Teismas nagrinėjo D.Kedžio pusseserės advokatės Sonatos Žukauskienės skundą panaikinti prokurorų nutarimus ir pirmadienį priėmė nutartį. Ji nėra galutinė - gali būti skundžiama Vilniaus apygardos teismui.

"Prokuratūra savo nutarimuose konstatavo nutraukti ikiteisminį tyrimą įtariamajam mirus. Tuose nutarimuose konstatuota, kad yra pakankamai įrodymų, jog D.Kedys padarė nusikalstamas veikas, tai yra tuos nužudymus. S.Žukauskienė prašė panaikinti tuos nutarimus ir toliau tęsti ikiteisminį tyrimą. Teismas šį skundą patenkino, motyvuodamas, kad prokuratūra, teismo nuomone, galėjo nutraukti ikiteisminį tyrimą D.Kedžio atžvilgiu nedetalizuodama jo kaltės klausimų ir nevertindama kaltės įrodymų, arba surašyti kaltinamąjį aktą ir perduoti bylą teisminiam nagrinėjimui", - BNS sakė teismo atstovas spaudai Audris Kutrevičius.

Priimdamas tokią nutartį teismas rėmėsi pedofilijos byloje Lietuvos Aukščiausiojo Teismo suformuota praktika.

Aukščiausiasis Teismas pernai išaiškino, kad baudžiamojo proceso tęsimas tikrinant pateiktų kaltinimų mirusiam asmeniui pagrįstumą savaime nereiškia nekaltumo prezumpcijos principo pažeidimo. Taip Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus plenarinė sesija atmetė bylą nutraukti prašiusios prokuratūros kasacinį skundą.

Aukščiausiasis Teismas nesutiko su aiškinimu, kad mirusio reabilitavimas galimas tik tada, kai toks asmuo buvo pripažintas kaltu teismo nuosprendžiu. Keturi teisėjai pareiškė atskirąją nuomonę.

D.Kedys teisėją, buvusią sugyventinę Laimutę Stankūnaitę, jos seserį V.Naruševičienę, teisėją Joną Furmanavičių ir A.Ūsą kaltino pedofilija ir sąvadavimu. Vilniaus teismas balandžio 5 dieną nagrinės bylą dėl A.Ūsui pateiktų kaltinimų D.Kedžio dukters tvirkinimu.

D.Kedžio viešų kaltinimų sulaukę teisėjas J.Furmanavičius ir jo sugyventinės sesuo V.Naruševičienė nušauti 2009 metų spalį. Prokurorai sako nustatę, kad nusikaltimus įvykdė D.Kedys.

Pats D.Kedys vėliau rastas negyvas, tačiau nustatyta, kad jo mirtis nesmurtinė.

D.Kedžiui oficialūs įtarimai pareikšti nebuvo, jis po žudynių dingo ir sulaikytas nebuvo.