„Akivaizdu, koks svarbus informacinių technologijų vaidmuo kasdieniame gyvenime. Tad ugdyti jaunųjų informacinių technologijų specialistų kartą yra būtina. Tik skirdami pakankamai dėmesio ir padrąsindami jaunuosius IT specialistus galėsime ateityje didžiuotis ne vartotojų, o sumanių, kritiškų kūrėjų karta, kuri sugebėtų pati pasiūlyti inovatyvių IT sprendimų“, – sako asociacijos „Infobalt“ inovacijų vadovas Andrius Plečkaitis.

Lietuvoje 2004 m. pirmąkart suorganizuotas informatikos ir informacinių technologijų konkursas „Bebras“ dabar vykdomas ir tokiose šalyse, kaip Austrija, Japonija, Ispanija, Nyderlandai, Prancūzija, Suomija, Šveicarija, Ukraina, Vokietija ir kitos. Įvairių pasaulio valstybių informatikos ir IT mokslininkai kasmet konkursui pateikia per 120 bendrųjų bei devynias visose šalyse vienodas užduotis, kurios palygina skirtingų valstybių moksleivių gebėjimus. Konkursas pagal amžiaus grupes kasmet skirstomas į keturias amžiaus grupes: senjorų, juniorų, kadetų ir benjaminų.

„Tikiuosi, kad konkursas paskatins mūsų moksleivius bei kitų šalių jaunimą naudotis kompiuteriu mąstant, suvokti modernių technologijų teikiamas galimybes bei kritiškai įvertinti jų trūkumus. Konkursu taip pat siekiame parodyti, kaip informatikos mokslas turi būti pateikiamas mokykloje, kad šį jaunieji protai suprastų, suvoktų vaizdžiai ir ugdytų giluminį mąstymą“, – sako tarptautinio konkurso „Bebras“ organizavimo komiteto pirmininkė prof. Valentina Dagienė.

Pasak V. Dagienės, sukurti konkursą paskatino noras supažindinti moksleivius su sudėtingu informatikos pasauliu iš arčiau, giliau: „Kasmet sparčiai augame, konkursas žengia koja kojon su naujausiomis technologijomis ir išradimais. Šių metų konkurse taip pat buvo įtrauktos užduotys apie moksleivių naudojamus socialinius tinklus ir naujausius informacinių technologijų išradimus.”

Konkursą inicijuoja Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos institutas. Konkurso partneriai: Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, LR Seimo kanceliarija, Švietimo informacinių technologijų centras, VU Matematikos ir informatikos fakultetas. Konkursą remia „Teo“, asociacija „INFOBALT“ir jos nariai, „Affecto“, „Algoritmų sistemos“, „Baltic Orbis“, „Baltic Amadeus“, „Ciklonas“, „ECDL Lietuva“, leidyklos „Šviesa”, TEV ir kt.