Kariuomenės vadas, brigados generolas Jonas Kronkaitis ir Gynybos štabas visus Seimo bei Vyriausybės narius pakvietė į pirmą kartą organizuotus kario kursus valdžios atstovams. Vyriausybei mokymuose atstovavo premjeras Andrius Kubilius ir jo atstovas spaudai Audrius Bačiulis.

Dėl įvairių priežasčių kursuose atsisakius dalyvauti didesnei daliai parlamentarų, į Ruklos mokomąjį pulką atvyko tik kelios dešimtys seimūnų. Didžiausią "eilinių" dalį sudarė konservatoriai.

Savo partijoms improvizuotame politikų fronte taip pat atstovavo krikščionys demokratai, socialdemokratinė koalicija ir demokratų vadovas Saulius Pečeliūnas. Daugelis politikų karių atvyko su savo šeimų nariais. Visą dieną kariškomis uniformomis aprengti politikai-eiliniai praleido mokomojo pulko ir Ruklos karinio poligono vyresnybės priežiūroje. Matyt, nė patys to nepastebėję, valdžios vyrai ir moterys be atsikalbinėjimų pakluso karininkų nurodymams laikytis rimties, rikiuotis po du, neplepėti ir t.t. Per dvylika valandų minkštų krėslų išlepinti politikai išmėgino visus kareiviško gyvenimo "malonumus": kojas trinančius kareiviškus "kerzus", kareiviškos virtuvės ypatumus, kurtinančią pistoletų ir automatų ugnį, troškulį ir "priešo" atakos griausmą. Vakare pavargusiems, bet kupiniems įspūdžių "kariams" buvo įteikti pažymėjimai apie sėkmingai išklausytą intensyvų kario kursą. Vienintelis uniformos tądien nedėvėjęs, nevalgęs kareiviškos košės ir šaudykloje nepasirodęs politikas Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis savo egzaminus, matyt, išlaikė eksternu.