Kriminalinės policijos dienos minėjimo išvakarėse komisarui A.Mikulskiui ir kitiems pasižymėjusiems pareigūnams Policijos departamento vadovybė įteikė apdovanojimus ir pinigines premijas.

Metų seklys A.Mikulskis interviu LŽ atskleidė kai kurias iki šiol neskelbtas "žaibiškų vagysčių" gaujos sulaikymo detales. "Gauja pradėjo veikti maždaug 1999 metais. Pradžioje ji kartkartėmis apvogdavo paprastas parduotuves, nesirinkdavo pačių prabangiausių. Išpuoliai kartodavosi kas keli mėnesiai. Gaujos "karaliavimo" laikotarpis - 2000-2001 metai. Per dvejus metus vagys sugebėjo apvogti net 31 objektą. Dalis šių nusikaltimų atskleista - brangios vaizdo ir garso aparatūros parduotuvės "Hi End Collection", firminių drabužių parduotuvių "Adidas", "Nostalgija", kosmetikos priemonių parduotuvės "Sarma" ir kt. vagystės.

Tarp nukentėjusiųjų nuo šios gaujos yra ir kailių salonas "Nijolė", įsikūręs Vilniaus Gedimino prospekte, - sakė komisaras. - Pastaroji vagystė buvo laikoma metų įvykiu. Laimei, mums pavyko surasti daugelį vogtų daiktų iš minėtų parduotuvių. Taip pat pavyko susekti ir aparatūros, pavogtos iš firminės parduotuvės "Hi End Collection", vagystės bei pardavimo kelią".

- Gal galėtumėte atskleisti, kaip pavyko demaskuoti gaują?

- Buvo sudarytos dvi tyrimo grupės, o ne viena, kaip manė daugelis. Viena grupė dirbo oficialiai, kita - slaptai. Apie antrosios egzistavimą žinojo tik trys žmonės - aš, kriminalinės policijos vadovas J.Subačius ir komisariato vadovas E.Kaliačius. Slaptoji grupė ir sulaikė visus gaujos narius.

Dirbti buvo sunku ir dėl finansinių priežasčių. Policija niekada neturėjo pakankamai pinigų. Taip buvo ir šiuo atveju. Auksinė taisyklė, kurios galia įsitikinau ir pats: "Kuo geriau dirbi, tuo mažiau gauni".

Bandžiau tartis su privačių saugos tarnybų atstovais. Siūliau sukurti fondą, paaukoti tam tikrą sumą, kad galėtume labai greitai sugauti vagis. Deja, kiekvienas, matyt, galvojo apie savo kišenę ir tikėjosi likti nuošalyje. Labiausiai nuo šios gaujos nukentėjo "Lidiva" (dabar - "Apsaugos komanda"), "Falck Security" ir net "Apsaugos policija", tačiau pirmoji į pagalbos šauksmą atsiliepė saugos tarnyba "Ekskomisarų biuras" - buvo pasiryžusi paaukoti nemenką sumą. O jis nuo šios gaujos mažiausiai nukentėjo, "Udavų" gaujos nariai tik ketino apiplėšti jos saugomą "Omnitel" pastatą. Tačiau nesėkmingai - žuvo gaujos vadeiva, jo porininkas "guli ant dugno", kiekvieną akimirką jį galime uždaryti į Lukiškes.

- Kodėl paskutinis gaujos žaibiškas žygis į parduotuvę buvo nesėkmingas?

- Į paskutinę operaciją gauja išsirengė gegužės 20-osios naktį. Nusikaltėlių pėdsakais jau sekė slaptoji tyrimo grupė. Tąkart gauja planavo apvogti buvusio premjero Rolando Pakso patarėjos V.B.Danilevičienės butą J.Basanavičiaus gatvėje. Prieš žygį vagys net kelias dienas jį stebėjo: kaip veikia signalizacija, ar saugos tarnybos operatyviai reaguoja į aliarmo signalus. Į butą jie ryžosi įsibrauti tik po kelių dienų, jau žinodami, jog įsibrovus per lubas, signalizacija neįsijungs.

Patekę į palėpę ir išpjovę lubose skylę, vagys per ją išnešė tris paveikslus, spalvotą televizorių ir aukso dirbinių - padarė maždaug 80 tūkst. Lt nuostolį. Vėliau tuos daiktus suradome ir grąžinome.

Tąnakt dėl tam tikrų priežasčių jų taip ir nesulaikėme. Pasirengimas sulaikyti buvo įslaptintas, su pareigūnais bendravome tik mobiliojo ryšio telefonais, kad niekas apie tai nesužinotų. Už pokalbius vėliau turėjome pakloti "astronomines" sumas.

Gegužės 21-ąją mūsų slaptoji kriminalistų grupė sulaikė 10 "žaibiškų vagysčių" gaujos narių. Dešimtukas buvo sulaikytas skirtingose miesto vietose, kad apie vieno nario sulaikymą nežinotų kiti.

- Kaip galėtumėte apibūdinti gaują?

- Grėsminga grupė, joje griežta hierarchija, vos ne kariška drausmė. Tai jauni, sulaukę vos 20-25 metų vaikinai, ypač agresyvūs ir brutalūs, nesiskaitantys su kitais.

Jų 24 metų vadeiva mums pažįstamas nuo 1989 m. Jis buvo "žaibiškų vagysčių" iniciatorius. Tais metais Konarskio g. esančioje kooperatyvo parduotuvėje buvo pavogti du vaizdo grotuvai. Vagys išdaužė vitrinos stiklą ir pavogė aparatūrą. Kadangi tada jam tebuvo 12-13 metų, bausti jo negalėjome, teko paleisti.

"Žaibiškos vagystės" įvykdavo per kelias minutes ar net suskaičiuotas sekundes, patyrę vagys kaipmat pasprukdavo su pavogtais daiktais.

Kai įsijungus signalizacijai atvykdavo saugos tarnybos ir policija, nusikaltėlių pėdsakai būdavo jau ataušę. Gaujos nariai puikiai išmanė signalizacijų ypatumus, jas be vargo išjungdavo arba pakeisdavo jų veikimo laiką (pavojaus signalą saugos tarnybos gaudavo keliomis minutėmis vėliau, nei turėtų). Net prabangiomis prekėmis prekiaujančiose parduotuvėse nėra įrengtos itin geros ir patikimos signalizacijos. Tuo sėkmingai naudojosi "žaibiškomis vagystėmis" išgarsėjusi gauja.

Kai kurie vagystėmis kaltinami asmenys gerai žinomi policijai dėl anksčiau padarytų nusikaltimų. Vagių branduolį sudarė 8 gerai organizuoti ir apmokyti asmenys. Kiekvienas jų atlikdavo savo funkcijas. Vienas stovėdavo sargyboje, kitas išjungdavo signalizaciją ir t.t. Į savo veiklą jie tik kelis kartus buvo įtraukę asmenis, nepriklausančius grupuotei. Žmonės dažnusyk nieko nežinodavo apie gaujos veiklą, atlikdavo savo darbą, gaudavo atlygį ir daugiau operacijose nedalyvaudavo.

Vogtiems daiktams gaujos dalyviai turėjo lengvąjį automobilį, mikroautobusą ir keletą krovininių automobilių. Vadinamieji samdiniai dažniausiai dirbdavo vairuotojais.

Prekės bemaž visada būdavo užsakomos iš anksto. Vagys tą pačią naktį ar kitą dieną vogtų daiktų atsikratydavo. Supirkėjai už prabangias prekes nusikaltėliams mokėdavo apie trečdalį jų tikrosios kainos.

Pavyzdžiui, iš parduotuvės "Hi End Collection" parduotuvės Gedimino prospekte pavogtas vienintelis Lietuvoje televizorius, kurio reali kaina - 160 tūkst. Lt, buvo nupirktas už 60 tūkst. Lt.

Daugelis vogtų daiktų (kailiniai iš kailių salono "Nijolė", aparatūra iš parduotuvės "Hi End Collection") nebuvo išgabenti iš Lietuvos, prekės "nusėsdavo" čia pat, Vilniuje. Ir tik kai kurios atsidurdavo užsienio šalių parduotuvių lentynose.

Ar komiška, ar tragiška, bet vieno iš kaltinamųjų "žaibiškomis vagystėmis" artima draugė į apklausą atėjo su švarkeliu, pavogtu iš prabangių drabužių parduotuvės. Per kratą jos namuose pareigūnai rado apatinio trikotažo, pavogto iš "Nostalgijos" parduotuvės, pavogtus brangius auskarus iš Pilies g. esančios juvelyrinių dirbinių parduotuvės "Pilies gatvės suvenyrai".