Baltijos valstybėms įstojus į NATO, Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę pradėjo saugoti užsienio valstybių karo lakūnai – belgai, danai, britai. Iš pradžių virš Baltijos valstybių kilo galingieji belgų, danų „F-16 Fighting Falcon“ naikintuvai, dabar juos pakeitė dar galingesni britų karo lėktuvai „F-3 Tornado“. Taigi Šiauliuose šiandien nuolat gyvena nuo 50 iki 100 užsieniečių. Tarp jų – keli itin aukštos kvalifikacijos lakūnai.

Visi kiti – kariškiai iš aptarnaujančių dalinių – gaisrininkai, remontininkai ir t. t. Nedarbu garsėjančiam miestui – tai puiki naujiena. Juk kiekvienas užsienio kariškis iš savo valstybės biudžeto be atlyginimo dar gauna pinigų nakvynei ir maistui. Pvz., britams už tai, kad jie tarnauja svečioje šalyje – Lietuvoje, jų valstybė moka maždaug po 400 Lt per parą papildomų pajamų. Nesunku įsivaizduoti, kaip finansiškai atsigavo kai kurie Šiaulių viešbučiai ir kavinės, kai čia gyventi ėmė turtingi užsieniečiai.

Lazda su dviem galais

Naktinį šurmulį mėgstantys Vakarų Europos piliečiai nuo 2004 metų kovo 30 d. Šiauliuose net šešis kartus pateko į nemalonias aplinkybes – buvo sumušti, apiplėšti. Į incidentus įsivėlė ir belgų, ir danų, ir britų kariškiai. Panašūs dalykai Šiauliuose gali bet kada pasikartoti. Kas kaltas?

Į susidariusią padėtį derėtų žiūrėti itin rimtai. Akivaizdu, kad mūsų specialiosios tarnybos – policija, VSD, Antrasis operatyvinių tarnybų prie KAM departamentas, Karo policija – nesugeba apginti Lietuvos oro erdvę saugančių užsieniečių nuo smulkių banditėlių ir kišenvagių. Taip pat akivaizdu, kad kiekvienas Šiauliuose sumuštas užsienio kariškis – tai smūgis Lietuvos reputacijai, gėdos dėmė Lietuvos specialiosioms tarnyboms.

Ir vis dėlto nereikėtų atmesti versijos: užsienio kariškius nuo nemalonumų apsaugoti sunku dar ir dėl to, kad incidentai kurstomi. Pvz., Maskvai naudinga, kai lietuviai muša būtent NATO ir ES piliečius. Maskva bet kada gali retoriškai paklausti – gal lietuviams mielesni rusų kariškiai?

Gal Rusija niekuo dėta?

Lietuvos specialiųjų tarnybų surinkti duomenys tarsi byloja, kad Rusija dėl įvykių Šiauliuose greičiausiai niekuo dėta. Taip ir liko neišaiškintas tik 2004 m. kovo 30 d. incidentas, kai prie kavinės „Brodvėjaus pica“ buvo sumušti du belgų kariškiai. Iš pradžių manyta, kad dėl užpuolimo kaltas kavinės darbuotojas. Bet vėliau paaiškėjo, kad jis turi neginčijamą alibi. Taigi nedemaskuoti tik tie, kovo 30 d. incidento kaltininkai. Kitų įvykių chuliganai rasti. Prieš užsienio kariškius pakėlę ranką šiauliečiai – jauni. Tarp įtariamųjų esama ir aukštųjų mokyklų studentų, ir bedarbių, ir teistų asmenų.

Tačiau kriminalistai kol kas neaptiko nė mažiausio ryšio, leidžiančio įtarti, kad išpuoliams prieš belgų, danų ir britų kariškius rengtasi iš anksto. Mūsų specialiosios tarnybos irgi mano, kad nėra jokio ryšio ir tarp pačių įtariamųjų. Jie vienas kito nepažįsta, jie neturi bendrų pažįstamų, pomėgių. Vadinasi, incidentai greičiausiai kildavo spontaniškai.

Rusijos interesai

Tiesa, versija dėl Rusijos specialiųjų tarnybų įtakos neatmesta. Kaip teigė vienos specialiosios tarnybos karininkas, su kuriuo teko nemažai bendrauti, aiškinantis, kas ir kodėl muša NATO karius, „Rusija greičiausiai sugalvotų kokią nors šunybę, jeigu įvykiai Šiauliuose savaime nesiklostytų palankiai jiems“. Šiauliuose esama Rusijos žvalgybininkų, kurie akylai stebi padėtį mieste. Artimiausiu metu Rusijos dėmesys bus dar labiau prikaustytas, nes NATO kariškių šiame mieste nuolat daugėja. O jeigu kada nors čia bus dislokuoti JAV kariškiai, Šiauliais greičiausiai susidomės ir islamo grupuotėms priklausantys teroristai.

