1929-aisiais Kaune, Universiteto salėje, buvo surengtas „Madų teismas". Mada kaltinama dėl perdėto erotiškumo - moterys pernelyg apsinuoginusios, kerpa plaukus, nesilaiko tautiškumo principų, lašinasi į akis atropiną (kad vyzdžiai išsiplėstų ir akys atrodytų erotiškos), per daug tepasi pudros", - apie tarpukario pradžios madas pasakoja dizainerė, kostiumologė Taira Žilinskienė.

Perversmas drabužių spintoje

Trečiajame dešimtmetyje moterų apranga geometrizuojama - sukuriamas stačiakampio siluetas: trumpas, vos kelius dengiantis sijonas, liemens linija akcentuojama ties klubais, ilgas kaklas ir maža galvutė, madinga trumpų tamsių plaukų šukuosena Bubikopf (berniuko galva - vok.). Nešiojamos mažos katiliuko formos kepuraitės.

Pasak Žilinskienės, liekna it mokinukės figūra su plokščia krūtine ir siaurais klubais buvo laikoma grožio etalonu. Sportas, mankštos, grynas oras, įdegęs kūnas tampa populiarus, sveikas ir madingas. Po karo staiga katastrofiškai sumažėjus vyrų iš esmės keičiasi moterų gyvenimas. Jos pradeda dirbti vyriškus darbus, gyventi pagal vyriškus standartus, santuoka tampa nebūtina, prasideda aktyvus feministinis judėjimas. Šie įvykiai stiprino moterų pasitikėjimą savimi, o vyrams kėlė masinę depresiją. Moteriškų drabužių kūrėjai akcentuoja šaltą ir emancipuotą erotiškumą.

Moteriškumą grąžino Holivudas

Ketvirtasis dešimtmetis radikaliai pakeitė moters išvaizdą: talija grįžta į natūralią vietą, liemenį maksimaliai suveržia atgimstantis korsetas, į madą ateina kelius dengiantis sijonas. Madingi šviesūs, garbanoti, ilgesni plaukai, įvairių formų skrybėlaitės. Susidarė tradicinis dviejų, viršūnėmis susisiekiančių trikampių arba „X" formos siluetas. Apatinis trikampis pradėtas platinti įvairiais pleištais ir klostelėmis, vėliau sijonai platinti nuo liemens. Viršutinis trikampis platėjo palaipsniui nuo pečių linijos: pradžioje nedidelėmis pelerinomis, raukiniais, po to specialiais rankovių kirpimais ir plačiomis apykaklėmis.

„Atgimstančiam moteriškumui, švelnumui didelės įtakos turėjo Holivudo filmų žvaigždės, tokios kaip Greta Garbo ir Marlen Dietrich, jų grožis buvo preciziškai studijuojamas", - teigia dizainerė. - Receptų, kaip iš Pelenės virsti žavinga princese, siūlyta su kaupu. Šio dešimtmečio moterys - gundančios ir paslaptingos".

„Oksfordo maištas"

Palyginti su moterimis, vyrai rengėsi stebėtinai konservatyviai. Tarpukariu iš esmės kito tik vyriško kostiumo detalės. Dėvimi labiau prigludę drabužiai ar kelnių liemuo pakeliamas kiek aukščiau natūralios linijos. 1922-ųjų pavasarį atsiranda „Oksfordo maištas" arba dramblio kojomis vadinamos plačios kelnės, taip pat bridžų arba golfo kelnių bumas - tai sportinių drabužių įtaka madai. Šios kelnės dėvimos kaip laisvalaikio kostiumas prie margų megztukų ar klasikinio kirpimo švarkų.

Madingas klasikinis, angliško tipo kostiumas, šaltu oru tamsios vilnos paltas ir būtina kostiumo detalė - skrybėlė. Dauguma vyrų pirkosi kostiumus iš privačių siuvėjų ir rinkosi geriausius, kokius tik leido kišenė. Vakaro drabužis buvo frakas ar smokingas, pasiūtas iš gero tamsaus audinio, balti marškiniai, liemenė ir kaklaraištis. Kasdieninis kostiumas - uždaras kaklo kirpimas, vėliau būtina ir stati apykaklė.

Po karo įsivyravo „V" formos iškirptės, ypač kimono kirpimo modeliuose. Dažniausiai iškirptės buvo derinamos su jūreiviška apykakle.

Maudymosi kostiumėlį sudarė trumpos trikotažinės kelnės shorts ir trikotažiniai berankoviai marškinėliai, vilkimi taip, kad kelnaičių matėsi tik siaura juosta. Laikui bėgant marškinėliai tendencingai mažėjo, populiarėjo gilios iškirptės, į madą atėjo dryžuoti, marginti audiniai, liemenį paryškinantis dirželis.

Populiarūs kaučiukiniais padais bateliai bei įvairios kepuraitės. Vyrams apnuogintą torsą demonstruoti tapo madinga tik po Antrojo pasaulinio karo.

La garconne stilius: moterys tarsi kabino ant savęs suknelę, nes drabužis laikėsi ant pečių kaip ant kabyklos. Sijonas vos dengė kelius. Atidengus kojas triumfuoja šilkinių kojinių manufaktūros. Pradedami avėti dailūs vakariniai laiveliai su vienu ar dviem dirželiais. Bateliai siuvami iš šviesios minkštos odos. Būtinas elementas - stilinga kepuraitė.