Kaip savo kūriniais papuošti aplinką atėjus rudeniui, skaitytojams patars

Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro mokytoja metodininkė Genoveta Zuokienė ir vyr. mokytoja Violeta Girdziušienė

. Šio centro mokytojos su auklėtinėmis jau ne vienerius metus puošia Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro aplinką koncertų metu – štai Prezidento inauguracijos dieną orkestras buvo pasipuošęs žaliu klevo lapų kilimu, rudeniškų lapų kompozicijomis bei puokštėmis apdovanojami orkestro solistai ir svečiai.

Klevo lapas – ypač mėgiama florisčių bei jų mokinių kompozicijų dalis. “Klevo lapas – kaip ir žmogaus gyvenimas – gražus visą laiką. Trapus ir permatomas pavasarį, sodriai žalias vasarą, gintaro geltonumo rudenį”,- poetiškai sako p. Genoveta. Tad ir ši tema skirta klevo lapui – iš jo savo rankomis galime pasidaryti puikiausių interjero puošmenų, kurios šildys mūsų namų aplinką.

Norėdami pradėti dirbti, turime įsigyti pačius būtiniausius darbo įrankius bei medžiagas. Floristo darbo įrankių bei medžiagų sąrašas gana ilgas, tačiau mėgėjui pradžiai užteks ir mažiau.

Peilis – geriausia būtų įsigyti floristo peiliuką specializuotoje floristinių medžiagų parduotuvėje, tačiau neturint tiks ir paprastas nedidelis aštrus peiliukas.

Žirklės – reikalingos įvairių dydžių buitinės žirklės, o taip pat praverčia ir sodininko žirklės (sekatorius).

Replytės (žnyplės) – reikalingos vielai užsukti bei nukirpt, nes floristas daug dirba su vielutėmis.

Vielutės – naudojamos įvairios; vienos storesnės ir tvirtesnės – techniniam tvirtinimui, kitos – dekoratyvinės.

Teipo juostos – paprasčiau dar vadinamos popierinėmis juostelėmis. Šios juostelės reikalingos augalų gyvybingumui užtikrinti puošiant šukuosenas arba drabužius gėlėmis. Jos būna įvairių spalvų – žalios baltos, rudos…

Floreksai arba gėlininko kempinėlės, skirtos gyvų ar džiovintų gėlių komponavimui (dar kartais vadinamos “oazėmis”). Šios kempinėlės būna įvairių dydžių bei formų.

Klijai - floristui būtina priemonė. Naudojamas lipalas arba PVA klijai bei kaproniniai klijai kapsulėmis (vadinamieji “karšti klijai”), kurių naudojimui būtinas elektrinis klijų “pistoletas”.

Norint komponuoti puokštes, turėtume pasiieškoti indų, rišamosios medžiagos, lipnios juostelės, žinoma – augalų, kaip pagrindinio komponento, ir tada jau galime eksperimentuoti.

Kokius augalus galima naudoti? Komponavimui tinka skinti pievų, darželio augalai, medžių, krūmų šakelės ir lapai. Galime komponuoti ir džiovintus augalus. Žinoma, dabar ruduo, tad galime naudoti gamtoje surinktus augalus, o taip pat dar galime pasiruošti augalų žiemos vakarų laisvalaikiui.

Natūraliai sudžiovinti dar galime samanėlių, kerpių, kaštonų, gilių, įvairių uogyčių, tačiau tokiu būdu paruošiamų augalų pasirinkimas dabar jau nėra didelis.

Kai kurių augalų lapus galime pasidžiovinti suslėgdami tarp knygų lapų. Visą žiemą galime džiovinti apelsinų, mandarinų, citrinų, bananų, obuolių žieveles. Svarbu mokėti ieškoti – tiks netgi natūraliai sudžiovinta žolė ir šiaudai.

Ką tik surinktais klevo lapais, kol jie dar nėra sudžiūvę, galime dekoruoti dėžutę ar apklijuoti kitokį paviršių, priklausomai nuo jūsų sumanymo. Centro auklėtinės pademonstravo keliolika kompozicijų su klevo lapais, kur jais buvo apklijuotas sukurtos žvakidės stovelis, vaza ar tiesiog visas kompozicijos pagrindas. Lapai klijuojami su lipalu ir gerai prispaudžiami.

Iš susuktų iš klevo lapų ir sukarpytų "ritinelių" galime toliau kurti kompoziciją – verti ritinėlius ant vielos ar tiesiog klijuoti juos ant lygaus pagrindo, imituoti žvakides. Ritinėliui pagaminti reikalingas didelis maždaug vienodo dydžio lapų pluoštas, kuris sudedamas koteliais į viena pusę. Tuomet imama ir standžiai vyniojama nuo viršūnėlių link kotelių. Suvyniojus į ritinėlį, jis dviejose vietose tvirtai surišamas siūlu, o paskui perkerpamas floristo žirklėmis.

Vieną ritinėlį galite palikti su lapų koteliais – išsisklaidę į šalis jie atrodo nepaprastai gražiai. Įvairumo dėlei galite palikti ir vieną dantytą ritinėlio kraštą, kitus gražiai nukerpant – pastebėkite, kaip gražiai atrodo pats lapų pjūvis ir tai išnaudokite darydami kompoziciją.

Iš klevo lapų galima susukti įvairių "roželių" ir panaudoti jas kompozicijai. “Roželės” viduriui imkite džiovintą augalą, turintį žiedyną, panašų į bumbulą – tai gali būti ežiuolė. Paskui dėkite prie jos klevo lapą ir lankstykite po vieną jo smailus kampelius į vidurį. Gausite pūstą “patalėlį”, kuris atstos vieną “roželės” žiedlapį. Sudėlioję aplink daugiau lapelių, tvirtai suriškite apačioje kotelius ir turėsite savo sukurtą gėlę.

Kompozicijų galima prikurti labai įvairių – svarbiausia išmokti perteikti savo jausmus bei nuotaiką kasdien mus supančiais augalais, kurių grožio kartais net nepastebime.

Fotografijose pateiktus darbus atliko Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro auklėtinės. Už medžiagą dėkojame centro mokytojai metodininkei Genovetai Zuokienei ir vyr. mokytojai Violetai Girdziušienei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją