„Aš manau, kad Lietuvos Respublikos Konstitucijoje yra įtvirtintas visų asmenų lygybės prieš įstatymą principas, o taip pat principas, kad teisingumą vykdo tik teismai, o ne prezidentė. Tiesiog reikėtų funkcijas savo skaityti Konstitucijoje ir viskas bus gerai", - BNS ketvirtadienį sakė Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas profesorius V.Nekrošius.

Jis neigiamai įvertino šalies vadovės pareiškimą, kad „vykdant priimtą teismo sprendimą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo, prievartos naudojimas - netoleruotinas".

„Blogai vertinu. Todėl, kad jeigu vadovautumėmės tokia pozicija, tas vaikas niekada nebus perduotas. Jeigu mes turime Lietuvoje vienus sprendimus, kuriuos reikia vykdyti, o kitus sprendimus, kurių galima nevykdyti dėl to, kad kažkam politiškai nenaudinga arba negražu, tai tada mes negyvename teisinėje valstybėje. Gražu ar negražu, o sprendimai turi būti vykdomi", - teigė teisininkas.

V.Nekrošiaus nuomone, prezidentės pareiškimą turėtų vertinti rinkėjai.

„Tegu žmonės vertina, kai prezidentė sako, kad vieniems reikia naudoti kažkokias prievartos priemones, kitiems nereikia naudoti priemonių", - dėstė jis.

D.Grybauskaitė ketvirtadienį išplatintame pranešime pareiškė: „Mergaitės interesai yra svarbiausia. Vykdant priimtą teismo sprendimą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo, prievartos naudojimas - netoleruotinas".

Valstybės vadovės pozicija išplatinta Kėdainių rajono apylinkės teismo nutarties vykdymo išvakarėse. Penktadienį sueina terminas, kada turi būti įvykdytas teismo sprendimas, kuriuo mažametės mergaitės globa atiduota jos motinai Laimutei Stankūnaitei.

Šiuo metu mergaitė gyvena su D.Kedžio seserimi, Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckiene.

Kėdainių teismas pernai gegužę taip pat buvo nusprendęs perduoti D.Kedžio dukrą mamai. Tada Garliavoje susirinkę žmonės neleido antstoliui vykdyti teismo nutarties ir perduoti mergaitės L.Stankūnaitei. Vėliau sprendimo vykdymas sustabdytas, o byla dėl gyvenamosios vietos nustatymo vėl grįžo į Kėdainių rajono apylinkės teismą.

D.Kedys savo buvusią sugyventinę L.Stankūnaitę kaltino jų mažametę dukrą pardavinėjus pedofilams. Pareigūnai nerado moters kaltės įrodymų, atsisakyta jai pateikti įtarimus. Dėl to įtarimai pateikti dabar jau mirusiam Andriui Ūsui.