Kad britų universitetai žvalgosi į Lietuvą, pranešė DELFI. Penktadienį ši žinia sukėlė diskusijas Lietuvos universitetų rektorių konferencijos (LURK) posėdyje.

„Ar jūs turite sugalvoję modelį, kaip bendradarbiavimas turi vykti? Nes bijau, kad jie suvalgys ne tik mūsų pinigus, bet ir mūsų geriausius dėstytojus“, - G. Steponavičiaus klausė Klaipėdos universiteto rektorius profesorius Vladas Žulkus.

V. Žulkui antrino Vilniaus universiteto (VU) rektorius akademikas Benediktas Juodka.

Benediktas Juodka
„Schemų čia yra daugybė. Mums turbūt pirmiausia reikia turėti žinių, kokia schema nebūtų kenksminga mūsų valstybei. Jungtinės programos - tvarkoj, bet jei kalbame apie filialus, tai reiškia, kad konkurencija, kas teoriškai labai gražu, bus dėl žmogiškųjų resursų. Ir mūsų gerieji profesoriai įsidarbins filialuose, kadangi ten mokės 2-3 kartus daugiau. Todėl reikia labai galvoti, ar čia bus pliusas, ar minusas valstybiniu mastu“, - kalbėjo B. Juodka.

Pasak B. Juodkos, britų universitetai darbui laboratorijose į Lietuvą iš Kembridžo neatsiųs savo Nobelio laureatų. Rektorius prognozuoja, kad užsieniečiai naudosis mūsų žmogiškaisiais resursais.

R.Žaliūnas: priešintis neišmintinga

Remigijus Žaliūnas
Kitokios nuomonės laikėsi LURK prezidentas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas. Jis kalbėjo, kad priešintis britų universitetų atėjimui – neišmintinga.

„Aš asmeniškai grėsmės neįžvelgčiau. Tai normali konkurencija ir reikia su tuo tiesiog taikytis. Tik visiems reikėtų apibrėžti aiškias žaidimo taisykles – kad neišeitų, jog Lietuvos universitetai bus nuskriausti, o su garsiais vardais atėjusiems pasaulio universitetams bus daromos išskirtinės sąlygos. Jeigu konkurencija bus lygiavertė, manyčiau, pajudėsime pažangos linkme“, - DELFI kalbėjo R. Žaliūnas.

Pasak R. Žaliūno, pasaulinė praktika, kai universitetai stengiasi steigti savo filialus kitose valstybėse. Tai orientuota į už studijas mokančius studentus.

„Įdomiausia tame, kad ir garsiausi pasaulio universitetai, kuriantys filialus bet kurioje kitoje šalyje, patys pripažįsta, kad niekados studijų kokybės negalės užtikrinti taip, kaip savoje šalyje. Tą irgi reikia turėti omenyje“, - aiškino R. Žaliūnas.

G.Steponavčius privilegijų nežada

Gintaras Steponavičius
G. Steponavičius akcentavo, kad išskirtinės sąlygos užsienio aukštosioms mokykloms nebus sudaromos. „Kolegos, pasiskaičiuosit, pasversit ir jums matysis, norite tai daryti, ar ne. Nuo to turbūt ir jų apsisprendimai priklausys“, - sakė ministras.

G. Steponavičius teigė vieningo lietuvių ir britų universitetų bendradarbiavimo modelio nematantis – tai priklausys ir nuo universitetų požiūrio. „Tai yra ir frančizės variantai, ir bendri dariniai, bendros programos. Tikrai kūrybiškai žiūrint matome kelias galimybes, bet pilno meniu šiuo metu nesame išrašę“, - kalbėjo G. Steponavičius.

Ministras patvirtino, kad artimiausiu metu Lietuvoje laukiama žvalgytuvių atvykstant čia plėstis norinčių britų universitetų.