Ligi šiol institutas kviesdavosi kino ir televizijos prodiuserius, scenarijų autorius ir režisierius kartu su instituto ir karo ekspertais svarstyti ir prognozuoti įvairias galimas komplikacijas per JAV taikos palaikymo arba kovos su gamtinėmis katastrofomis operacijas.

Instituto darbuotojai atsisako atskleisti, kokie galimi scenarijai buvo svarstomi per pirmą ekspertų susitikimą, įvykusį netrukus po rugsėjo 11-osios išpuolių Niujorke ir Vašingtone.

Tiesa, antradienį šaltiniai patvirtino "Daily Variety" pranešimą, jog pasitarime, be kitų, dalyvavo "Kieto riešutėlio" ("Die Hard") scenaristas Stevenas E.De Souza, televizijos serialo "Makgaiveris" ("MacGyver") autorius Davidas Engelbachas ir kino režisierius Josephas Zito, kurio "plunksnai" priklauso juostos "Dingęs kare" ("Missing in Action"), "Invazija į JAV" ("Invasion U.S.A.) ir "Delta" pajėgos" ("Delta Force One").

Galimus teroristų veiksmus ir kontrpriemones kartu su jais taip pat svarstė režisierius Spike'as Jonze, sukūręs filmą "Būti Džonu Malkovičiumi" ("Being John Malkovich"), "Kovų klubo" ("Fight Club") ir "Septynios" ("Seven") autorius Davidas Fincheris, filmo "Brangioji, aš padidinau mūsų vaikus" ("Honey, I Blew Up the Kid") režisierius Randalas Kleiseris ir scenaristai Paulas De Meo ir Danny Bilsonas.

Pradinė instituto užduotis buvo pasitelkus akademikus, videožaidimų gamintojus ir Holivudo kūrybines pajėgas sukurti kariškiams "virtualios realybės" ir situacijų modeliavimo sistemas.

Anot instituto vadovybės, kino pramonės atstovų paprašyta pagalvoti, "kas gali atsitikti ir kaip tam užkirsti kelią". Diskusijų rezultatai bus perduoti kariškiams.