Generalinė prokuratūra šeštadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl Policijos departamento pareigūnų galimo piktnaudžiavimo ir tarnybos pareigų neatlikimo.

LNK Žinios šeštadienį pranešė, kad neoficialiais duomenimis, D.Kedžios bendrininkas buvo policijos informatorius ir esą policija žinojo apie planuojamas žudynes.

Policijos generalinis komisariatas Saulius Skvernelis šios informacijos nei paneigė, nei patvirtino. Jis teigė, kad dabar apklausiami pareigūnai.

LNK teigimu, tyrimas pradėtas, kai į žurnalistus kreipėsi vyras, prisistatęs D.Kedžio bendrininku. Esą pabūgęs nusikaltimų žiaurumo, jis tapo policijos informatoriumi ir bendravo su pareigūnais prieš tai, kai Kaune buvo nužudyti J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė. Slaptasis policijos informatorius esą palaikė ryšį su ieškomu D.Kedžiu iki pat jo mirties.

D.Kežio bylą tyrę prokurorai apie tokį liudytoją nieko nežinojo.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras, o atlieka Policijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Imuniteto valdybos tyrėjai. Ji pavaldi tik policijos generaliniam komisarui.

Šią vasarą Generalinė prokuratūra paskelbė, jog nėra abejonių, kad mirtinus šūvius į J.Furmanavičių ir V.Naruševičienę paleido juos pedofilija kaltinęs D.Kedys. Kadangi šis vyras nebegyvas, jam tyrimas nutrauktas. Tačiau, prokuratūros duomenimis, D.Kedys veikė su bendrininku.

"Tyrimo duomenys ir liudininkai patvirtina, kad D.Kedį įvairiose vietose matė ne vieną", - yra sakęs prokurorų darbo grupei vadovavęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Rėdas Savickas.

Kad D.Kedys galėjo būti ne vienas, prokurorai kalbėjo iškart po žmogžudysčių. Vėliau pernai gegužę dabar jau nebedirbantis Generalinės prokuratūros prokuroras Algimantas Kliunka tai paneigė, esą D.Kedys žudė vienas, o tyrėjus suklaidino vaizdo kamerų prie J.Furmanavičiaus namų užfiksuota medžiaga, kurioje ant keleivio sėdynės pakabinta liemenė buvo palaikyta žmogumi.

"A.Kliunka dėl liemenės galėjo būti teisus, tačiau kiti bylos duomenys įrodo, kad D.Kedys turėjo bendrininką", - įsitikinęs R.Savickas.

Nustatyta, kad 2009 metų spalio 5-osios rytą išeidamas iš namų D.Kedys pasiėmė ir seife laikytus ginklus: savigynai išduotą pistoletą "Beretta" ir 12 kalibro dvivamzdį šautuvą "Winchester". Niekas tuo metu dar nežinojo, kad D.Kedys turi ir trečią ginklą - iš dujinio į kovinį perdirbtą pistoletą "IŽ Baikal", kuris rastas šalia D.Kedžio pernai balandžio 17 dieną.

Pedofilijos byloje dabar jau miręs kaunietis D.Kedys kaltino Kauno apygardos teismo teisėją J.Furmanavičių , buvusio Seimo pirmininko visuomeninį padėjėją Andrių Ūsą ir dar vieną nenustatytą asmenį seksualiai išnaudojus jo mažametę dukterį, o buvusios sugyventinės seserį V.Naruševičienę - mažamečių sąvadavimu. Tačiau šių asmenų kaltė teismuose nepatvirtinta.

J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė buvo nušauti 2009-ųjų spalį Kaune. Manoma, kad tai padarė D.Kedys.

Kaltinimai tvirkinimu buvo pateikti tik A.Ūsui. Pastarasis netikėtai mirė per nelaimingą atsitikimą praėjusių metų birželį, apvirtus keturračiam motociklui.

Birželį Generalinė prokuratūra Lietuvos Aukščiausiajam Teismui apskundė Klaipėdos apygardos teismo nutartį, pagal kurią nuspręsta toliau nagrinėti rezonansinę pedofilijos bylą vieninteliam kaltinamajam A.Ūsui mirus. Generalinė prokuratūra prašo nutraukti bylą, nes asmuo yra miręs.

Prokuroras prašo panaikinti Klaipėdos apygardos teismo šiemet kovo 22 dieną paskelbtą nutartį ir palikti galioti Panevėžio teismo 2010 metų lapkričio 17 dienos priimtą nutartį, pagal kurią nutarta A.Ūso bylą nutraukti.

Aukščiausiojo Teismo nutartis dėl galimybės nagrinėti pedofilijos bylą bus galutinė ir neskundžiama.