Gudriai taupo

Klaipėdos rajono mokyklos sutaupė per 570 tūkstančių litų. Iš jų Gargždų „Minijos“ vidurinė mokykla - per 118 tūkst. litų, Gargždų „Kranto“ - 68 tūkst. litų, Priekulės I.Simonaitytės - 77,9 tūkst. litų, Endriejavo – 60 tūkst. litų. Judrėnų, Ketvergių, Kretingalės, Lapių, Pašlūžmio, Šiūparių, Plikių pagrindinės mokyklos kartu sutaupė per 212 tūkst. litų.

Yra įvairių užslaptintų moksleivio krepšelio taupymo formų. Daugelyje mokyklų mokytojai negauna atlygio už susirgusių kolegų pavadavimą. Prašant pagalbos iš kitos mokyklos dažniausiai pasirenkamas toks pedagogas, kurio stažas mažiausias, todėl jam galima mokėti mažiau. Nesilaikoma nustatytų klasių dydžio normų – 24 mokiniai žemesnėse klasėse ir 26 vyresnėse. Jei klasėse būna daugiau mokinių, sutaupoma pinigų. Kai kurių mokyklų direktoriai įsigudrina po savaitę paleisti vaikus iš pamokų motyvuodami tuo, kad nėra mokytojų.

Mokykloms “taupyti” padeda ir pinigų pasirankiojimas įvairioms priemonėms iš mokinių tėvų.

Privertė derėtis

Metę mokinių ugdymo rūpesčius, mokyklų direktoriai vis lakstė į Klaipėdos rajono savivaldybę, privertė Ekonomikos ir biudžeto skyriaus vadovybę derėtis dėl sutaupytų lėšų. Dalį pinigų numatė išleisti mokyklų inventoriui ir mokymo priemonėms, o kitą dalį - prisidurti prie savo atlyginimų. Pradžioje pageidauta, kad priedai mokyklų direktoriams būtų 60 proc. atlyginimų dydžio, vėliau nusileista iki mažesnės dalies.

Kodėl vyko tie slapti įtikinėjimai savivaldybės Ekonomikos ir biudžeto skyriuje? Klaipėdos rajono mokyklų direktorių asociacijos pirmininkas, Ketvergių pagrindinės mokyklos direktorius Gendrutis Burbulis teigė, kad jo atlyginimas pagal dydį yra tik trečias tarp mokyklos pedagogų. Klaipėdos rajone vidutinis pagrindinių mokyklų vadovų atlyginimas yra 1200 litų, vidurinių mokyklų – 1800 litų. Daugiau už direktorius gauna solidų pedagoginį stažą, aukštas kategorijas ir daug pamokų turintys mokytojai.

Klaipėdos rajono švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius taip pat pripažino, kad rajono mokyklų direktorių atlyginimai yra maži.

Nori ir mokytojai

Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai nebus lengva apsispręsti, kokio dydžio priedą - 20, 30 ar 40 proc. atlyginimo mokėti mokyklų vadovams. Dar svarbu, kaip nesumenkinti ir mokytojų darbo, nes jie atlyginimais taip pat nelepinami.

Mokyklų vadovų troškimas gauti priedą prie atlyginimo papiktino mokytojus. Jie taip pat nori gauti pinigų. Juk yra Vyriausybės nutarimas, reglamentuojantis, kokiais atvejais pedagogams mokami atlyginimo priedai.

Jie skiriami ne už sutaupytą moksleivių krepšelį, o kaip paskatinimas už gerą darbą, taip pat - kaip vienkartinės išmokos už atliktas ypač svarbias užduotis. Priedai pedagogams mokami švenčių, gyvenimo ir darbo jubiliejinių sukakčių progomis ar išleidžiant į užtarnautą pensiją.