Pasak vaikų psichologės Irenos Navakauskienės, kaip ir auklėjant vaikus, taip ir organizuojant vaikų gimtadienius, nereikia sukelti „persisotinimo sindromo“. Jei ikimokyklinukas šventė savo gimtadienį prašmatniame vaikų pramogų centre, penktokas jau gali norėti važiuoti į Disneilendą užsienyje, o baigęs mokyklą – į prabangų kurortą.

Norų seka gali būti įvairi, tačiau faktas yra toks, kad vaiko gimtadienius reikia organizuoti „kylančia kreive“, turint omenyje, jog ikimokyklinukams paprastai įdomu viskas, tad persistengti ar tėvams lenktyniauti tarpusavyje organizuojant vaikų gimtadienius nereikėtų. Net jeigu turite finansinių galimybių, reikėtų vaikus riboti, kad jie sugebėtų pajusti džiaugsmą ir iš paprastesnių dalykų.

Pasak specialistės, jei vis dėlto šis procesas yra įsibėgėjęs, reikia veikti kontrasto principu – sakykim, vietoj brangios pramogos pasiūlyti iškylą miške. Jos nuomone, vaikams iki 4–5 metų geriausia vieta švęsti šventes – namuose.

Be to, vaikams, kaip ir suaugusiesiems, taip pat reikėtų išskirti „apvalesnius“ gimtadienius (5 metai, 10 metų, 12 metų (Didžiojoje Britanijoje tai vadinama mažąja pilnametyste), 16 metų, kai vaikas gauna pasą) ir „paprastus“, kuriuos galima švęsti kukliau.

Svarbiausias dalykas per ir prieš gimtadienį – dėmesys vaikui. Reikėtų atsižvelgti į jo norus organizuojant šventę. Be to, gimtadienis turi būti nebūtinai prašmatnus, bet smagus.

Pirmiausia pakalbėsime apie mažesnius vaikus – ikimokyklinukus ir pradinukus.

Nusiaubti namai

Paprasčiausia suorganizuoti šventę namuose, tačiau čia slypi keletas pavojų. Vaikus reikia užimti, prižiūrėti, idealiu atveju sugalvoti šventės scenarijų, įvairiausių užduočių, žaidimų. Galima sugalvoti bent šventės temą – kad visi būtų apsirengę vienos spalvos drabužiais ar įkūnytų kokius nors personažus: mergaitės – fėjas, berniukai – piratus ir pan. Tokiam gimtadieniui reikia bent poros suaugusiųjų, kurie organizuotų žaidimus, prižiūrėtų vaikus, kad šie nesusižeistų, malšintų konfliktus ir rūpintųsi vaišėmis.

Jeigu vaiko gimtadienis – pavasarį ar vasarą, galima patraukti į iškylą, kad ir į artimiausią parką. Tokiai iškylai pakaks krepšio su vaišėmis, gėrimais, servetėlėmis ir pledais. Tiesa, iškylai taip pat reikia sugalvoti žaidimų, be to, akylai stebėti, kad kas nesusižeistų. Geriausia, kai 4 ar 5 vaikams tenka bent vienas suaugęs žmogus, nes jei vaikų bus daugiau, vienas tėtis su mama visų vaikų nesužiūrės.

Tačiau dažnai tėvai neturi laiko galvoti šventės scenarijus, nemoka nuoširdžiai įsitraukti į vaikų žaidimus, ir vaikai tai junta. Jei esate iš tokių tėvų, kurie nemoka straksėti ir klegėti su vaikais, verčiau pamąstykite apie kitokį variantą.

Vaikų pramogų centre

Švęsti gimtadienį vaikų pramogų centre – paprasčiau ir lengviau. Tik viena bėda, kad net didesniuose miestuose jų yra nedaug, daugelis vaikų juos jau yra apėję per draugų gimtadienius, be to, vaikai dažnai į juos užsuka ir paprastais savaitgaliais. Štai čia ir išryškėja tiesa, kaip reikia „pataupyti“ pramogas ypatingesnėms progoms.

Beje, vaikų pramogų centras puikiai tinka vaikams, kurie nėra išlepę ir gyvena mažesniame mieste – jiems tai būtų tikra pramoga. Tiesa, jeigu teks keliauti kiek tolėliau, tai nebus taip jau pigu.

Profesionali programa

Šiais laikais nemažai kavinių siūlo surengti vaikų gimtadienius, be to, yra bendrovių, kurios tuo užsiima. Profesionalų aktorių, kuris atliks vakaro vedėjo vaidmenį, apsimetęs kokiu nors personažu, galima išsikviesti ir į namus. Tai gana brangus malonumas (100–200 litų už valandą), bet vaikams paprastai patinka, su sąlyga, kad tai bus vaidinimas, kuriame jie patys galės dalyvauti, o ne vien stebėti. Vaikams labai patinka persirenginėti, taip pat jiems svarbu, kad vaidinime dalyvautų ir tėvai.

Dažnai vaikų gimtadienius ir šventes organizuojančios bendrovės būna parengusios bent kelias vaikams skirtas programas. Tad kokią pasirinkti, reikėtų pasitarti su pačiu sukaktuvininku, atsižvelgti į draugus ir jų amžių. Neretai vaikų gimtadieniuose dalyvauja ir jaunesni, ir vyresni giminaičiai, tad derėtų pagalvoti apie interesų pusiausvyrą.

Programa neturėtų būti per ilga, nes vaikai pavargsta, be to, dalį laiko nori laisvai pažaisti ir pabendrauti. Aktorius vertėtų kviesti praėjus 1–1,5 valandos nuo vakaro pradžios, kai gimtadienio dalyviai būna susipažinę, užkandę ir pradeda nuobodžiauti.

Paauglio gimtadienis

Paauglio (nuo 12 metų) gimtadienis tėvams būna didesnis iššūkis, tačiau ir pasirinkimas – didžiulis. Daugelis paauglių gimtadienių madų yra atėjusios iš Vakarų – sakykim, vadinamieji pižamų vakarėliai, kai vaikai, dažniausiai mergaitės, pasilieka nakvoti sukaktuvininkės namuose ir savo kambaryje vaišinasi, tauškia ir matuojasi drabužius, kiek tik nori.

Šiaip paauglių gimtadienių idėjų (kai kurios tinka ir vyresniems) – išties gausu: nuotykių ir atrakcionų parkai, pirtys, baseinai, vandens parkai, boulingas, pažintinės ekskursijos, kariniai žaidimai (dažniausiai berniukams), stovyklavimas gamtoje, išgyvenimo žygiai, šokolado ar fondiu (prancūziško sūrio patiekalo) gaminimas, kūrybiniai užsiėmimai (keramika, mozaika, dekupažas, tapyba ant šilko, karoliukų vėrimas, puodų žiedimas), duonos kepimas, draugų fotosesija.

Tiesa, ne viskas yra pigu, vaikų taip mėgstami atrakcionų parkai – ko gero, brangiausi, juo labiau kad po medžius tenka karstytis ir tėvams, o jiems bilietai – dar brangesni. Tiesa, galima rasti išeičių, sakykim, jei šventėje dalyvauja giminaičių vaikai – gal jų tėvai, jei išgali, galėtų sumokėti už savo atžalų bilietus. Be to, paauglį galima motyvuoti, kad jeigu jis paprastomis dienomis ribos savo poreikius ir norus, jo gimtadienio šventė tikrai bus ypatinga.

Kiek kviesti vaikų?

Žinoma, gimtadienio išlaidos priklauso ir nuo to, kiek vaikų jame dalyvauja. Pasak vaikų renginių organizavimo bendrovės vadovės Sandros Jakelienės, jeigu gimtadienis organizuojamas pačių tėvų ir šventė vyks namuose, patariama laikytis paprastos svečių skaičiaus taisyklės: gimtadienio svečių skaičius = vaiko amžius + 1). Sakykim, į trečiąjį vaiko gimtadienį geriausia pasikviesti keturis vaikus. Švenčiant gimtadienį žaidimų centre arba kviečiantis profesionalų vaikų švenčių vedėją, gimtadienyje gali dalyvauti ir daugiau vaikų.

Tėvai, organizuodami vaiko gimtadienį, dažnai mėgsta pasikviesti jiems artimus, svarbius žmones, ne visada atsižvelgdami į vaiko poreikius. Su vaikais nuo 4 ar 5 metų dėl svečių sąrašo jau reikėtų tartis, nes ir jiems, kaip ir suaugusiesiems, yra nemielų žmonių, kurių savo šventėje nenorėtų matyti. Jei reikia, galima organizuoti kelias nedideles šventes, ypač vyresniems vaikams, pavyzdžiui, vieną – su giminaičiais, mažais ir dideliais, kitą – su vaiko draugais.

Šventės laikas

S. Jakelienės teigimu, vaikams, ypač mažiems (iki 4 metų), geriausias šventės laikas – pirmoji dienos pusė: tada jie būna linksmiausi ir energingiausi.

Nepatariama šventę pradėti vėliau kaip 18 valandą, nes vaikams reikia laiko apsiprasti, pavalgyti ir dar pažaisti. Vėlų metą jie pasijunta jau pavargę, būna apatiški ar irzlūs.