Trečiadienį kalbėdamas Rusijos tautų draugystės universiteto studentams, jis pažymėjo, kad pastaruoju metu JAV politikoje išryškėjo "supervalstybės tendencija". "Ši tendencija pasireiškė per Jugoslavijos bombardavimus ir yra labai pavojinga", - sakė J.Primakovas.

Jis taip pat pažymėjo, jog ne kartą yra įspėjęs JAV vadovybę, kad noras "primesti hegemoniją" didina ekstremizmo pavojų pasaulyje. "Šiandien susidarė trikampis - Afganistanas, Kosovas ir Šiaurės Kaukazas, kurie vienas su kitu susiję, o Afganistanas apskritai tampa pasaulio terorizmo centru", - pabrėžė buvęs premjeras.

Be to, sakė J.Primakovas, "patį Talibano judėjimą sukūrė Pakistano žvalgyba, o Centrinė žvalgybos valdyba prie to prisidėjo". Jo nuomone, toks JAV elgesys - "šaltojo karo atgyvena, kurios reikia atsisakyti".

J.Primakovas pasisakė prieš NATO plėtrą į rytus. "NATO - tai šaltojo karo laikais sukurtas karinis blokas, kuris neperaugo į politinę organizaciją, kuris ketina įtraukti vis naujas valstybes. Argi tai garantuoja saugumą? Argi Rusija yra potenciali agresorė?", - klausė J.Primakovas.

Jis skeptiškai atsiliepė apie JAV idėją dislokuoti nacionalinę priešraketinės gynybos (PG) sistemą. Jo nuomone, rugsėjo 11 dienos tragedija JAV parodė, kad "nacionalinė PG neapsaugo nuo teroro aktų".

Ekspremjeras pavadino teisingu Rusijos prezidento sprendimą, kad "Rusija tiesiogiai nedalyvaus atpildo akcijose, bet rems šiuos veiksmus ir galvos, kaip išrauti su šaknimis pačią ligą, lemiančią terorizmą".

Buvusio premjero nuomone, pasaulio bendrijai dabar reikėtų pasirašyti chartiją dėl kovos su tarptautiniu terorizmu. Visos šalys turi garantuoti, jog bus likviduotos visos organizacijos, vienaip ar kitaip susijusios su teroristais, o patys teroristai bus išduoti kitoms valstybėms remiantis "pagrįstais reikalavimais".