Prezidentė ne kartą yra išsakiusi poziciją, kad mergaitės interesai yra svarbiausia ir vaiko interesų apsauga turi būti garantuota, ir savo pozicijos nekeičia. Prievarta, pasak prezidentės, vaiko atžvilgiu netoleruotina.

Anot jos, to neleido daryti ir Kėdainių rajono apylinkės teismas 2012 m. kovo 22 d. nutartyje.

Prezidentę apie prasidėjusią mergaitės perdavimą operaciją informavo V.Landsbergis -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė apie planuojamą mergaitės perdavimą motinai iš anksto nebuvo informuota, apie prasidėjusią operaciją jai telefonu pranešė europarlamentaras Vytautas Landsbergis, ketvirtadienį sakė prezidentės patarėja.

"Nei prezidentė, nei Prezidentūra nebuvo informuota apie operaciją ar jos detales. Apie 7 valandą ryto prezidentei paskambino prof. Vytautas Landsbergis, iš kurio prezidentė ir sužinojo apie prasidėjusią operaciją", - BNS sakė Daiva Ulbinaitė.

"Kiek vėliau taip pat V.Landsbergis pasakė, kad transliuoja TV3, apie 7.30 val. paskambino parlamentaras Gintaras Songaila. Prezidentūra nebuvo informuota nei apie operacijos pradžią, nei apie detales", - teigė ji.

Pasak D.Ulbinaitės, po operacijos policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis pateikė informaciją prezidentės patarėjui Jonui Markevičiui, bet pati šalies vadovė su policijos vadovu nekalbėjo.

Policijos departamentas: vadovavomės įstatymais

Policijos departamentas išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad „policijos pareigūnai, vykdydami jiems suteiktus įgaliojimus, vadovaujasi tik įstatymais. Įstatymais pagrįsti policijos pareigūnų reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims.”

Anot departamento, policijos pareigūnai buvo pasitelkti viešajai tvarkai palaikyti ir kliūtims pašalinti, perduodant vaiką motinai.

„Pagal turimą pirminę informaciją, policijos pareigūnai elgėsi teisėtai, veikė pagal galiojančius įstatymus ir atliko tik tuos veiksmus, kuriuos yra nustatęs įstatymo leidėjas. Prievarta šalinant kliūtis buvo naudojama proporcingai, prieš tai įspėjus, kad yra vykdomas teismo sprendimas, ir nurodžius vykdyti teisėtus policijos pareigūnų reikalavimus", rašoma departamento pranešime.

Iš viso sulaikyti 36 asmenys, vienaip ar kitaip nevykdę pareigūnų nurodymu.

Pasak departamento, mergaitės atžvilgiu policijos pareigūnai prievartinių veiksmų neatliko.

Primename, kad ketvirtadienį anksti ryte, vykdydami teismo sprendimą, į Klonio gatvę Garliavoje atvyko apie 200 pareigūnų. Jie užtikrino, kad mergaitė būtų perduota motinai Laimutei Stankūnaitei. Taip buvo vykdomas teismo sprendimas, kuriuo buvo nurodyta perduoti mergaitę motinai iš teisėjos Neringos Venckienės globos.