Mishra perspėja dėl nenuoseklaus požiūrio į odos priežiūrą: “Vien tik ajurvedinės žolelės ar ekstrakto įtraukimas į kosmetikos produkto sudėtį nepadaro jo ajurvediniu. Žolelės turi stiprių gydomųjų savybių, tačiau naudojamos vienos arba netinkamai kombinuojant gali padaryti daugiau žalos negu naudos. Pavyzdžiui, Gotu Kola taikoma padidinti kolageno sintezę, tačiau naudojama ne kartu su kitomis balansuojamosiomis žolelėmis suerzina odą.”

Sužinokite savo odos tipą pagal Ajurvedą

Pirmasis žingsnis gilinantis į gydomąją Ajurvedos odos priežiūrą – sužinoti, kokio tipo jūsų oda.

Vata, Pitta ir Kapha yra Ajurvedos psichofiziologiniai principai, vadinami došomis. Jie reguliuoja visą kūno ir proto veiklą bei nulemia žmogaus fizinę, emocinę ir protinę būklę. Šie trys principai yra penkių elementų kombinacijos. Pavyzdžiui, Vata yra daugiausiai oras ir erdvė, Pitta – ugnis ir vanduo, Kapha – žemė ir vanduo. Odos tipas taip pat gali būti Vata, Pitta ir Kapha, arba kartais – dviejų iš šių došų junginys.

“Dar daugiau: žmogus gali būti gimęs su vienokiu odos tipu, tačiau laikui bėgant šis tipas gali keistis, priklausomai nuo išorės veiksnių, tokių kaip klimatas, mityba, gyvenimo įpročiai, aplinkos užterštumas. Į šiuos neatitikimus taip pat reikia atkreipti dėmesį, renkantis odos priežiūros programą,” – pataria Mishra.

Vata oda – daugiausia sausa, plona, vėsi paliesti, lengvai išsausėja ir yra labai pažeidžiama, esant sausam vėjuotam orui. Pitta yra daugiausia ugnis, todėl Pitta oda linkusi į uždegimus, jautrumą šviesai, karštam maistui, taip pat - karštam būdui. Pitta oda raudonuoja, palietus šilta, labiau linkusi į strazdanas ar apgamus nei kiti odos tipai. Kapha doša – vanduo ir žemė, taigi Kapha oda turi visas vandens bei žemės savybes – ji gali būti riebi, stora, labiau atspari saulei.

Oda gali būti Vata-Pitta kombinacijos tipo – tai oda, kuri yra sausa ir jautri, Kapha Pitta – riebi bei jautri, ir Vata-Kapha, sausa oda su riebiomis zonomis. Ajurvedos požiūriu, rūpinantis kombinuota oda, reikia atkreipti dėmesį ir į aplinkos bei metų laiko veiksnius. Pavyzdžiui, žmogus, turintis Vata-Pitta odą, seks nurodymus Pitta odai vasarą bei Vata odai žiemą. Kapha-Pitta tipui rekomenduojama sekti Pitta nurodymus vasarą ir Kapha – žiemą. Vata-Kapha tipui geriausiai tiks Vata nurodymai su specialiu riebių zonų valymu.

Vata odos priežiūra

“Kad Vata tipo oda išliktų jaunatviška, odos priežiūros produktai turi būti labai puoselėjantys”, - teigia Mishra. – “Juose turi būti eterinių aliejų ar žolelių derinių, kurie maitintų bei drėkintų odą, priešingu atveju ji bus linkusi į raukšleles ir ankstyvą senėjimą.”

Vata oda reikalauja ramaus gyvenimo būdo – laiku eiti miegoti, valgyti reguliariai, tris kartus per dieną, laikytis kasdienio režimo, - tai pagrindiniai Vata odos priežiūros gydomojo metodo priesakai, nepamirštant valgyti maisto, kuris subalansuotų Vata ir pamaitintų Vata odą. Pateikiame keletą pasiūlymų, kaip rūpintis Vata oda.

