Per bendrą spaudos konferenciją abu vadovai sumenkino tarpusavio nesutarimus. Kinijos "vyriausybė tvirtai įsipareigojo talkinti žvalgybos klausimais ir padėti sustabdyti teroristinių organizacijų finansavimą", - sakė G.W.Bushas per bendrą spaudos konferenciją su Jiang Zeminu.

Kinijos lyderis pareiškė, esą "nenuostabu", kad šalys nesutaria kai kuriais klausimais. Tačiau jis pabrėžė, kad Kinija ir Amerika ketina "bendradarbiauti su tarptautine bendrija kovojant su terorizmu".

G.W.Bushas ketvirtadienį atvyko į Šanchajų dalyvauti Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) organizacijos viršūnių susitikime. Šanchajuje JAV prezidentas yra numatęs virtinę dvišalių susitikimų su kitų šalių vadovais, įskaitant Jiang Zeminą ir Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Tačiau po rugsėjo 11 dieną įvykdytų teroro išpuolių Jungtinėse Valstijose G.W.Bushas sutrumpino šią savo kelionę Azijoje, atsisakydamas vizitų į Tokiją, Seulą ir Pekiną.

G.W.Bushas pripažino, kad išvyko iš Jungtinių Valstijų "labai sunkiu laiku", kai šalyje siuntinėjami laiškai su juodligės sporomis ir gyventojai baiminasi bakteriologinio karo pavojaus. Be to, Amerika toliau būgštauja galimų naujų teroro išpuolių.

Tačiau JAV ir Kinijos viršūnių susitikimas "yra svarbus kovos su teroro kampanijai, ryšiams tarp dviejų didžių mudviejų šalių, galimybėms ir viltims, kurias prekyba teikia abiem mūsų tautoms", sakė G.W.Bushas.

Jiang Zeminas pareiškė, kad pokalbio metu jiedu su G.W.Bushu "apsikeitė nuomonėmis ir priėjo konsensusą dėl virtinės svarbių klausimų, įskaitant Kinijos ir JAV santykius, kovą su terorizmu ir pasaulinės taikos bei stabilumo užtikrinimą.

Kinijos prezidentas teigė, kad pastaruoju metu pagerėjo dvišaliai santykiai, kurie buvo įtempti dėl G.W.Busho požiūrio į Kiniją kaip į "strateginę konkurentę", taip pat dėl Kinijos naikintuvo ir Amerikos žvalgybinio lėktuvo susidūrimo netoli Kinijos krantų.

Jiang Zeminas sakė, kad "teisingai sprendžiant" Taivano klausimą, jis netemdys "šviesios" dvišalių santykių ateities. G.W.Bushas pranešė, kad susitikimo metu "paaiškino" savo nuomonę Taivano klausimu, tačiau žurnalistams jos neišdėstė.

Kinija laiko Taivaną savo atsiskyrusia provincija. Anksčiau penktadienį Taivanas pranešė boikotuosiąs APEC viršūnių susitikimą, protestuodamas prieš "necivilizuotą" Pekino draudimą Taivanui atsiųsti jo pasirinktą atstovą.

G.W.Bushas užsiminė, kad JAV yra susirūpinusios dėl žmogaus teisių padėties Kinijoje, taip pat ginklų bei karinių technologijų pardavimo kitoms valstybėms. JAV prezidentas įspėjo, kad karas su terorizmu "niekada neturi tapti dingstimi persekioti mažumas", ir pabrėžė, jog yra "būtina kovoti su masinio naikinimo ginklų ir raketų technologijos platinimu".

Jiang Zeminas išreiškė norą gerinti Kinijos ir JAV santykius. Pasak jo, Pekinas yra "pasirengęs dėti bendras pastangas su JAV šalimi plėtojant konstruktyvius santykius ir bendradarbiavimą".

Turėdamas galvoje JAV vadovaujamą karo operaciją Afganistane, Jiang Zeminas pareiškė, kad reikia vengti civilių gyventojų aukų, ir teigė, kad Jungtinėms Tautoms (JT) reikia suteikti galimybę atlikti visapusišką vaidmenį.

Abu vadovai priėjo bendrą poziciją prekybos klausimu. G.W.Bushas pritarė neišvengiamam Kinijos priėmimui į Pasaulinės prekybos organizaciją, kuris esąs "labai svarbus poslinkis, atnešiantis naudos abiem tautoms ir pasauliui".