Taip, bananas iš tiesų yra žolinis augalas, žydintis ir vedantis vaisius vienintelį kartą per savo vegetaciją. Beje, kai kurie šaltiniai teigia, kad bananai gali būti seniausi žmogaus auginami vaisiai.

Istorija

Bananų istorija iki jų atsiradimo mūsų prekyvietėse siekia šimtmečius, juos "atrado" Aleksandras Makedonietis 327-taisiais pr. Kr. Didžiojo Indijos užkariavimo metu. Tačiau naująjį pasaulį vaisiai pasiekė tik XIV a. pradžioje ir plačiai paplito Karibų jūros salose, pietų ir centrinėje Amerikoje.

Pirmą kartą oficialiai pristatyti publikai tik 1876 m. Filadelfijoje (JAV) vykusioje centrinėje parodoje. Ten bananų vaisiai buvo suvynioti į foliją ir pardavinėjami po 10 centų.

Vardas

Patys bananai "bananais" tapo ne iškart. Buvo vadinami "banna", "ghana", "tuna-na". Dar daugiau - garsus XVI a. anglų botanikas Džerardas juos vadino Adomo obelimi, o arabai - rojaus obuoliais. Nors nežinia, kuo čia dėti obuoliai, tačiau pavadinimas išliko gana ilgai. Dabartiniu vardu bananus pakrikštijo Afrikos gyventojai.

Indijoje bananai ne tik vadinami "išmintingų vyrų vaisiumi", bet ir laikomi moterystės bei vaisingumo simboliu. Pasak induistų, šiuose vaisiuose įsikūnijusi vyriausiojo dievo Šyvos žmona, deivė Parvartė. Ji sugebėjo pagimdyti vaikus be vyro.

Rūšys

Priskaičiuojama apie 70 skirtingų bananų rūšių, tačiau tik keletas jų yra plačiai paplitusios. Paprastasis bananas. Šiai rūšiai priklauso dauguma Vakarų pusrutulyje auginamų bananų.

Raudonasis Barakoja bananas - vienas iš labai retai mūsų rinkoje sutinkamų bananų rūšių.

Labai panašus į bananą tos pačios Musa genties vaisius valgomas tik išvirtas ar iškeptas. Šios rūšies bananai išauga iki 9 m aukščio.

Kiniški bananai auga pietų Kinijoje bei Kanarų ir Bermudų salose. Šie bananai išauga iki 2-jų metrų aukščio, jų lapai daug mažesni už įprastų bananų. \/erta paminėti abisininį bananą, kuris yra nevalgomas dekoratyvinis augalas

Ar reikia ir kodėl reikia valgyti bananus?

Bananus verta valgyti, nes:

1 . Bananuose yra kalio.

Šis elementas būtinas širdies, kepenų, o ypač - raumenų veiklai. Kalis taip pat skatina vandens ir druskų apytaką organizme.

Gydytojai mano, kad sergančių mėšlungiu organizme trūksta kalio. O širdies ligomis sergantiems patariama kasdien suvalgyti nors po du bananus.

2. Bananuose mažai azotinių medžiagų. Todėl bananai primygtinai rekomenduojami sergantiems sunkiomis inkstų ligomis.

3.Bananus lengvai įsisavina organizmas.

Todėl puikiai tinka besiruošiantiems operacijoms ar po jų. Taip pat rekomenduojami onkologiniams ligoniams, gydomiems spinduline ar chemine terapija.

4. Bananai skatina žarnyno veiklą.

Todėl rekomenduojami sergantiems skrandžio opalige. Kai kurie gydytojai teigia, kad šie vaisiai - vieninteliai vaistai, nesukeliantys alerginių reakcijų vaikams.

Tačiau:

1 .Bananai netinka linkusiems tukti ir sergantiems cukriniu diabetu.

2. Energetinis bananų kaloringumas beveik toks pat, kaip kukurūzų, tačiau didesnis, nei bet kurio kito šviežio vaisiaus. Bulvės ir bananai beveik tokie pat maistingi, tačiau bananuose daugiau riebalų, mažiau proteinų ir šiek tiek daugiau karbohidratų.

Saugojimas ir kokybė

Žemesnėje, nei plius I2C temperatūroje bananų žievelė pajuoduoja, o vaisius labai greit sugenda.Vaisius rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje, kur nors pakabintus, kad išvengtų kritimo "mėlynių".

Žali bananai niekuomet neprinoks šaldytuve. Geriausiai nokinti popieriniame maišelyje kambario temperatūroje. Laikant bananus šaldytuve jų žievelė patamsės, tačiau vaisius nesuges, nors ir nelabai estetiškai atrodys. Bananus galima ne tik valgyti

Indijoje bananų luobelėmis juodai dažomi audiniai;

Iš lapų daromi indai, jais dengiami būstai, pinami dembliai, daromos plaušinės. Bananai naudojami popieriaus gamyboje, iš jų plaušo siuvami rūbai;

Įžymusis "Manilos pluoštas"- iš Filipinų kilusio tekstilinio banano pluoštas naudojamas atsparių puvimui techninių audinių gamybai;

Lapų ir žiedų nuoviras turi gydomųjų savybių;

Žiedais puošiamos šventyklos, jie naudojami vestuvių ceremonijose.

Užsiauginkite bananą

Bananas - tropinis vaisius ir natūraliomis sąlygomis Lietuvoje neauga. Tačiau galite užsiauginti bananą savo namuose ar kontoroje. Tik prisiminkite, kad vaisius bananas subrandins, būdamas mažiausiai 7 m aukščio.

Taigi, sąlygos turi būti ypatingos.

Turite žinoti, kad:

Bananai auginami iš sėklų arba ūglių: jiems reikalinga ypač derlinga, gausiai tręšiama organinėmis ir neorganinėmis trąšomis žemė. Augalus reikia gausiai laistyti: žiemą laistyti reikia saikingai: žemiausia temperatūra-plius I2C; iki šaknų nupjautas augalas labai greit atauga. Pjaunama augalui subrandinus vaisių, kartais - apnikus kokiai nors ligai.

Bananų vaisiai gali būti įvairiausių formų - net cilindro, ar riesti kaip ragai. Šių vaisių kekes augintojai vadina "plaštakomis", o atskirus vaisius-"pirštais". Bananai visada nuskinami dar žali, o pats augalas iškart nupjaunamas iki šaknų. Tokiu pat būdu bananų giraitės ginamos nuo stiprių audrų - jos neišrauna augalų su šaknimis.

Valgomi ne tik vaisiai, bet ir ūgliai bei žiedai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)