„Šiuo atveju vaiko teisė ir interesas gyventi šeimoje, tai yra su biologine motina, atitinka geriausius vaiko interesus“, – nutartyje pabrėžė teismas.

Trijų teisėjų kolegijos paskelbtas verdiktas, kuriuo mergaitės gyvenamoji vieta yra nustatyta su motina, įsiteisėja nuo jo paskelbimo – mergaitė nedelsiant turi būti perduota L. Stankūnaitei. Tiesa, teismo verdiktą dėl teisės aktų taikymo dar bus galima skųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT), tačiau sprendimo vykdymas nėra stabdomas.

Po šio teismo sprendimo L. Stankūnaitė turės teisę vadinamąją pedofilijos bylą nagrinėjančio Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo prašyti leisti atstovauti savo nukentėjusiąja pripažintai dukrai bei prašyti laikinąją globėją N. Venckienę pašalinti iš baudžiamojo proceso. Šioje byloje teismas posėdį surengs ketvirtadienį – į jį kviečiama ne tik N. Venckienė, bet ir L. Stankūnaitė.

„Įstatymas laiduoja vaikui teisę į šeimos ryšius bei gyvenimą kartu su tėvais“, – pažymėjo trečiadienį L. Stankūnaitei palankų sprendimą priėmusi Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija. Jos teigimu, mergaitės motina yra saugoma pareigūnų, todėl tinkamos vaiko gyvenimo sąlygos bus užtikrintos valstybės.

Pasak Klaipėdos teisėjų, žemesnės instancijos teismas pagrįstai konstatavo, kad Panevėžio apygardos teismas dar 2010-ųjų lapkričio 3-osios nutartimi yra nustatęs, jog ikiteisminis tyrimas L. Stankūnaitės atžvilgiu vadinamojoje pedofilijos byloje yra nutrauktas teisėtai ir pagrįstai.

Pasak teismo, „vaiko teisės gyventi su motina ir L. Stankūnaitės pirmumo teisė prieš kitus asmenis rūpintis savo dukra negali būti ribojamos“, todėl įsiteisėjus Panevėžio teismo nutarčiai laikinoji vaiko globa turėjo pasibaigti, o mergaitė – perduota motinai.

Teismo nutartyje taip pat pažymima, kad įvertinus L. Stankūnaitės veiksmus ir elgesį, bendravimą su dukra, teismo psichologų išvadas, nėra nustatyti įstatyme įtvirtinti tėvų valdžios apribojimo pagrindai bei duomenys, kuriais būtų galima teigti, kad motina būtų nepajėgi tinkamai vykdyti savo, kaip motinos, pareigos rūpintis, auklėti bei išlaikyti savo dukrą ateityje.
 
Įsiteisėjusioje Klaipėdos apygardos teismo nutartyje taip pabrėžiama, kad, įvertinus byloje surinktus duomenis apie mergaitės psichologinę ir emocinę būklę, net ir praėjus daugiau kaip trejų metų vaiko atskyrimo nuo motinos laikotarpiui, jų ryšys bus tinkamai atkurtas šioms vėl gyvenant kartu.

„Delsimas vykdyti sprendimą dėl mergaitės perdavimo motinai turėtų nepataisomų pasekmių vaiko ir motinos santykiams bei neišvengiamai silpnintų vaiko ir motinos ryšius, jų atnaujinimo perspektyvas“, – teisėjų kolegija pabrėžė, kad nurodymas nutartį vykdyti skubiai yra pagrįstas ir teisėtas, atitinka vaiko interesus.

Civilinę bylą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo Klaipėdos apygardos teismas išnagrinėjo rašytinio proceso tvarka.

Nors teismas dar gruodį nurodė mergaitę perduoti motinai, tačiau sprendimas iki šiol nėra įvykdytas. Už sprendimo nevykdymą teismas N. Venckienei yra skyręs po 200 Lt baudą už kiekvieną sprendimo neįvykdymo dieną, tačiau D. Kedžio sesuo teismo sprendimą yra apskundusi.