Teismas TM prašo tarpininkauti iškviečiant liudytojus į kitų metų kovą numatytą teismo posėdį. Anksčiau apklausti asmenys taip pat yra susiję su senovinėse kapinaitėse rastais lobiais.

Talino gyventojai yra davę šiuo metu teisiamiems Didžiosios kovos apygardos 8-oje rinktinės Štabo ir aprūpinimo kuopos žvalgų būrio 34 metų vadui V. Čvanovui ir 38 metų O. Salijui nepalankius parodymus.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad „juodieji archeologai“ veikė Klaipėdos apskrityje – Klaipėdos, Kretingos ir Skuodo rajonuose iškasinėjo valstybės saugomas septynias kapinaites.

Dar 2009-aisiais pas sulaikytus kapinių plėšikus buvo rasta daugiau kaip 2 tūkst. įvairių archeologinių vertybių bei monetų.

„Juodieji archeologai“ įkliuvo Skuodo rajone, kai vieno kaimo gyventojai pareigūnams pranešė apie įtartinus du vyrus, kurie be leidimo kasinėjo X-XIV a. senovės kuršių kapinyną. Lobių ieškoję vyrai su savimi turėjo modernius brangiai kainuojančius metalo ieškiklius, žemėlapius, senovės kapinyno schemą.

„Juodieji archeologai“ su ieškikliais aptikę metalo pėdsakų, tą vietą žymėdavo ir iškasdavo kastuvais, o palaidotų senovės kuršių įkapes – kirvius, kalavijus, papuošalus pasisavindavo.

Manoma, kad „juodųjų archeologų“ grupuotė Vakarų Lietuvoje nevaržomai grobstė senovės kuršių palaidojimus jau ketverius metus. Pareigūnai įtaria, kad vertybes kapinių plėšikai išveždavo iš Lietuvos.

Nustatyta, kad O. Salijas iš prekybos archeologiniais radiniais uždirbo mažiausiai 55 tūkst. Lt, juos pardavęs Rusijoje gyvenančiam asmeniui.

Manoma, kad kaltinamieji padarė daugiau kaip pusę milijono litų žalos - būtent tokio dydžio ieškinį jiems pareiškė kultūros paveldo sergėtojai. Kaltinamieji savo kaltę pripažįsta tik iš dalies, tačiau parodymus žadėjo teisme duoti tik po visų liudytojų apklausų.