Generalinės prokuratūros vadovui kelis raštus dėl galimų pažeidimų vykdant projektą "Lietuvos Respublikos prokuratūros, kaip valstybės institucijos, valdymo efektyvumo didinimas" rašo pats grupės projekto valdymo efektyvumui didinti vadovu paskirtas Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Darius Alinskas.

Sutartį dėl šio projekto finansavimo dar 2010 metais pasirašė Vidaus reikalų ministerija, Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) ir pati Generalinė prokuratūra, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Pirmąją darbo grupę, kuri turėjo rengti paraišką dėl šio projekto finansavimo iš Europos paramos lėšų, sudarė dar D.Valio pirmtakas Algimantas Valantinas. GP vadovauti atėjęs D.Valys savo įsakymais keitė tos grupės narius, paskyrė naujus savo pavaldinius koordinuoti įvairių programų, skirtų valdymo efektyvumui didinti ir darbuotojų kvalifikacijai tobulinti.

Šį vasarį projekto valdymo efektyvumui didinti vadovu buvo paskirtas Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Darius Alinskas. Būtent jis ir ėmė kelti triukšmą dėl to, kaip panaudojamos šiam projektui skirtos lėšos.

D.Alinskas praėjusio mėnesio pradžioje D.Valiui atsiuntė tarnybinį raštą, kuriame išdėstomi nuogąstavimai dėl to, ar gerai panaudojami pinigai šiam projektui viešinti.

Kad informacija apie šį projektą pasiektų kuo daugiau prokurorų ir paprastų piliečių, turi rūpintis viešųjų ryšių bendrovė "Viešosios informacijos partneriai", kuriai vadovauja buvęs prezidento Valdo Adamkaus patarėjas Darius Gudelis.

D.Alinskui daugiausia nerimo kelia per 23 tūkst. litų Europos paramos lėšų, kurios pagal sutartį skirtos specialiam projekto reklaminiam leidiniui. Jį lietuvių ir anglų kalbomis turėjo parengti viešųjų ryšių bendrovė.

"Susipažinęs su planuojamų išleisti leidinių turiniu, darau pagrįstą išvadą, kad jie neatitinka projektui keliamų reikalavimų ir iškiltų rimtų abejonių dėl tokių leidinių finansavimo bendra 23 057,25 lito suma iš Europos Sąjungos lėšų", - išvydęs jau parengtų leidinių maketą D.Valiui pranešė D.Alinskas.

Prokuroras teigia, kad leidinį abiem kalbomis sudarytų tik 17 puslapių, nors pagal reikalavimus turi būti 50, jame pateikiama tik bendrojo pobūdžio informacijos apie prokuratūrą, nors turėtų būti kalbama būtent apie vykdomą projektą.

Be to, pasak D.Alinsko, leidinyje pristatoma dabartinė prokuratūros struktūra, o jis išvys dienos šviesą tuomet, kai jau galios iš esmės kita prokuratūros struktūra, bus kitos pareigybės.

Prokurorui užkliuvo ir tai, kad lietuviško varianto vertimą į anglų kalbą įsipareigojo atlikti pati prokuratūra, nors pagal sutartį tai turėjo atlikti patys paslaugos teikėjai.

D.Valys, kuris pats savo įsakymu buvo suformavęs specialią darbo grupę reprezentaciniam leidiniui parengti, informuojamas, jog tos darbo grupės nariai ir kiti atsakingi asmenys aiškino, kad rengti tokį leidinį, koks ir buvo parengtas, jiems buvo nurodyta "įsakymu".

Kitame tarnybiniame D.Valiui adresuotame D.Alinsko rašte abejojama, ar tinkamai panaudotos lėšos vienai iš dviejų šventinių konferencijų, kurios vyko praėjusio mėnesio pabaigoje ir buvo skirtos Prokuratūros dienai paminėti. Šias abi konferencijas taip pat rengė ta pati viešųjų ryšių bendrovė, o joms skirti 24,8 tūkst. litų jau išleisti.