Kaip teigiama neseniai Lietuvos moksleivių sveikatos tyrimą atlikusios Pasaulio Sveikatos organizacijos (PSO) ataskaitoje, mūsų šalies moksleiviai vieni pasyviausių Europoje. Jie daugiausia laiko praleidžia prie televizoriaus. Be to, Lietuvos paaugliai labai menkai tenusimano apie sveikatą ir sveiką gyvenseną.

PSO tyrime dalyvavo 11,13 ir 15 m. amžiaus vaikai iš 27 Europos šalių.

Kaip paaiškėjo iš tyrimo, tik 10 proc. vienuolikos metų mergaičių ir 4 proc. berniukų mokykloje jaučiasi savimi patenkinti. Pagal šį rodiklį Lietuva yra 25-oje pozicijoje tarp 27 valstybių. Palyginti, kaimyninėje Lenkijoje net 49 proc. vienuolikamečių mergaičių ir 32 proc. to paties amžiaus berniukų yra visiškai patenkinti savimi.

Lietuvos trylikamečiai ir penkiolikamečiai pirmauja pagal televizoriaus žiūrėjimą. Net 48 proc. mergaičių ir 56 proc. berniukų per parą žiūri televizorių daugiau nei keturias valandas. Sėdėdami prie televizoriaus vaikai užkandžiauja. Dažniausiai kramsnojami bulvių traškučiai, įvairūs saldumynai bei geriami vaisvandeniai.

Beje, tyrimo rezultatai paliudijo, kad Lietuvos vienuolikamečiai (tarp 27 Europos valstybių to paties amžiaus grupės vaikų) yra traškučių valgymo lyderiai. Net 33 proc. vienuolikamečių lietuviukų kasdien “traškina” bulvių traškučius. Su Lietuvos moksleiviais, pagal suvartojamo tokio maisto kiekį, gali lygintis tik škotai ir airiai.

Be to, mažiau nei mūsų šalies moksleiviai (tik du ar daugiau kartų per savaitę) sportuoja tik Latvijos ir Grenlandijos moksleiviai. Mūsų šalies moksleiviai prasčiausiai prižiūri dantis.

Įdomu tai, kad pagal mėginusių rūkyti ankstyvoje paauglystėje moksleivių skaičių Lietuva taip pat “prizinėje” - trečioje vietoje. 46 proc. vienuolikamečių Lietuvos berniukų ir 19 proc. vienuolikos metų mergaičių jau yra mėginę nors kartą rūkyti. Vos 3 proc. Lietuvos penkiolikamečių nėra nė karto svaiginęsi alkoholiniais gėrimais.

Vidutiniškai kas ketvirtas 7-10 m. berniukas ir kas 8-10 m. mergaitė nieko neišmano apie mankštinimąsi. 80 proc. šio amžiaus moksleivių savaitgalius praleidžia pasyviai, nedalyvauja jokiuose sporto užsiėmimuose.

Išanalizavus tyrime dalyvavusių vaikų sergamumą nustatyta, kad 30 proc. vaikų - yra ydinga laikysena, 5 proc. - nutukę, 4 proc. - deformuota pėda, 1,2 proc. - turi judesių koordinacijos sutrikimų, 1 proc. - fizinio vystymosi sutrikimų.

PSO duomenimis, žmogaus sveikatą daugiausia - net 52 proc. lemia gyvensena. Ir tik po 20 proc. - paveldimumas bei fizinė aplinka, 8 proc. medicininė priežiūra.

Todėl Almos Adamkienės Fondas organizuoja projektą “Sveika mokykla”. Prie jo nuo vakar dienos prisijungė “Lietuvos telekomo sporto klubas”. Vieną savaitę šiame klube moksleiviai galės treniruotis nemokamai.