Praėjusią savaitę prie Kedžių ir Venckų namų koncertavę grupės „Kastaneda“ nariai pripažino gavę atlygį grynaisiais ir sutartimi pajamų iš karto neįforminę. Įprastai atlikėjai už pasirodymą gauna apie 2 tūkst. litų. Renginių organizatorius Jogaila Morkūnas skaičiuoja, kad muzikos festivalis Garliavoje atsieina ne pigiai: scenos su stogu nuoma – 2000 Lt, įgarsinimas – 1000 Lt. „Vienos dienos tokio komplekto kaina, Vilniaus skaičiavimais, yra 3,5 tūkst. litų. Žinoma, jei aparatūra išnuomota 5 dienoms iš eilės, galima mokėti ir po tūkstantį.“

Tūkstančiai dolerių?

Apie tai, kad Klonio gatvėje cirkuliuoja nemažas kiekis grynųjų, kalbama jau seniai. Ilgą laiką Garliavoje budėjęs judėjimo šalininkas Marius Kuprevičius tikina, kad į asmenines Kedžių giminės sąskaitas būdavo pervedamos dešimtys tūkstančių litų, grynaisiais esą plaukė dar didesnės sumos. „Žmonės paprastai atveždavo. Būdavo atvažiuoja verslininkas, paduoda 500 litų arba atidaro bagažinę, kur pridėta maisto produktų. Kokios sumos aukojamos, sunku pasakyti. Kiek žinau, bent jau L. Kedienės sąskaitoje buvo dvidešimt keli tūkstančiai, dar žinau, kad užsienio lietuviai labai smarkiai palaiko. V.Keršis sakė, kad vienu metu buvo ir 20 tūkst. dolerių atnešta“, - „Info dienai“ sakė M. Kuprevičius.

Pasak M. Kuprevičiaus, pinigai buvo siunčiami iš įvairių šaltinių, kartą 200 Lt atnešęs jaunuolis pareiškė, kad jie esą siunčiami „nuo kalinių“.

Asociacijai „Drąsiaus kelias“ pirmininkaujanti D. Kedžio teta A. Skučienė teigia, kad aukotojai tikrai nebuvo tokie dosnūs – viso labo suaukota iki 20 tūkst. Lt. Didžioji dalis pinigų esą išleista D. Kedžio paminklui statyti, atributikai gaminti.

Renka ir L. Stankūnaitė

Paramą taip pat renka ir mažametės motina Laimutė Stankūnaitė. Savo tinklapyje moteris prašo aukoti į jos asmeninę sąskaitą. Kam bus leidžiami surinkti pinigai – nerašoma.

Pagal įstatymus, paramą gali gauti tik nedaug fizinių asmenų – tai žmonės su negalia, pripažinti socialiai remtinais, netekę darbingumo. Visi kiti, kurie gavo paramą, privalo sumokėti mokesčius valstybei.

Mokesčių inspekcija praėjusiais metais patikrino daugiau nei 10 tūkst. gyventojų, rasta apie 40 mln. Lt nesumokėtų mokesčių. Tarp jų buvo ir piktnaudžiavusieji parama.

„Gyventojai tikrinimui atsirenkami pagal dešimtis kriterijų, trečiųjų šaltinių duomenis, be abejo mokesčių inspekcija stebi, kas vyksta visuomenėje, tuo pačiu ir žiniasklaidoje“, - sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas Darius Buta.

Pasak pašnekovo, atskleisti,ar šiuo metu atliekami kokie nors patikrinimai, susiję su vadinamuoju pedofilijos skandalu negalima be tikrinamų šalių sutikimo.

„INFO dienos“ šaltinių teigimu, piniginė vadinamojo pedofilijos skandalo pusė mokesčių prievaizdams yra įdomi, tačiau jie laukia, kol nurims aistros. Tada pinigines operacijas esą bus galimai ramiai patikrinti. Tiesa, abejojama dėl L. Stankūnaitės. Moteriai yra suteikta valstybės apsauga, todėl dalis jos asmens duomenų yra įslaptinta. Patikrinus sąskaitas ar pradėjus tyrimą, galėtų išaiškėti, kokį išlaikymą liudytojams skiria valstybė, o tai laikoma paslaptyje.