Jau dabar aišku, kad teismas jau trečią kartą iš naujo nagrinės Palangos verslininko Gedimino Jackos ir Žemaitijos banditų, kauniečio verslininko Gintaro Skobo bei Vilniaus verslininko Dariaus Vaisėtos nužudymo bylas.

Teisėjas R. Skirtunas buvo teisėjų kolegijos, nagrinėjusios vieną didžiausių pastarųjų metų baudžiamąją bylą, pirmininkas. Byloje dėl banditizmo, nužudymų prieš teismą stojo net 13 asmenų. Tarp kaltinamųjų – ir pareigūnams gerai žinomi su nusikalstamu pasauliu siejami asmenys: verslininkas G. Jacka, su Kauno nusikalstamu pasauliu siejami Arikas Pastuškovas ir pareigūnų saugomas bei anksčiau nuo jų į Rusiją pasprukęs Jonas Bielskis, Šiaulių nusikalstamo pasaulio „autoritetai“ Saulius Skėris, Viktoras Mula ir kt.

Bylą teismas pradėjo nagrinėti 2008-ųjų gruodį, tačiau prieš metus buvo priverstas ją nagrinėti iš naujo – iš teisėjo pareigų buvo atleistas neblaivus darbe pasirodęs teisėjas Zenonas Birštonas.

Į kolegiją paskyrus naują teisėją proceso dalyviai sutiko, kad liudytojai nebūtų kviečiami, todėl buvo pagarsinti visų anksčiau dalyvavusių asmenų parodymai, o vėliau – ir apklausti kaltinamieji.

Šioje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras jau buvo įpusėjęs sakyti savo baigiamąją kalbą, po jos laukė kaltinamųjų advokatų pasisakymai bei kaltinamųjų paskutiniai žodžiai.

Dabar teismas bus priverstas imtis bylos iš naujo – kaltinamieji ir jų advokatai gali reikalauti iškviesti visus nukentėjusiuosius ir liudytojus, todėl bylos nagrinėjimas gali gerokai užsitęsti.

Toks „procesas“ iš dalies palankus kaltinamiesiems – jie kai kuriuose epizoduose negalės būti nuteisti, nes suėjo baudžiamojon atsakomybėn patraukimo senaties terminas.

Sunkiais nusikaltimais kaltinamas G. Jacka šiuo metu galėtų būti pripažintas kaltu tik dėl nužudymo – šiam nusikaltimui taikomas 20 metų senaties terminas, kuris sueina kitų metų sausį. Tiesa, jeigu teismas savo nuosprendyje konstatuotų, kad G. Jacka padarė ir kitus nusikaltimus, kuriais buvo kaltinamas, senaties terminas dėl nužudymo prasitęstų – jis būtų skaičiuojamas nuo paskutinio padaryto nusikaltimo.

Tokios painiavos nebūtų, jeigu nagrinėjant dideles bylas į procesą būtų įtrauktas papildomas teisėjas – tai pirmą kartą buvo padaryta Darbo partijos byloje.

Kas nagrinės G. Jackos ir kitų asmenų baudžiamąją bylą dar nenuspręsta.

Po korupcijos skandalo teismas trečią kartą iš naujo bus priverstas imtis ir Vilniaus verslininko D. Vaisėtos nužudymo bylos – joje kaltinimai pateikti jo bendrovėje dirbusiai ir į mišką jį išviliojusiai administratorei Monikai Elenbergaitei, jos draugui Mantui Adomavičiui ir kt. asmenims.

Šios bylos teisėjų kolegijoje buvo ir Z. Birštonas, ir R. Skirtunas.

R. Skirtunas taip pat buvo teisėjų kolegijos, nagrinėjusios nužudymu apkaltino Kauno verslininko G. Skobo bylą, pirmininku. Ši byla ne kartą buvo nagrinėta Lietuvos Aukščiausiajame Teisme, kuris bylą grąžindavo Vilniaus apygardos teismui.

R. Skirtunas buvo įpusėjęs nagrinėti ir didelio rezonanso susilaukusią bylą, kurioje kaltinimai pateikti dabar jau buvusiam Lietuvos pašto generaliniam direktoriui Andriui Urbonui (jis anksčiau dirbo „Swedbanko lizinge“), buvusiam „Swedbank lizingo“ komercinio transporto lizingo skyriaus vadovui Ramūnui Macui, paskolų tarnybos vadovui Pauliui Čiapui, kredito unijos „Vilniaus taupomoji kasa“ Paskolų komiteto pirmininkui Ruslanui Pogorelovui, Vilniaus rajone veikiančios Rukainių pirties savininkui Marijanui Romanovskiui ir bankroto administratoriui Andriui Grigalauskui.

Iš naujo teismui teks nagrinėti ir Vilniaus naktinių klubų bylą – ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai įtaria, kad naktiniuose klubuose buvo legalizuota daugiau kaip 800 tūkst. litų, kurie buvo gauti iš prostitucijos ir apgaulingos apskaitos tvarkymo. Įtariama, kad iš prostitucijos buvo legalizuota 368 tūkst., o kita suma – iš apgaulingos apskaitos.