Lietuvos specialių tarnybų agentas, parodęs, kokiuose baruose ir naktiniuose klubuose dažniausiai svečiuojasi NATO kariškiai, taip pat ragino atkreipti dėmesį į aplinkybę, kodėl šiemet pavasarį ir vasarą į Šiaulius staiga ėmė plūsti rusų estrados, cirko, humoro atlikėjai. Pareigūno žiniomis, tarp žurnalistų, žiūrovų, atvykusių iš Rusijos, buvo žmonių, kurie intensyviai filmavo ir fotografavo NATO karius, o paskui skubiai išvykdavo iš Šiaulių atgal į Rusiją. Šis faktas iškalbingas.

NATO lakūnai – ne angelai

Rusija negali nesidomėti Šiauliais, nes iš čia kyla NATO kariniai lėktuvai. Tačiau nepaneigsi ir fakto, kad dėl Šiauliuose kilusių incidentų kaltę turėtų prisiimti ir patys belgų, danų, britų kariškiai. Kriminalinė statistika – ne „oro erdvės“ policininkų pusėje. Visais atvejais į incidentus įsivėlę užsienio kariškiai būdavo labai girti. Alkotesteriai visuomet rodydavo dvi su puse ir daugiau promilių. Tokios būsenos žmogus, vaizdžiai tariant, suklupti gali ir lygioje vietoje.

Be to, į incidentus pakliuvę kariškiai kaip tyčia būdavo atsiskyrę nuo saviškių. Mūsų valdžios atstovai instruktažo metu juos daug sykių perspėjo: nevaikščiokite mažais būreliais, juolab po vieną, grįždami į viešbučius naudokitės taksi paslaugomis, nepasitikėkite bare užkalbinusiais vaikinais ir merginomis. Tačiau šių patarimų užsieniečiai nepaisė. Greičiausiai dėl to, kad Belgijoje, Danijoje ar Didžiojoje Britanijoje, skirtingai nei Lietuvoje, smarkiai įkaušusių žmonių niekas nemuša, neatiminėja mobiliųjų telefonų ir kreditinių kortelių.

Egzistuoja ir dar vienas paaiškinimas, kodėl NATO kariai Šiauliuose kartais įsipainioja į nemalonumus. Ogi girti jie elgiasi pabrėžtinai įžūliai, nemandagiai, nepagarbiai. Pvz., įkyriai kalbina merginas, atėjusias į barą su vaikinais. Kartais kabinėjasi ir prie vyriškių, nedviprasmiškai leisdami suprasti savo seksualinę orientaciją. Girti įžeidinėja viešbučių darbuotojus. Patekę pas medikus – garsiai abejoja mūsų daktarų kompetencija, keikiasi, spjaudosi. Tiksliau sakant, nuo ketvirtadienio iki sekmadienio kavinėse, baruose, naktiniuose baruose „Kapitonas Morganas“, „Pegasas“, „Luna“, „Brodvėjaus pica“, „Bulvaras“, „Mega“ visuomet aptiksi girtų užsienio kariškių.

O štai Šiaulių dramos teatre jie nė sykio nesilankė. Nė karto nepareiškė ir pageidavimo susitikti su žymiais lietuvių aktoriais, rašytojais, buvusiais partizanais – miško broliais. Klausimas, kurį jie pateikdavo tik atvykę į Lietuvą, labai buitiškas – pagal kokius įstatymus jie bus baudžiami? Beje, labai nusivildavo, sužinoję, kad už padarytus nusižengimus jiems bus taikomos Lietuvoje galiojančios bausmės, nes Lietuva yra NATO narė.

Ne vienas viešbučio, kavinės darbuotojas, gavęs patikinimą, kad spaudoje nebus skelbiama jo pavardė ir darbovietė, pareiškė: „Kartais NATO kariškiai elgiasi kaip tikros kiaulės. Šlapinasi kur papuola, kabinėjasi prie merginų, visaip demonstruoja panieką juos aptarnaujantiems darbuotojams. Ypač bjaurūs buvo belgai“. Tačiau Šiauliuose užfiksuoti ir du atvejai, kai lietuviai, nepaisydami įžūlaus užsieniečių elgesio, padėjo girtiems kariškiams nukakti iki viešbučių. Vien iš pagarbos, kad šie patikimai saugo Lietuvos oro erdvę.

Keisti incidentai

Apibūdinti nuotykius, į kuriuos pakliūdavo mūsų svečiai, nėra sunku. Užsieniečiai į kaulus visuomet gaudavo jau gerokai po vidurnakčio. Chuliganai apstumdydavo tik tuos kariškius, kurie slampinėdavo po naktinius Šiaulius atsiskyrę nuo bičiulių ir būtinai prisigėrę iki žemės graibymo. Nė vienas blaivus kariškis Šiauliuose nenukentėjo.

Pats keisčiausias paskutinysis incidentas. Keisčiausias todėl, kad du britų kariškiai buvo sumušti ir apiplėšti prie pat keturių žvaigždučių viešbučio „Šaulys“, kuriame gyveno. Viešbučio apsauga kažkodėl neskubėjo jiems į pagalbą, nors užpuolimo metu britai stovėjo prie pat laiptų, vedančių į viešbutį.

Antro atvejo metu nukentėjo danų kariškis. Nukentėjo tik todėl, kad girtuokliavo vienas, atsiskyręs nuo ginklo draugų. Dano nelaimei, prie jo prisėdo šiaulietis, jau sykį teistas už smulkų chuliganizmą. Kartu gėrė. Pabaiga banali – pritrūko pinigų, susipyko. Kai atvažiavo į pagalbą policijos ekipažas, danas nesugebėjo paaiškinti, kas atsitiko – vos apvertė liežuvį.

Trečias incidentas užfiksuotas prie autobusų stoties. Belgus sumušė prie kavinės „Luna“. Belgai buvo tokie girti, kad atvykus policijai nesugebėjo paaiškinti, kas nutiko. Tik vėliau pavyko sužinoti, kad belgus sumušė vaikinai, su kuriais kartu lėbauta beveik iki sąmonės netekimo.

Dar vienas incidentas įvyko prie naujai atsidariusio naktinio baro „Pegasas“. Britą šiauliečiai sumušė tada, kai šis išėjo iš baro į lauką. Iš pradžių užsienietis melavo, esą jį mušė „Pegaso“ apsaugos darbuotojai kavinės tualete. Tačiau vaizdo kamerose užfiksuoti vaizdai leidžia spėti, kad kariškis sumuštas būtent lauke, o ne kavinės viduje. Užsieniečių elgesys gal mūsų labai ir nestebintų, jeigu žinotume, kad į incidentus įsivelia kariškiai tik iš aptarnaujančiojo personalo. Kai kurie iš jų labai jaunučiai. Neturi ir 24-erių. Be to, nėra baigę aukštojo mokslo, keli neturi net vidurinio išsilavinimo. Lakūnai – visai kitas reikalas. Nors irgi labai jauni, tačiau ir išsilavinę, ir mandagūs, ir sportuojantys.

Atsarga gėdos nedaro

Nereikia atmesti galimybės, kad Rusijos specialiosioms tarnyboms apsistumdymai Šiaulių naktiniuose baruose nėra pats geidžiamiausias dalykas. Rusijai, žinoma, labiau norėtųsi, kad kas nors atsitiktų lakūnams arba jų naikintuvams, ji labiau džiaugtųsi, jeigu dėl gedimų ar kokių nors specialiai surengtų trukdžių laiku nepakiltų į orą naikintuvai.

Tada būtų galima šaipytis ne iš kokio nors belgų ar danų gaisrininko, prisigėrusio Šiaulių kavinėse, bet iš NATO aljanso, nesugebančio garantuoti saugios oro erdvės virš trijų Baltijos valstybių. Tačiau tokio pobūdžio incidentai, kaip tvirtino bendrauti sutikęs specialiųjų tarnybų pareigūnas, neįmanomi, nes ir lėktuvai, ir lakūnai saugomi dieną naktį.

Ir vis dėlto budrumo prarasti negalima. Kad Šiauliuose gali būti surengtos pačios bjauriausios provokacijos, rodo... netoli užsienio kariškių dislokacijos vietos aptikta granata, kuri, kaip įtaria specialistai, ten padėta specialiai. Jos Antrojo pasaulinio karo reliktu tikrai nepavadinsi.

Šaltinis
Savaitraštis "Laikas"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją