Kai prieš savaitę suskambo telefonas laidos "Abipus sienos" redakcijoje ir nepažįstamasis paslaptingai prabilo apie skandalingąją Kauno bylą - patikėti vyru žurnalistai neskubėjo. Kad susidūrė su žmogumi, žinančiu bemaž viską apie D.Kedžio aplinkos rengtą planą ir net turėjusiu ypatingą misiją nusikaltimo dieną, jie suprato po naktinio susitikimo vienoje iš Vilniaus kavinių. Todėl buvo nuspręsta filmavimo neatidėlioti nė akimirkai.

"Aš žinau daug. Žinojo ir Policijos departamentas. Tačiau pareigūnai nieko nepadarė, kad Kedys būtų laiku sustabdytas", - naktinį pokalbį pradėjo Tomas.

Drąsių Tomas pažinojo nuo pat 2005-ųjų vasaros, kai atlikęs bausmę Pravieniškių pataisos namuose, jis kuriam laikui įsikūrė Kaune. Kartu plušo prie treniruoklių ir užsiiminėjo kovomis be taisyklių. Kartu - boksavosi ir važinėjo pasilinksminti į klubus. Veikiausiai nė dienos nepraleisdavo vienas be kito.

"Kad jis manęs gali paprašyti paslaugos - nujaučiau. Tačiau jo žodžiai, kad pats laikas žudyti "velnius" - giliai sukrėtė. Supratau, kad šis kokainą nuolat vartojęs kietuolis nesustos", - prisimena buvęs D. Kedžio bičiulis.

Kai pirmą kartą įžengė į Policijos departamentą ir pareigūnams pranešė, kad Kedys nori Kaune nužudyti mažiausiai 6 žmones, Tomui nebuvo ir trisdešimt. Įžengė nedrąsiai, vis galvodamas, ar pareigūnai juo, kažkada sėdėjusiu už grotų, patikės. Pagaliau ar apsaugos tuos, dėl kurių jis, pamiršęs savo kalėjimuose ugdytus principus, čionai ir atėjo.

"Pareigūnai sutiko, kad informacija labai rimta. Todėl pasiūlė nuolat jiems pranešinėti, ką ir su kuo rezga Kedys", - prisimena svarbus įvykių liudininkas.

Iš kur jis visa tai žino? Skubiai sukviesti patyrę policijos asai klausinėjo visko - ir apie Drąsių, ir apie tai, ką pats Tomas turįs daryti žudynių dieną. Klausinėjo ir stebėjosi pasakojimu apie ūmiu būdu garsėjančio kauniečio įsigytus nelegalius ginklus, apsaugos liemenes, jo sesulę teisėją ir slėpynėms parengtą būstą Vilniaus pašonėje.

"Jie vis kalbėjo, kad reikia išlaukti tinkamo momento ir tik tuomet pričiupti Kedį", - sako Tomas.

Kuo daugiau jaunas vyras kuždėjo operatyvininkams paslapčių - tuo dažniau jam buvo siūloma laukti. Kantriai, nesukeliant įtarimų nei banditams, nei prokurorams. Laukti buvo siūloma ir po šaudymų Kaune, ir po Drąsiaus Kedžio laidotuvių...

Skandalingiausias "Abipus sienos" tyrimas - nauju laiku, antradienį 19.15, tik per LNK.