"Mokesčių mokėtojų teisė vengti mokesčių… naudojant visas įstatymais leidžiamas priemones - negali niekieno būti nuginčijama."

Dž. Sanderlend,

JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjas

Kas tai yra "ofšoras"?

Ofšoras (nuo angliško žodžio offshore - "už krantų") - vienas iš žinomiausių ir efektyviausių mokesčių planavimo metodų. Šio metodo pagrindu yra daugelio šalių įstatymai, kurie dalinai arba visiškai atleidžia nuo apmokestinimo kompanijas, priklausančias užsienio asmenims. Tuo tarpu teisine prasme ofšorinės kompanijos beveik niekuo nesiskiria nuo kitų įmonių.

Kokiose šalyse registruojamos kompanijos?

Šiai dienai pasaulyje egzistuoja daugiau kaip 60 šalių, kurių įstatymai numato mokestines lengvatas ofšorinėms kompanijoms. Pačioms žinomiausioms priklauso: Panama, Gibraltaras, Kipras, Bahamų salos, Delaveras (JAV).

Kaip veikia "ofšorinė" kompanija?

Tarptautinės teisės prasme kompanija yra savarankiškas juridinis asmuo ir vykdo savo veiklą pagal registravimo šalies įstatymus. Taip, pavyzdžiui, Panamos kompanija moka mokesčius tik Panamoje.

Jeigu šios kompanijos savininkai - užsienio asmenys ir kompanija nevykdo jokios veiklos Panamoje, tai ji įgyja "ofšorinį" statusą ir oficialiai atleidžiama nuo bet kokio apmokestinimo. Tokiu būdu ši kompanija nėra apmokestinimo subjektu registravimo šalyje, tačiau gali būti apmokestinama šalyje, kur ji vykdo savo veiklą (prie pajamų šaltinio).

Kur geriau registruoti kompaniją?

Registravimo šalies pasirinkimas betarpiškai susijęs su Jūsų kompanijos planuojamomis darbo schemomis. Iš esmės visas šalis galima suskirstyti į dvi grupes: pirmoji - šalys, apmokestinančios ofšorines kompanijas minimaliais mokesčiais, antroji - šalys, visiškai atleidžiančios ofšorines kompanijas nuo bet kokio apmokestinimo (šiuo atveju kompanija moka registravimo šalies vyriausybei fiksuotą rinkliavą už licencijos veiklai pratęsimą, kaip taisyklė, neviršijančią 300-400 dolerių per metus).

Pirmajai grupei priklauso dauguma Europos šalių, žinomų "mokesčių prieglaudos" vardu - Šveicarija, Liuksemburgas, Lichtenšteinas, Malta, Kipras ir kt. Į antrąją grupę įeina Centrinės Amerikos šalys, esančios stambiais ofšoriniais centrais: Panama, Bahamų salos, Britų Virdžinijos Salos, Belizas, Terksas ir Kaikosas, Kaimanų salos ir kt.

Europietiškų kompanijų registravimas ir jų aptarnavimas kiek brangesnis, negu kompanijų registracija ir aptarnavimas antrajai grupei priklausančiose antrajai grupei. Todėl iš esmės į klausimą "kur geriau registruoti kompaniją" galima būtų atsakyti klausimu "kiek mano verslui svarbus registravimo šalies imidžas ir kiek aš pasiruošęs už tai mokėti?". Tačiau, siekiant išvengti apmokestinimo prie pajamų šaltinio, visais atvejais taip pat rekomenduojama pasidomėti, ar konkrečios jurisdikcijos ofšorinė kompanija nėra apmokestinama prie pajamų šaltinio toje šalyje, iš kur numatoma gauti pajamas. Pavyzdžiui, Lietuvoje prie pajamų šaltinio apmokestinami visi aukščiau paminėti antrajai grupei priklausantys ofšoriniai centrai. Numatant pajamas gauti iš Baltarusijos, nepatartina dirbti ir su Delavero (JAV) kompanija.

Kas gali būti kompanijos savininkais ir direktoriais?

Kompanijos savininkais gali būti bet kokie juridiniai ar fiziniai asmenys, nesantys registracijos šalies rezidentais (piliečiais). Minimalus kompanijos savininkų skaičius atskirose šalyse skiriasi nuo vieno iki trijų. Kompanijos direktoriais gali būti bet kokie fiziniai asmenys, nesantys registracijos šalies piliečiais. Kai kuriose šalyse egzistuoja apribojimai paskirti juridinį asmenų kompanijos direktoriumi. Kokie dokumentai būtini kompanijai įregistruoti?

Nepriklausomai nuo to, ar būsimi savininkai ir direktoriai yra juridiniai asmenys, kompanijos registracijai nereikalingi jokie dokumentai.

Koks gali būti įstatinis kapitalas ir ar reikalinga jį apmokėti?

Daugumoje šalių, išskyrus keletą europietiškų, nėra jokių apribojimų formuojant įstatinį kapitalą ir jį apmokant kompanijos registravimo momentu.

Kur yra kompanijos buveinė?

Juridinis biuras, registruojantis kompaniją suteikia savo adresą registracijos šalyje kaip buveinės adresą Jūsų kompanijai. Už tam tikrą mokestį šis adresas gali būti naudojamas ir korespondencijai gauti.

Kaip vesti buhalterinę apskaitą?

Buhalterinės apskaitos vedimas susijęs su registracijos šalies įstatymais. Kaip taisyklė, ofšorinės kompanijos atleistos nuo buhalterinių ataskaitų teikimo kokioms nors valstybės institucijoms, todėl buhalterinės apskaitos vedimo forma gali būti absoliučiai pasirinkta savo nuožiūra. Išimtis sudaro tik keletas šalių, reikalaujančių iš ofšorinių kompanijų pateikti metines audito ataskaitas. Juridinis biuras, registruojantis Jūsų kompaniją, esant būtinybei, suteiks Jums profesionalaus buhalterio ir auditoriaus paslaugas registracijos šalyje.

Kur kompanija gali atidaryti banko sąskaitą?

Jūsų kompanija gali atidaryti neribotą skaičių sąskaitų bet kokiuose pasaulio bankuose (su kai kuriomis išimtimis). Tačiau, siekiant atidaryti sąskaitą solidžiame ir respektabiliame banke, dažniausiai yra reikalaujama pateikti banko rekomendaciją (banking reference), duomenis apie realų kompanijos savininką bei įnešti į atidaromą sąskaitą tam tikrą depozitą.

Atsižvelgiant į tai, jog Tarptautinė Finansų Policija ir kitos oficialios institucijos, dalyvaujančios kovoje prieš pinigų plovimą, reikalauja iš bankų identifikuoti savo kliento asmenybę vadovaujantis principu "pažink savo klientą" (Know your customer rules), rekomendacijų neretai reikalaujama ne tik kompanijos direktoriams, bet ir realiems savininkams. Daug paprasčiau atidaryti sąskaitą Pabaltijo šalių bankuose. Praktiškai visi jie siūlo sąskaitos valdymą internetu kompiuterio pagalba (tuo tarpu kolegos vakaruose, ko gero, dėl aukščiau aptartų priežasčių, to daryti neskuba). Tik ar saugu laikyti pinigus Pabaltijo bankuose?.. Tačiau tai jau kitas klausimas.

Kam prieinama informacija apie kompanijos savininkus?

Informacijos konfidencialumas apie kompanijos savininkus daugumoje ofšorinių šalių garantuojamas atitinkamais įstatymais, kai kurie iš jų numato baudžiamąją atsakomybę už kompanijos savininkų vardų pagarsinimą.

Registruojant Jūsų kompaniją vienoje iš nedaugelio šalių, kur informacija apie savininkus yra vieša, visiškas konfidencialumas užtikrinamas nominalių akcininkų ir direktorių paslaugomis.

Kokias funkcijas atlieka nominalūs direktoriai ir akcininkai?

1.Pasirašo įvairius dokumentus, kontraktus.

2.Valdo kompanijos sąskaitą banke.

3.Apsaugo realaus (beneficiary) kompanijos savininko vardą nuo pagarsinimo.

Juridiškai tai įforminama taip: nominalus direktorius, kaip taisyklė, pasirašo laišką dėl atsistatydinimo, nenurodydamas datos, o nominalus akcininkas pasirašo kompanijos akcijų perleidimo blanką, pagal kurį akcijos perleidžiamos realiam kompanijos savininkui. Tokiu būdu realus savininkas bet kada gali pasirašyti ant atsistatydinimo laiško ir atleisti direktorių, o esant būtinybei, suteikti juridinę galią blankui dėl akcijų perleidimo tam, kad galėtų disponuoti kompanijos aktyvais savo nuožiūra.

Kas yra apostille?

Tai speciali forma, pridedama prie viešo dokumento (pvz. Įgaliojimo), vadovaujantis 1961 metų Hagos konvencija.Dokumentai, išleisti konvencijos šalyje, kurie yra patvirtinti apostille yra pripažįstami ir bet kurioje kitoje konvencijos šalyje be jokio papildomo autentiškumo nustatymo. Užsienio kompanijos dokumentų autentiškumo nustatymo dažnai yra reikalaujama registruojant dukterines įmones arba atidarant sąskaitą banke.

Kiek laiko reikia įregistruoti kompaniją?

Naujos kompanijos registravimo laikas priklauso iš Jūsų pasirinktos šalies - gali užimti nuo dviejų savaičių iki vieno mėnesio. Įsigyjant "paruoštą" kompaniją, Jūs galite tapti jos savininku per vieną valandą. Kiek kainuoja kompanijos registravimas?

Kompanijos registravimas daugumoje šalių kainuoja 500-1000 JAV dolerių (įskaitant registravimo rinkliavų sumokėjimą, žyminius mokesčius formuojant įstatinį kapitalą, o taip pat profesionalias juridines paslaugas paruošiant, išleidžiant ir registruojant steigimo dokumentus).

Kompanijos buveinės adreso suteikimas ir "oficialaus kompanijos atstovo" paslaugos, esančios būtina jungiančia grandimi tarp registracijos vietos vyriausybės ir kompanijos savininkų kainuoja 400-900 JAV dolerių per metus. Siekiant visiško konfidencialumo, ir samdant nominalius akcininkus bei direktorius, už kiekvieną asmenį prisieis primokėti maždaug po 200-300 JAV dolerių. Be abejonės, kad galėtumėte visiškai valdyti kompaniją, turinčią nominalius akcininkus ir direktorius, Jums bus būtinas ir generalinis įgaliojimas.

Paprastai įgaliojimas be apostillės kainuoja 50-100 JAV dolerių, su apostille - 250-350 JAV dolerių. Pastebėta, kad daugelis ofšorines kompanijas registruojančių agentų, nurodančių kompanijų kainas savo reklaminiuose skelbimuose, paprastai nurodo tik kompanijos registravimo kainą, t.y. be papildomų, tačiau daugiau ar mažiau būtinų kitų paslaugų. Todėl, domintis dėl kainos, patartina visada išsiaiškinti, kokios rinkliavos ar paslaugos konkrečiai į ją įeina.

Be abejonės, parenkant medžiagą šiam darbui buvo rūpestingai atsižvelgiama į informacijos šaltinį. Tačiau, prieš veikiant (ar susilaikant nuo veikimo) aukščiau išdėstytais klausimais, bet kuriuo atveju patartina gauti profesionalų patarimą.