pirmosios sekcijos „Žmogus ir valstybė“ dalyviai gilinosi į žmogaus teisių turinio raidos konstitucinėje jurisprudencijoje pamokas, teisės į privatų gyvenimą ir saviraišką problematiką, aptarė Operatyvinės veiklos įstatymo konstitucingumo problemas, diskutavo kitais aktualiais klausimais.

Antrosios sekcijos „Viešoji valdžia: institucijos ir procesai“ pranešimai buvo skirti konstitucinės justicijos, įstatymų leidžiamosios, vykdomosios ir teisminės valdžių problematikai.

Diskusijas moderavo prof. Egidijus Kūris, prof. Stasys Stačiokas, doc. Egidijus Bieliūnas, prof. Armanas Abramavičius, prof. Egidijus Šileikis ir prof. Dainius Žalimas.

Konferencijos medžiagą ketinama rudenį išleisti atskiru leidiniu, praneša Vilniaus universiteto Teisės fakultetas.