Dėl to prokuroras baudžiamąją bylą nagrinėjančiam Vilniaus miesto 2 apylinkės teismui siūlo apklausti buvusius D. Kedžio šalininkus Vitalijų Keršį ir Marių Kuprevičių, kuriuos ikiteisminiuose tyrimuose dėl poveikio liudytojui bei buvusio Kauno apygardos teismo pirmininko Alberto Milinio sūnaus nužudymo bylose yra apklausę Generalinės prokuratūros prokurorai. Ar jų pateiktą medžiagą prijungti prie baudžiamosios bylos, teismas dar spręs.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras teismo taip pat paprašė į bylą iškviesti mažametės mergaitės senelius – Tatjaną ir Stasį Stankūnus, Garliavos vaikų darželio-lopšelio darbuotoją, Dainavos poliklinikos gydytoją, vadinamąją pedofilijos bylą tyrusią policijos tyrėją Rasą Kairienę, iš darbo atleistą prokurorę Genovaitę Ročienę bei penkis ekspertus ir specialistus, bendravusius su mažamete.

Ar šis prašymas bus patenkintas, teismas dar nežino – kol kas mažametei atstovaujantis N. Venckienės sutuoktinis Aidas Venckus ir Vaiko Teisių apsaugos tarnybos (VTAT) specialistai bei tvirkinimu kaltinamo Andriaus Ūso atstovai panoro susipažinti su bylos medžiaga.

Kitas posėdis šioje byloje yra numatytas gegužės 17-ąją. Pirmadienį teismas bylos negalėjo nagrinėti – bus laukiama, kol aukštesnės instancijos teismas išaiškins, kas turėtų atstovauti nukentėjusiąja pripažintos mažametės mergaitės interesams.

Į pirmadienį iš anksto suplanuotą posėdį atvyko tik valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras E. Motiejūnas, mažametės globėjos atstovas A. Venckus, tvirkinimu kaltinamo Andriaus Ūso advokatas Adomas Liutvinska, A. Ūso tėvai bei Vaiko teisių apsaugos tarnybos (VTAT) atstovė Alina Masel.

Prieš savaitę pedofilijos bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija nusprendė, kad mažametei turėtų atstovauti Vilniaus miesto savivaldybės VTAT specialistai, o ne jos laikinoji globėja Neringa Venckienė ar motina Laimutė Stankūnaitė.

Su tokia teismo nutartimi nesutiko N. Venckienė ir VTAT – jie kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydami panaikinti teismo nutartį.

Į aukštesnės instancijos teismą kreipėsi ir dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio tėvai – mažametės mergaitės seneliai, prašantys byloje pripažinti nukentėjusiaisiais.

„Skundai paduoti paskutinę minutę, todėl teismas negalėjo organizuoti darbo taip, kad nevilkinti proceso“, - sakė teisėjų kolegijai pirmininkaujantis teisėjas Audrius Cininas.

Priimdamas sprendimą mergaitės atstovu pripažinti VTAT specialistus teismas pabrėžė, kad N. Venckienė neįvykdė Kėdainių teismo sprendimo, kuriuo ji įpareigota mergaitę perduoti motinai, todėl toks jos elgesys teismui kelia abejones – gali būti, kad ji piktnaudžiauja globėjos teisėmis.

Teismas taip pat mano, kad byloje mergaitei negali atstovauti L. Stankūnaitė – nors vaiko gyvenamoji vieta nustatyta su motina, ji gyvena pas savo tetą. Pasak teismo, esant tokiai situacijai kyla pavojus, kad vaiku gali būti manipuliuojama, ji gali būti nuteikinėjama prieš motiną ar globėją.

Teisėjų kolegija taip pat pabrėžė, kad byloje esanti psichologų išvada patvirtina, jog tarp L. Stankūnaitės ir N. Venckienės šeimos vykstantys ginčai turi neigiamos įtakos mažametės emociniams bei elgesio ypatumams bei, kad vienas iš veiksnių, turinčių įtakos mergaitės parodymams apie galimai jos atžvilgiu atliktus nusikalstamus veiksmus, yra aplinkinių poveikis.