Mokslininkai skundžiasi, kad, pagal dabar veikiančias taisykles, paraiškų doktorantūros akademinėms išvykoms svarstymas trunka per ilgai, ir dėl to jaunieji mokslininkai gali planuoti valstybės lėšomis finansuojamas išvykas tik tam tikrais metų mėnesiais. Tokia tvarka kelia daug nepatogumų: ribojamos galimybės pasirinkti tinkamiausius renginius, neretai savo dalyvavimą tenka planuoti paskutinę akimirką, o dėl to nukenčia ne tik renginiuose dalyvaujančių mokslininkų tezės, bet ir tenka susitaikyti su gerokai didesniais išvykų kaštais.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, paraiškas akademinėms išvykoms finansuoti privaloma pateikti iki gruodžio vidurio. Tuo tarpu rezultatus Lietuvos mokslo taryba pagal Vyriausybės nutarimą skelbia tik kovo pradžioje.

Vilniaus universiteto doktoranto Vytauto Kulviečio teigimu, esant dabartinei doktorantūros išvykų tvarkai, jaunieji mokslininkai praktiškai nebegali planuoti išvykų pirmuosius 4 mėnesius, t. y. į trečdalį visų metinių renginių.

"Tokiu būdu doktorantų galimybės dalyvauti pasauliniuose mokslo renginiuose ženkliai sumažinamos vien tik dėl konkurso organizavimo tvarkos", - teigia jis.

Anot LJMS pirmininkės dr. Vilmos Petrikaitės, dalyvaudami kitose šalyse vykstančiose mokslinėse konferencijose doktorantai gali dalintis mokslo, tyrimų idėjomis ir rezultatais, tobulinti savo profesines kompetencijas, įgyti naujų žinių, kurias, grįžę į Lietuvą, gali pritaikyti savo mokslinei veiklai. Todėl, LJMS manymu, parama tokioms išvykoms - labai svarbi. O jei išvykos vis dėlto finansuojamos - finansavimo sąlygos privalo užtikrinti galimybę pasinaudoti maksimalia paramos nauda. Kitu atveju dalis biudžeto lėšų tiesiog švaistoma.

"Ankstesnė registracija suteikia galimybę pristatyti žodinį pranešimą. Nesuskubusiems lieka tik stendinių pranešimų galimybė, o jie sulaukia ženkliai mažiau dėmesio ir, atitinkamai, sumažina vizito vertę. Ne mažiau svarbu ir tai, kad dėl finansavimo specifikos į dažną renginį tenka registruotis prieš pat jam vykstant, dėl ko tenka mokėti didesnį dalyvio mokestį, permokėti už paskutinę akimirką perkamus kelionės bilietus ir gyvenamosios vietos išlaidas vizito metu", - teigia dr. V. Petrikaitė.