Pernai atlikus verslininkų apklausą paaiškėjo, kad 48 proc. visų turinčiųjų savo verslą bendrą Lietuvos verslo situaciją vertina blogai, o 38 - labai blogai, 2 procentai – vertina gerai arba labai gerai, ir vienuolika procentų - vidutiniškai. Tiesa, tai praėjusių metų vertinimai, šiemet jie gali būti kur kas negatyvesni, nes socialdemokratai verslininkams nėra labai artimi ir geranoriški.

Beje, pasiteiravus ar šiandien sunku pradėti verslą, dauguma verslininkų tikina, jog sunkiau nei 1992-1995 metais.

Štai Kauno regiono smulkių ir vidutinių verslininkų asociacijos pirmininkė Laima Mogenienė teigia, kad šiandien verslą Lietuvoje pradėti sunku dėl kelių priežasčių dėl pradinio kapitalo stokos, dėl sunkumų norint gauti paskolą, dėl korupcijos, biurokratizmo ir įstatymų kaitaliojimo. Kaip vieną svarbiausių priežasčių L.Mogenienė mini nekintantį korupcijos lygį.

Iš sociologinių apklausų paaiškėjo, kad pačios didžiausios verslo kliūtys yra šios: menka vartotojų perkamoji galia, apyvartinių lėšų stoka, augantis biurokratizmas, nelygios konkurencinės sąlygos, sunku gauti paskolą, arba didelės palūkanos, senos technologijos, informacijos apie rinkas stoka ir reketas.

Beje, oficialiai įvairiais lygiais ir visų partijų priešrinkiminėse programose deklaruojama pagalba verslui, priimti atitinkami įstatymai ir programos. Tačiau verslininkų nuomone, realybė gerokai skiriasi nuo pažadų ir net nuo įstatymų.

Tiesa, Ignalinos rajono meras Bronis Ropė nemano, kad verslą Lietuvoje sunku įregistruoti ir pradėti, tam pakanka kelių šimtų litų ir dešimties dienų. Anot mero žymiai sunkiau tą verslą išlaikyti. Meras taip pat teigia, kad dauguma lietuvių stokoja verslumo savybės, mat dauguma jų kelis dešimtmečius buvo išlaikytiniai arba pavaldiniai.