Minėjome, kad negertumėte vandens ar kitų gėrimų valgydami. Jei jums to labai reikia, išgerkite kelis gurkšnius šilto vandens. Pavalgę po 10 minučių galite išgerkite puodelį šilto vandens. Galite sukramtyti riekutę citrinos.

Maisto derinimo klausimai, kalbant apie absorbciją, yra labai platūs. Tačiau ajurveda perspėja vengti kai kurių maisto derinių, kurie būna toksiški (nesveiki). Tai kartu valgomi pienas, kiaušiniai ir žuvis, jogurtas su vynu ar vištiena, sūris su riešutais, aliejus su medumi ar melionu ar kuriuo kitu valgiu. Melionai yra greičiausiai suvirškinami ir, jei juos valgote kartu su kitu maistu, jūsų virškinamasis traktas virškins tik melionus, o visa kita bus palikta pūti.

Pakankamas suskaidymas

Valgant ir ragaujant tai, kas turi daugiausia maistingųjų medžiagų, reikėtų atsiminti du svarbiausius dalykus: absorbciją ir suskaidymą. Įsiklausykite į savo kūno poreikius ir mylėkite save. Jei manote, kad tai tiesa, pasirinksite ir valgysite tik natūralų maistą. Keliaudami, patirdami stresą, galime suprasti, kad mums reikia pagalbos, kad suvirškintume ir pasisavintume visas naudingąsias medžiagas, o suvirškintų medžiagų išsiskyrimas būtų kuo lengvesnis.

Pradėkime nuo pačių paprasčiausių priemonių. Pamėginkite ant pilvo užtepti šilto sezamų aliejaus ir apklokite pilvą kuo nors šiltu. Lengvai trinkite ir masažuokite pėdas.

Kai kurie maisto produktai skirtingai veikia įvairius žmones. Galima vartoti šiltą pieną, slyvų sultis ar lengvą senos lapų arbatą. Bet kokie viduriavimą skatinantys maisto produktai ne tik išvalo žarnyną, bet ir atnaujina storosios žarnos veiklą. Žinomiausia priemonė, turinti tokių savybių, naudojama ajurvedoje, yra triphala. Tai milteliai, tabletės arba tinktūra. Tinktūra, mūsų manymu, veikia geriausiai, be to, yra patogiausia vartoti. Padėsite kepenims ir tada, jei išgersite vieną valgomąjį šaukštą citrinų sulčių su valgomuoju šaukštu alyvų aliejaus.

Ajurveda siūlo išbandytas specialaus maisto dietas sausai odai (vata), jautriai išbertai odai (pitta) ir riebiai/problemiškai odai (kapha). Jas galima rasti knygoje „Grožio priežiūra pagal ajurvedą“ (Ayurvedic Beauty Care (Lotus Press).

Kalbant apie pasiūlymus dėl dietų, kurios padėtų išvengti odos problemų, mes galime elgtis pagal vedų tekstuose randamus patarimus. Ten sakoma, kad viskas kuria į save panašų su sąlyga, kad šiam procesui padeda į jį nepanašus. Ajurvedoje yra ištirtos beveik visų įmanomų maisto produktų savybės. Joje rašoma, kad kai kurie produktai yra šaldantys, kai kurie šildantys, dalis jų sunkūs ir per daug sotūs.

Jei mūsų oda turi kelias iš šių problemų, tai renkantis maistą mums reikėtų vengti tokio, kuris panašus į mūsų odos problemas. Reikėtų valgyti daugiau tokių maisto produktų, kurie turi priešingų savybių, negu mūsų oda. Nenustebkite, jeigu maistas, kurio turėtumėte vengti, yra jūsų mėgstamiausias. Valgis, kuris jums yra tinkamiausias, gali būti jums neskanus ar nepatikti. Dažniausiai būna taip, kad kuo toliau nuo pusiausvyros, tuo labiau nepaaiškinamas yra mūsų pasirinkimas.

Sausa oda

Jai įtakos turi rauginta duona, krekeriai, traškučiai, ryžių kepiniai, gazuoti gėrimai, cukrus. Mes geriame per mažai vandens, valgome skubėdami, persivalgome ar tik užkandžiaujame, valgome tik salotas, pupas, kurios sukelia vidurių pūtimą (maistą sukramtome nepakankamai smulkiai arba jis nėra tinkamai pagamintas). Tai taip pat turi įtakos mūsų virškinimui ir maisto pasisavinimui, odos grožiui.

Vata – mažinančioji dieta. Reguliariai valgydami šviežius ir vertingus maisto produktus tirs kartus per dieną, papildomai vartodami kokybišką lydytą sviestą, sezamų, alyvų ar sėmenų aliejų, gerdami vandenį (šiltas yra geriau), greitai pastebėsite teigiamų pokyčių.

Uždegimas arba spuogai

Tai sukelia tamsi mėsa, krevetės, kiaušiniai, ypač ne vištų ar ančių, riebūs riešutai, alkoholis, kepti maisto produktai, kofeinas, šokoladas, svogūnai, aštrūs prieskoniai ir citrusiniai vaisiai.

Problemą sumažinsite, jei sočiai valgysite dienos viduryje, o vakarui paliksite ne tokius sočius patiekalus (vidurdienį virškinimo agni yra stipriausia). Pitta – sumažinimo dieta, kai valgoma daugiau žalumynų, geriama alijošių sulčių ir valgoma liesų pieno produktų.

Vidurių užkietėjimas

Tai sukelia riebi mėsa, keptas maistas, sūris, ledai, šaltas maistas, gaivieji gėrimai.

Tai sumažina kapha – mažinančioji dieta, mažesnės ne tokio kaloringo maisto porcijos, prieskoniai ir žalumynai, vaisiai ir daržovės, imbiero arbata su medumi.