"Man kaip teisingumo ministrui rūpi du šios istorijos aspektai - pirma, kad vienareikšmiai būtų vykdomi teismo sprendimai, niekas jų nekvestionuotų. O kita - kad žmonės, kurie pasistatė pastatus pagal leidimus, kurie tuo metu buvo gauti, bet paskui pripažinti neteisėtais, neliktų kvailio vietoje. Ir taip pat mokesčių mokėtojai neliktų kvailio vietoje, kai jiems teks kompensuoti už nugriautus statinius", - ketvirtadienį žurnalistams sakė R.Šimašius.

Jo duomenimis, iš 40 atvejų, kuriuos nagrinėjo Vyriausybės darbo grupė, Kuršių nerijoje nėra nė vieno atvejo, kad pastatas būtų statytas be teisėto leidimo.

R.Šimašius teigė matąs prasmę svarstyti, ar nereikėtų patikslinti Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) tvarkymo schemos, pagal kurią dalis pastatų, kuriuos teismas nurodė nugriauti, būtų įteisinti.

"Aišku, pakeitus teisinį reguliavimą, kitaip atrodytų teisinė bazė, ir teismo sprendimas šiuo atveju galėtų būti peržiūrimas", - teigė teisingumo ministras.

Kita vertus, jis pabrėžė, jog LAT priimtas sprendimas dėl statinių nugriovimo - "logiškas, teisėtas pagal šiuo metu galiojančią teisinę bazę, bet Vyriausybės galioje yra tą teisinę bazę tam tikrais aspektais pakeisti".

"Jeigu kokie nors sprendimai bus priimami, bent jau aš juos palaikysiu ne dėl Sabonio, ne dėl kokios nors picerijos, ne dėl botelių, bet dėl principų, kurie sudaro teisinės valstybės pamatus - tai teisėtų lūkesčių principas, pasitikėjimo valstybės priimtais sprendimais principas. Tai yra svarbu", - tvirtino teisingumo ministras.

Tačiau buvusi KNNP vadovė, parlamentarė Aurelija Stancikienė ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime pabrėžė, jog neteisinga tvirtinti, kad boteliams statyti buvo išduoti visi būtini leidimai.

"Netiesa, kad Preilos botelis pastatytas turint visus leidimus, kaip šneka Vyriausybės kancleris ir premjeras (...) Tik pirmajam detaliajam planui ir pagal jį vykdytiems sprendiniams buvo visi reikiami leidimai ir pritarimai", - teigė A.Stancikienė.

Anot jos, gavus pirmąjį leidimą statyba buvo smarkiai išsiplėsta, pakeistas jos pobūdis - vietoj žvejams ir jachtininkams skirtos infrastruktūros pastatyti gyvenamieji kotedžai.

"Vietoj šešių pastatų pastatyta dvigubai ar trigubai daugiau pastatų. Tie sprendimai nederinti su KNNP direkcija, ji net nebuvo informuota, kad išduodami leidimai, nes buvo išbrauktai š Nuolatinės statybų komisijos", - pasakojo buvusi KNNP vadovė.

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis praėjusią savaitę pranešė, kad A.Sabonio botelius nuspręsta įtraukti tarp kelių dešimčių pastatų, dėl kurių siūlomi taikos susitarimai. Botelius ketinama įtraukti į naują Kuršių nerijos nacionalinio parko planą, kuris turėtų būti parengtas kovo pabaigoje.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2010 metų balandį įpareigojo įmonę "Sabonio klubas ir partneriai" per pusę metų nugriauti keturiolika neteisėtai pastatytų botelių, bet jis stovi iki šiol.

Bendrovės atstovai tuomet tvirtino nežinantįs, kaip turės įgyvendinti teismo sprendimą, nes visi septyni pastatyti dvibučiai už paskolą yra įkeisti "Danske" bankui. Pastatytų statinių vertė 2006 metais siekė 23 mln. litų.