Šįkart nepasitenkinimas kilo dėl darbo valandų, mokyklų finansavimo ir žadamos priverstinės mokytojų atestacijos. Ministerija tikina, kad dėl visko su mokytojų profsąjunga yra tariamasi, tačiau sprendimai neatsiranda taip greitai, kaip pedagogai reikalauja.

Mokytojai jau yra protestavę ir tūkstantiniais streikais, ir dainomis. Šįkart jie rengiasi naujam streikui vasario pabaigoje – kovo pradžioje. Tam parašais jau yra pritarę keliolika tūkstančių pedagogų.

Daugiausia nepasitenkinimų mokytojams kelia atlyginimai. Anot profsąjungos, dirbančiam mokytojui turėtų būti garantuota, kad jis išdirbs ir gaus atlygį už ne mažiau kaip 18 darbo valandų. Grėsmė dėl algų kilo, anot profsąjungos, per metus mokinių skaičiui sumažėjus 24 tūkstančiais.

„Į darbą priimami nauji mokytojai, iki tol dirbusių mokytojų darbo krūvis mažinamas, mažėja atlyginimas ir mokytojai priversti dirbti 10–13 val. per savaitę, gaudami labai menką atlyginimą ir negalėdami normaliai išgyventi“, – sako Lietuvos švietimo profsąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Švietimo ir mokslo ministerija teigia, kad vidutiniškai mokytojai išdirba 18 tiesioginių darbo valandų. Mažiau dirba ir mažiau gauna tik mažų mokyklų mokytojai.

„Nemanau, kad mokytojams, kurie dirba gerai, krūvis yra mažinamas. Tikrai jie turi pakankamai darbo ir pakankamus krūvius“, – teigia Alvydas Puodžiukas, Švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo departamento direktorius.

Anot ministerijos, atlyginimų kelti tikrai nėra iš ko, tačiau dėl darbo valandų diskusija vyksta. Kaip ir dėl pačių mokyklų finansavimo.

Streiku pedagogai žada reikalauti, kad dabartinis finansavimas per mokinių krepšelius būtų keičiamas. Esą didžiosios mokyklos nuvilioja mokinius, o kartu ir finansavimą, todėl mažosios pasmerktos nykti.

Ministerija teigia, kad finansavimo tvarką manoma keisti nuo kitų metų.

Taip pat parengti projektai, kad pribrendo metas tikrinti visų mokytojų kvalifikaciją, kuri paskutinį kartą esą tikrinta 1993-aisiais. Tačiau tam kategoriškai priešinasi mokytojų profsąjunga ir streiku reikalaus šios idėjos atsisakyti.

„Manome, kad reika laikytis savotiškos nekaltumo prezumpcijos, t.y. jeigu niekas neįrodė, kad mokytojas dirbo blogai, kad mokytojo kvalifikacija yra netinkama, vadinasi, mokytojas dirba gerai ir jo kvalifikacija yra tinkama“, – įsitikinęs A. Jurgelevičius.

„Manau, kad ministerija pasirengusi diskutuoti ir diskutuos, ar verta, kada ir kaip [tikrinti kvalifikaciją]. Vis dėlto atestacija – ne diplomo suteikimas, dėl to turime labai aiškiai susitarti“, – sako A. Puodžiukas.

Anot mokytojų profsąjungos, reikiamas parašų skaičius jau surinktas, dėl streiko žadama apsispręsti vasario 9 dieną.