Valentinas Milaknis, tapęs LRT generaliniu direktoriumi, pradėjo ieškoti paskolos. Šių metų liepą LRT sudarė sutartį su "Norddeutsche Landesbank Girozentrale" Vilniaus skyriumi, pagal kurią visuomeniniam transliuotojui buvo suteiktas 15 mln. Lt skolinimosi limitas. Susitarta, kad paskola gali būti suteikiama litais, JAV doleriais arba eurais.

Šių metų rugsėjo 30 d. jau buvo panaudota 5,6 mln. Lt. Paskola turi būti grąžinta per dvejus metus (2002 m. kovo 30 d. - 2004 m. birželio 30 d.) kas ketvirtį grąžinant dešimtadalį panaudotos sumos. Paskolos palūkanų metinė norma už panaudotą paskolos dalį litais - 8,5 proc. Už nepanaudotą paskolos dalį mokamas įsipareigojimo mokestis, lygus 0,5 proc. metinių palūkanų.

Taryba

Pasiteiravus apie minėtą paskolą, palūkanų procentus, grąžinimo galimybes, LRT tarybos pirmininkas Marcelijus Martinaitis sakė, jog "apie paskolą kalbės po Vėlinių". Tarybos narys Petras Dirgėla teigė, kad apie paskolą "taryboje buvo kalbama", tačiau apie visus konkrečius dalykus siūlė klausinėti LRT administraciją.

Tarybos narys Vladas Bagdonas informavo, kad taryboje buvo kalbama "apie paskolą abstrakčiai". "Labai trūko pinigų, tad pritarėme LRT vadovybės siūlymui ieškoti paskolos priimtinomis sąlygomis. Nei apie konkretų banką, nei apie procentus jokios kalbos nebuvo", - sakė jis.

Į klausimą, iš ko paskola bus atiduodama, V.Bagdonas atsakė, kad "iš biudžeto".

"Per nagučius"

V.Milaknis įrodinėja, kad minėtos paskolos sąlygas ir jos būtinybę aptarė su tuometiniu finansų ministru Jonu Lionginu. Jis tvirtina ministerijai nusiuntęs net paskolos sutarties projektą, leisdamas suprasti padaręs viską, kad nenusižengtų įstatymui, tačiau dabartinė finansų ministrė Dalia Grybauskaitė mano kitaip.

Pasirodo, ministerija nesuteikė valstybės garantijos už LRT paimtą paskolą, kurios sąlygos su ministerija nebuvo derintos. Pagal Valstybės skolos įstatymo nuostatas LRT, turinti valstybės vardu gautą paskolą, už kurią jau moka Finansų ministerija (už ją įrengtas palydovinio ryšio komplektas), ir norinti prisiimti naujus turtinius įsipareigojimus, privalo apie tai informuoti Finansų ministeriją ir gauti jos leidimą raštu.

"LRT raštiškas leidimas imti paskolą nebuvo suteiktas. Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą už tokį pažeidimą numatyta drausminė nuobauda, todėl Finansų ministerija įspėjo minėto skolininko administraciją, kad privalu laikytis LR norminių aktų", - teigiama finansų ministrės D.Grybauskaitės rašte.

Beraščiai

Oficialus LRT vadovybės raštas, siųstas Finansų ministerijai spalio viduryje, leidžia daryti išvadą, kad visuomeniniam transliuotojui šiuo metu pinigų ne trūksta, o yra... per daug. Mat įpusėjus šių metų spaliui V.Milaknis prašo Finansų ministerijos perkelti daugiau kaip 3 mln. Lt nepanaudotą trečio ketvirčio biudžetinių asignavimų likutį į ketvirtą ketvirtį.

Užvis labiausiai stebina tai, kad LRT vadovybė jau nebeskiria tūkstančių nuo milijonų: trečią ketvirtį LRT veiklai reorganizuoti skirta 1,447 mln. litų. V.Milaknio rašte Finansų ministerijai šis skaičius virsta 1447 litais. Tiesa, šį raštą rengė LRT Ekonomikos ir finansų departamento direktorė Edita Valickaitė, tačiau pasirašė LRT generalinis direktorius, kuriam tokios klaidos neatleistinos.