Generation.by rašo, kad ši informacija paaiškėjo po 2011 m. bakalauro programą baigusių absolventų apklausos, kuri buvo paskelbta EHU internetinėje svetainėje. Universitetas pareiškė, jog tai šiek tiek klaidinga informacija, tačiau net ir esant mažiau bauginančiai statistikai kilo diskusija, ar EHU nenutekina visam laikui protų iš Baltarusijos.

Baltarusiško leidinio svetainė rašo, kad tai sukėlė karštas diskusijas Baltarusijoje, nes yra abejonių, ar verta leisti Vakarų pinigus ir skatinti žmones išvykti iš Baltarusijos. Juk EHU buvo įsteigtas visų pirma tam, kad kurtųsi naujas Baltarusijos elitas, o ne siekiant stimuliuoti emigraciją iš šalies.

Universitetas 1992 m. buvo įkurtas Baltarusijoje, tačiau 2005 m., po Baltarusijos vadovybės spaudimo, buvo perkeltas į Lietuvą. Ištremtasis universitetas naujuosius namus surado Vilniuje, kurį iš Minsko traukiniu galima pasiekti per tris valandas. Kaip pareiškė EHU rektorius Anatolijus Michailovas interviu „Laisvės radijui“, nuo 2006 m. EHU studentų skaičius išaugo dešimt kartų. Šiuo metu universitete mokosi 1800 studentų, iš kurių daugiau nei 98 proc. yra Baltarusijos piliečiai.

EHU kaip emigravimo strategija

EHU vicerektorius, atsakingas už plėtrą ir tarptautinius santykius, Darius Udrys paaiškino „Belarus Digest“, kad iš tiesų į Baltarusiją sugrįžta daug daugiau absolventų. 2009–2010 m. atliktos EHU absolventų, baigusių akivaizdines bakalauro studijas, apklausos parodė, kad apie 37 proc. jų po studijų baigimo sugrįžo į Baltarusiją. 43 proc. nusprendė tęsti studijas ir įstojo į magistrantūros programas. 26 proc. respondentų pasirinko magistrantūros studijas EHU, o 17 proc. – kituose universitetuose. Studentai, kurie studijuodami EHU bakalauro programose, gyvena Vilniuje, sudaro mažumą.

Nenuostabu, kad didžioji dauguma EHU absolventų nusprendžia studijuoti ir dirbti užsienyje. Jauniems ir ambicingiems nelengva rasti gerą darbą Baltarusijoje. Šaliai šiandien nereikia žmonių, kurie išsilavinimą įgijo Vakaruose ir gerai moka užsienio kalbas. Baltarusijos valstybei priklausančią ekonomiką subsidijuoja Rusija, tad ji nebūtinai turi būti veiksminga, kad išliktų.

Užsienio investuotojai bijo investuoti į Baltarusiją dėl šalyje vyraujančio teisinio nestabilumo ir kai kurių opozicijos grupių, kurios traktuoja juos kaip gelbėtojus nuo režimo, spaudimo. Dauguma EHU baigusių studentų negali rasti gerai apmokamo darbo Baltarusijoje, tad ieško pelningesnių pasiūlymų užsienyje. Vargu ar galima dėl to kaltinti juos arba EHU, rašoma „Belarus Digest“.