„Įvykių vertinimas yra tik bylą nagrinėjančio teismo kompetencija“, – atmesdama kelių nuteistųjų ir jų advokatų prašymą į posėdį iškviesti politikus, penktadienį pareiškė kolegijai pirmininkaujanti teisėja Audronė Kartanienė.

Dėl beveik prieš 3 metus prie Seimo įvykusių riaušių Vilniaus apygardos teismas nagrinėja 24 nuteistųjų ir jų advokatų apeliacinius skundus. Nuteistieji prašo panaikinti apylinkės teismo apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo jiems skirtos laisvės atėmimo bausmės (beveik visiems vykdymas atidėtas) bei priteistas daugiau nei 284 tūkst.litų civilinis ieškinys.

Po dalinio įrodymų tyrimo, kurio metu buvo apklaustas vienas Viešojo saugumo tarnybos pareigūnas bei peržiūrėti riaušių prie Seimo vaizdo įrašai, teismas pradėjo klausytis nuteistųjų ir jų gynėjų kalbų. Teismas buvo suplanavęs, kad penktadienį išklausys visų proceso dalyvių kalbų, tačiau dalis advokatų pakoregavo teisėjų darbą – jie pareiškė, kad nėra pasiruošę sakyti baigiamųjų kalbų.

Dėl to teisėjų kolegija išklausė tik tuos nuteistuosius ir jų advokatus, kuriems nekilo kliūčių su baigiamosiomis kalbomis kreiptis į teismą. Kiti nuteistieji ir jų advokatai savo kalbas žada sakyti gruodžio 2-ąją, o po to žodis bus suteiktas valstybinį kaltinimą palaikančiam prokurorui Pauliui Jablonskui.

Prokuratūra nesutinka su nuteistųjų skundais ir teismo žada prašyti palikti jiems galioti paskirtas bausmes.

Daugumai riaušių prie Seimo bylos kaltinamųjų teismas yra skyręs kiek didesnes nei dvejų metų laisvės atėmimo bausmes, tačiau beveik visos jos buvo atidėtos.

Realios laisvės atėmimo bausmės skirtos kaltinamiesiems, kurie buvo nuteisti kitose bylose. Tai – Romas Vaicekauskas, jam kartu su kita bausme skirta bendra šešerių metų laisvės atėmimo bausmė, ir Tomas Čaikauskas, kuriam skirta dvejų metų ir šešerių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Aleksejas Druzevas nuteistas dvejų metų ir septynių mėnesių, Arturas Laveckis – dvejų metų ir šešių mėnesių, Leonidas Ivanovas – dvejų metų ir penkių mėnesių, Aleksandras Daško – dvejų metų ir keturių mėnesių bausmėmis, jas atidedant.

Dariui Subotkevičiui, Tadui Šobliui, Edgarui Švabauskui, Aleksandrui Aškelovičiui, Česlovui Bitovtui, Tomui Čedrauskui, Sauliui Stepaičiui ir Michailui Gajevkiui skirta po dvejus metus ir tris mėnesius laisvės atėmimo, bausmių vykdymą atidedant.

Genrikui Lisovskiui, Karoliui Lenkovskiui, Edgarui Žukauskui, Andrejui Artemenko, Slavomirui Stankevičiui, Tomui Virbickui, Aivarui Avgustinui, Česlavui Dukeliui, Sauliui Žukauskui, Arturui Pantiuchinui skirtos dvejų metų ir vieno mėnesio laisvės atėmimo bausmės, bausmių vykdymą atidedant.

Jurijui Šidlionokui, Vadimui Kundinovičiui, Sigitui Astratovui, Veslavui Lukaševičiui - skirtos metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmės, bausmių vykdymą atidedant.

Dar vienas riaušininkas Skomantas Pakalka buvo nuteistas atskirai, nes jis kurį laiką slapstėsi Londone.

Per 2009-ųjų sausio 16-ąją Vilniuje įvykusias riaušes nukentėjo apie 30 žmonių, išdaužta dalis Seimo langų, apgadinti kai kurie aplinkiniai pastatai, bandyta įsiveržti į Seimą.