Žvaigždinės venos ir varikozinės venos nėra vienas ir tas pats, ir vienos nelemia kitų. Varikozinės venos yra stambios, patinusios ir atsiranda tik ant kojų, o žvaigždinės venos yra smulkios ir pasirodo grupėmis. Vis dėlto tiek tos, tiek kitos pasirodo dėl tų pačių veiksnių.

Tiksliai nežinoma, kodėl atsiranda žvaigždinės venos, nors apie jų priežastis yra bent kelios teorijos. Viena jų sako, kad žvaigždinių venų, atsirandančių arti odos paviršiaus, pagrindas yra varikozinės venos, kurios yra pernelyg smulkios arba per daug giliai, kad pasiektų odos paviršių. Šios apatinės venos suardo kraujo cirkuliaciją ir aplink jas atsiranda žvaigždinės venos.

Kita teorija sako, kad žvaigždinės venos yra smulkios arterijos, kurios yra prie arti odos paviršiaus esančio venų tinklo. Dėl didelio arterijų spaudimo ir mažo paviršiaus venų spaudimo arterinio - prisotinto deguonimi kraujo, keliaujančio į širdį - ir venų kraujo (iš širdies) kombinacija lemia tai, kad žvaigždinės venos tampa matomos.

Žvaigždinės venos nesąlygoja sveikatos problemų. Nors jos gali sukelti skausmą ar diskomfortą, jos daugiausia tėra kosmetinė problema.

Kaip sumažinti žvaigždines venas

Paplitęs įsitikinimas, kad vitamino K piliulės, kremai ir losjonai sumažina žvaigždines venas. Toks gandas, matyt, kilo iš to, kad vitaminas K ilgai buvo siejamas su kraujo krešėjimu - vitaminas K gali sukelti kraujo krešulius, sustabdydamas kraujo tekėjimą vena ar kapiliaru; taip pat atsitinka ir su sveikomis venomis, sukeliant rimtą pavojų sveikatai. Nors dėl vitamino K atsiliepimai yra įvairūs, dauguma ekspertų sako, kad vitaminas K labai mažai pagelbsti mažinant žvaigždines venas.

Kad apsisaugotumėte nuo žvaigždinių venų, išlaikykite optimalų kūno svorį. Sportas – ypač vaikščiojimas – padės kraujotakai ir raumenų kontrakcijai. Avėkite plokščius arba žemakulnius batus, nedėvėkite korsetų, kurie trikdytų kraujotaką. Pasikonsultuokite su gydytoju dėl specialių kojinių – jos gali padėti, bet turi būti idealiai pritaikytos, kitaip gali pridaryti žalos.

Ar jums gresia žvaigždinės venos?

Moterims žvaigždinės venos gresia kone keturis kartus daugiau nei vyrams. Faktiškai apie septyniasdešimt procentų suaugusių moterų yra kamuojamos žvaigždinių venų. Kai kurioms moterims rizika didesnė dėl paveldimumo, kitoms jos gresia dėl gyvenimo būdo. Rizikos grupėje atsiduria nėščiosios ir vartojančios kontraceptikus, kaip ir tos, kurių organizme estrogenų kiekis padidėjęs, kadangi tai silpnina venų sienelę. Turinčios viršsvorio moterys taip pat turėtų susirūpinti – joms gali atsirasti kraujotakos problemų, diabetas, širdies ligos, o visa tai kliudo kraujo tekėjimui iš venų į širdį. Taip pat kenkia ilgas stovėjimas, kadangi apsunkinama kraujotaka. Dėvinčios aukštakulnius irgi neturėtų pamiršti žvaigždinių venų rizikos, kadangi tokiu būdų blauzdų raumenys priversti ilgai susitraukti.

Skleroterapinis gydymas

Skleroterapija – įprasčiausias ir kol kas efektyviausias būdas išvengti žvaigždinių venų. Į veną suleidžiama druskos tirpalo, tuomet ji išbrinksta, sumažėja ir išnyksta. Kai kraujas negali pratekėti, vena praranda savo violetinę spalvą ir galiausiai pranyksta. Kadangi kraujotaka persikelia į kitas sveikas venas, skleroterapija iš tiesų pagerina kojų kraujotaką. Druskos tirpalo injekcijas neretai lydi švelnus deginimo jausmas ir kartais raumenų spazmai šalia injekcijos vietos, ypač apie kulkšnis. Spazmai paprastai praeina per kelias minutes. Pati vieta dar gali atrodyti pabrinkusi, bet tai praeina per porą savaičių.

Priklausomai nuo jūsų žvaigždinių venų dydžio, formos ir tinklo, gali prireikti nuo trijų iki dešimties serijų gydymo. Deja, gydymas ne visada ilgalaikis; apie trečdaliui moterų žvaigždinės venos pasireiškia vėl.

Šalutiniai skleroterapijos poveikiai

Yra keli skleroterapijos šalutiniai poveikiai.

Tai gali būti aštrus gėlimas arba skausmas injekcijos vietoje, kulkšnies ar pėdų pabrinkimas, raumenų spazmai. Šie simptomai paprastai praeina per dešimt-penkiolika minučių nuo injekcijos.

Raudonos, iškilusios dėmės injekcijų vietose. Jos turėtų praeiti per vieną dvi dienas, bet jei procedūra atlikta netiksliai ir druskos tirpalas pateko į odą, vieta gali išopėti.

Mėlynės dūrio vietoje nublanksta ir pranyksta per kelias savaites.

Kartais injekuotoje venoje gali išsivystyti maži kraujo trombai. Jei vena plati ir prisipildo sukrešėjusio kraujo, jūsų dermatologas gali pašalinti kraują iš šių vietų praėjus kelioms savaitėms po injekcijos. Dėl to gali atsirasti rudos linijos ar dėmės gydymo vietose. Taip paprastai atsitinka su didesnėmis venomis, o išnyksta per metus.

Šalia injekcijų vietos gali atsirasti raudonis, tai patiria apie trečdalis pacientų, daugiausia tai pranyksta savaime, bet kai kuriems pasilieka. Gydymas lazeriu – efektyviausias būdas.

Gali atsirasti gydytų kraujagyslių uždegimas, kuris lengvai pagydomas aspirinu, antibiotikais arba šildomąja pūsle.

Nėščiosios neturėtų rinktis skleroterapijos. Kadangi druskos tirpalo injekcijose yra didelis kiekis druskos, tos moterys, kurioms diagnozuotas aukštas kraujospūdis ir širdies ligos, taip pat turėtų vengti skleroterapijos. Moterys, kenčiančios nuo vilkligės ar venų trombozės, taip pat neturėtų rinktis šios procedūros, kaip ir patyrusios persileidimų.

Ar gydymas lazeriu padeda esant žvaigždinėms venoms?

Gydymas lazeriu dažnai naudojamas, kai kraujagyslės per smulkios skleroterapijos adatoms. Be to, taip mažiau pažeidžiamas organizmas, o geriausių rezultatų gali tikėtis tie, kurių šviesi oda ir tamsios violetinės venos. Lazerinis gydymas yra pakankamai nauja technologija žvaigždinių venų gydymui, ir nors daug moterų nori jį išbandyti, nėra garantijų, kad jis iš tiesų efektyvus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją