Po apartheido priimta PAR konstitucija buvo pirmoji pasaulyje, kurioje pripažintos homoseksualų teisės. Dabar tos pačios lyties poroms šalyje leidžiama įsivaikinti vaikus. Gėjai ir lesbietės savo partnerius gali minėti testamentuose.

Parado dalyviai vilkėjo spalvingus kostiumus, jų procesiją reguliavo eismo policija. Dešimtys policininkų atidžiai stebėjo eitynes, tačiau renginys, pasak liudytojų, buvo taikus.

"Tai - dešimties pripažinimo ir egzistavimo metų šventė", - teigė vienas parado dalyvis, minėdamas apartheido pabaigą 1994-aisiais ir pirmuosius PAR rinkimus, kuriuose dalyvavo visų rasių atstovai ir po kurių į valdžią atėjo Nelsonas Mandela bei Afrikos nacionalinis kongresas. "Tai - PAR konstitucijos, kuri gerbia kiekvieną, šventimas", - teigė kitas dalyvis.

Į šiaurę nuo PAR sienos esančios Zimbabvės prezidentas Robertas Mugabe yra pavadinęs gėjus "žemesniais nei šunys ir kiaulės". Į vakarus - Namibijos lyderis Samas Nujoma yra pareikalavęs, kad jie būtų areštuojami. Zanzibaras, esantis prie rytinių Afrikos krantų, homoseksualius santykius yra paskelbęs esant už įstatymo ribų.