Valo be chemikalų

Dantys tamsėja dėl daugelio priežasčių. Svarbiausios jų: amžius, kavos, arbatos, tabako, vyno vartojimas, uždegimai, per gausus fluoridų kiekis, ankstesnio gydymo pasekmės. Svarbu nustatyti tikslią pakitusios dantų spalvos priežastį, nes nuo to priklauso dantų balinimo efektyvumas.

Klinikoje „Segosta“ dantys cheminiais preparatais nebalinami. Gydytojai rekomenduoja mechaniškai nuvalyti ant dantų susikaupusias apnašas bei akmenukus ir nušveičia dantis profesionalų naudojimui skirta dantų pasta. Panorę išbandyti tokią procedūrą, už vieną nušveistą dantį turėtumėte mokėti 6 litus. „Holivudinės“ šypsenos tokiu būdu gal ir negausite, tačiau bent jau nepakenksite dantų emaliui. „Segostos“ stomatologai nesiūlo balinti dantų cheminiais preparatais.

L.V.Preibienės stomatologijos kabinete paprasčiausiais mechaninis dantų akmenų ir apnašų nuvalymas kainuoja 40 litų. Jei visi dantys nuvalomi dar ir specialiu balinančiu sodos preparatu, už baltesnę šypseną reikia mokėti 80 litų.

Balina skirtingai

Klinikos „Dantisto praktika“ gydytoja odontologė Laimutė Koržinskienė „Klaipėdai“ sakė, kad savo pacientams siūlo keturis dantų balinimo būdus. Išbalinti dantis galima namuose, naudojant specialią balinimo kapą ir želė.

Galima įsigyti JAV ypač populiarų dantų balinimo namuose komplektą – specialias balinimo juosteles. Už 150 litų gausite po 10 dantų balinimo juostelių abiem žandikauliams. Dešimt dienų iš eilės ant dantų užklijuotas juosteles palaikius po valandą, bus matyti efektas.

Gydytoja odontologė siūlė ir atskirų dantų balinimą. Jei dėl įvairių priežasčių pagelsta ar papilkėja vienas dantis, galima jį išbalinti stomatologo kabinete. Dažniausiai vienas dantis spalvą pakeičia dėl prastesnės plombos kokybės, dėl danties ligos. Tuomet gydytojas pragręžia plombą, po ja suleidžia specialų balinimo skystį. Kartais pakanka vienos 10-15 litų kainuojančios procedūros, kartais ją tenka pakartoti keletą kartų. Balinant dantis tokiu būdu, reikia apskaičiuoti, kad po pavykusios procedūros atskirai teks mokėti ir už plombos pakeitimą.

Dar viena gydytojos kabinete atliekama procedūra kainuoja apie 150 litų ir tetrunka pusvalandį. Šis dantų balinimo būdas rekomenduojamas tiems, kurie neturi laiko. Izoliavus dantenas nuo chemikalų poveikio, ant dantų užtepamas balinimo skystis, kuriame yra 35 proc. peroksido koncentracija, ir, palaikius 20-30 minučių, nuplaunamas. Efektas matosi iš karto.

Bąla naktį

L.Koržinskienė teigė, kad pats populiariausiais ir efektyviausias dantų balinimo būdas atliekamas namuose, kai naudojama specialiai pritaikyta kapa ir balinimo želė. Pacientas gali rinktis standartinę arba specialiai jo dantims pritaikytą, individualiai pagamintą dantų balinimo kapą. Kapa - skaidrus įtvaras, tiksliai atitinkantis paciento dantų formą ir glaudžiai juos apgaubiantis. Į šiuos “įtvarus” įšvirkščiama balinimo želė.

Kas vakarą žmogus pats prileidžia balinimo želė į kapą ir, įsidėjęs ją į burną, eina miegoti. Paprastai po 8-10 procedūrų dantys tampa akivaizdžiai baltesni. Tiesa, kiekvieno paciento dantims reikia skirtingo procedūrų skaičiaus. Jei dantų emalis pilkas ar dėmėtas, dantų balinimo kapą tenka naudoti dažniau.

Pasak L.Koržinskienės, svarbiausi šio dantų balinimo metodo privalumai – efektyvumas ir kaina. Kadangi bet koks dantų balinimo metodo efektas išlieka vienerius metus, balinimą kasmet reikia pakartoti. Įsigijus individualią dantų balinimo kapą, ją galima naudoti visą gyvenimą. Kitą kartą tereikia nusipirkti balinamąją želė. Želė kainuoja apie 100 litų.

Gydytoja odontologė L.Koržinskienė „Klaipėdai“ taip pat sakė, kad naujausias dantų balinimo metodas – procedūros lazeriu, kol kas prieinamos tik kauniečiams. Kada brangų aparatą įsigis Klaipėdos klinikos, neaišku.

Balinasi padavėjos

Kaip „Klaipėdai“ sakė N.Popovos stomatologijos klinikos gydytoja odontologė Liudmila Grigorjeva, dažniausiai dantų balinimu rūpinasi jauni žmonės ir merginos, kurios dirba kruiziniuose laivuose. Padavėjomis ar barmenėmis užsienyje dirbančioms klaipėdietėms šypsenos grožis yra ypač aktualus.

L.Grigorjeva savo pacientams siūlo dantų balinimą preparatu „Opalesence Xtra“, kuriame yra 38 proc. peroksido. Procedūra gydytojos kabinete tetrunka pusvalandį, o vieno žandikaulio dantų balinimo kaina – 60 litų.

Pirmiausiai gydytoja specialiu preparatu arba vienkartine guma apsaugo paciento dantenas ir gleivinę nuo cheminio gelio poveikio. Tada visi dantys padengiami balinimo želė ir du kartus po 20 sekundžių yra švitinami specialia lempa. Nuplovus preparatus ir žvilgtelėjus į veidrodį, iš karto galima džiaugtis daug baltesne šypsena.

Pasak L.Grigorjevos, pakartoti procedūrą tenka po pusmečio ar metų. Tai priklauso nuo to, ar pacientas rūko, geria daug kavos ir raudono vyno.

Plombas pakeičia

Kiekvienas, nusprendęs balintis dantis, turi žinoti, kad dantų plombų neveikia joks balinimo būdas. Jei žmogaus dantys yra daug kartų taisyti, po balinimo procedūrų tenka pakeisti visas plombas ir iš naujo derinti jų spalvą.

Kiekvienam norinčiam šypsotis baltai, būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Prieš renkantis balinimo procedūrą, gydytojas odontologas apžiūrėjęs burnos ertmę, dantų būklę galės tiksliai parinkti tinkamiausią ir efektyviausią balinimo būdą.

Vieniems pacientams tiks cheminis dantų balinimo metodas, kitas dėl dantų jautrumo turėtų rinktis mažiau drastišką dantų balinimą kapomis ir balinamąja želė. Balinamoji želė taip pat gali būti skirtingo efektyvumo. Vienoje yra tik 10 proc. peroksido, kitoje gali būti ir 40 proc. Veiksmingo preparato. Nors po dantų balinimo procedūrų dantys jautresni būna 1-3 dienas, reikia žinoti, kad nepraėjus nemaloniems pojūčiams odontologai gali pasiūlyti ir specialią želė, kuri sumažins dantų jautrumą.