Tokią poziciją ir susirūpinimą dėl lėšų aukščiausio lygio mokslinių rezultatų sklaidai stygiaus Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga išsakė kreipdamasi į Lietuvos mokslo tarybą.

Pasak jaunųjų mokslininkų, atviros prieigos moksliniuose leidiniuose publikuojami straipsniai – prieinami kiekvienam, turinčiam prieigą prie interneto, o tai – ženkliai didina mokslinių rezultatų prieinamumą, viešumą, jų efektyvią sklaidą bei integraciją į tarptautinį mokslinį kontekstą.

“Manome, kad Lietuvos mokslo taryba, sekdama užsienio fondų ir autoritetingų mokslo institucijų pavyzdžiu, galėtų skatinti Lietuvos mokslininkų ar Lietuvos mokslo institucijose gautų aukščiausio lygio mokslinių rezultatų publikavimą solidžiuose tarptautiniuose mokslo leidiniuose, tuo pačiu galėtų skatinti atvirosios prieigos iniciatyvą, padengdama su atvirąja prieiga susijusias išlaidas”, - sąjungos pranešime spaudai cituojamas LJMS tarybos narys dr. Mindaugas Zaremba.

Anot Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkės dr. Vilmos Petrikaitės, lėšų skirtų publikacijoms rimtuose mokslo leidiniuose stygius išties yra nemenka kliūtis aukščiausio lygio mokslinių tyrimų rezultatų sklaidai.

“Mokslinių rezultatų publikavimas recenzuojamuose citavimo rodiklį turinčiuose ar atviros prieigos periodiniuose mokslo leidiniuose dažnai yra mokamas ir jo kaina gali siekti 10 000 Lt ir daugiau. Įprastai lėšos tokioms publikacijoms būna numatytos mokslinių tyrimų projektų išlaidų sąmatose arba gali būti padengtos mokslinės institucijos. Tačiau praktikoje nereti atvejai, kai gaunami vertingi moksliniai rezultatai, o lėšų jų publikavimui – tiesiog nėra ar neįmanoma skirti”, - pasakoja LJMS pirmininkė dr. Vilma Petrikaitė.

V.Petrikaitės teigimu, kreipdamasi į Lietuvos mokslo tarybą, Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga kviečia ieškoti galimybių įsteigti fondą, skirtą vertingiausių mokslinių rezultatų publikavimo išlaidoms padengti.

Pritardamas kolegoms jauniesiems mokslininkams dr. Tomas Žalandauskas pabrėžia, kad Lietuvos mokslo tarybos iniciatyvos skatinti publikacijas atviros prieigos žurnaluose ir ieškoti galimybių remti vertingiausius mokslinius rezultatus pristatančių mokslinių straipsnių publikavimą – labai svarbios, tačiau jas įgyvendindama Lietuvos mokslo taryba turėtų užtikrinti, kad būtų finansuojama parama tik publikacijoms prestižiniuose mokslo leidiniuose, kur užtikrinamas aukšto lygio recenzavimas, priimami publikuoti tik reikšmingi atitinkamos mokslo krypties darbai.

Pasak LJMS vadovės, nepaisant nelengvo ekonominio laikotarpio, kurį išgyvena visa Europa, būtina rasti galimybių, kad vertingiausi Lietuvos mokslinių tyrimų rezultatai būtų lengviau pastebimi tarptautinėje mokslinėje erdvėje ir viešai prieinami.