Papildomai pamaitinkite savo odą, įtraukdami į savo mitybą natūralų pieną, grūdus ir žalialapes daržoves. Kasdien gerkite daug drungno vandens, kad sudrėkintumėte odą iš vidaus. Valgykite gausybę saldžių sultingų vaisių - jie išvalo kūną ir taipogi drėkina. Papildomai įtraukite į mitybą sviesto ar alyvuogių aliejaus.

Masažavimasis šiltais aliejais – puikus būdas išlaikyti sudrėkintą odą. Veido odai drėkinti naudokite natūralų, švelnų drėkinamąjį kremą. Pasirūpinkite papildomu riebalų kiekiu, naudodami veido aliejų. Gerai pasiilsėkite, kad jūsų kūnas ir protas galėtų įgauti naujų jėgų. Naudokite švelnų drėgmę subalansuojantį valiklį ir veidą valydami keliskart apipurkškite vandeniu.

Pitta odos priežiūra

“Pitta odai reikia vėsinimo ir maitinimo”, - sako Mishra. – “Naudokite odos priežiūros produktus, kurie padeda sustiprinti atsparumą saulei. Venkite deginimosi procedūrų ir terapijų, kurios paveiktų jūsų odą.”

Ajurvedos žolelė “Miško liepsna” gali padėti Pitta odai apsisaugoti nuo padidėjusio jautrumo šviesai. Tačiau, kaip ir kitos Ajurvedos žolės, ji turi būti naudojama tinkamai suderinta su kitomis žolėmis, kad būtų pasiektas norimas efektas.

Rūpindamiesi Pitta oda, laikykitės šių nurodymų.

Venkite “šiurkščios” sintetinės kosmetikos – ji pažeis jūsų odą ir sukels uždegimus. Venkite karšto aštraus maisto, taip pat labai pakepinto – jie suteiks dar daugiau karščio ir taip karštai natūrai. Valgykite daug saldžių sultingų vaisių, pasimėgaukite rožių uogiene su šaltu pienu kiekvieną dieną. Rožė vėsina kūną, protą ir jausmus. Naudokite vėsinančius aliejus, kaip kokosų, kasdieniam masažui.

Gaminkite naudodami vėsinančius prieskonius, pavyzdžiui, paprastąjį pankolį ir saldymedį. Imkitės ypatingų priežiūros priemonių, pasirodydami saulėje. Naudokite švelnius natūralius odos priežiūros produktus odai valyti ir maitinti. Pasirūpinkite papildomu riebalų kiekiu, kas antrą dieną naudodami veido odos aliejų.

Kapha odos priežiūra

“Dėl savo storumo ir riebumo Kapha oda labiau linkusi kaupti toksinus. Žmonės su Kapha oda turi kreipti ypatingą dėmesį į odos detoksifikaciją, tiek vidinę, tiek išorinę, kad pašalintų toksinus iš odos”, - teigia Mishra.

Odos šveitimas švelniu valomuoju moliu padės išvalyti odą iš išorės. Kapha odai taip pat gali prireikti specialių žolelių, kad oda būtų išvalyta iš vidaus. Kelios rekomendacijos Kapha odos priežiūrai.

Venkite per daug saldaus ar perkepinto maisto, jis padidina odos riebalavimąsi. Kasdien mankštinkitės, kad pagerintumėte kraujo apytaką, tam padės ir kasdienis masažas šiltais aliejais. Valgykite daug natūralių vaisių ir daržovių, kad padėtumėte organizmui išsivalyti iš vidaus. Kasdien dukart valykite odą; purvo kaukę naudokite bent kartą per savaitę. Gaminkite maistą, naudodami šildančius prieskonius, pavyzdžiui, imbierą ar juoduosius pipirus, kad pagerintumėte virškinimą ir neleistumėte kauptis toksinams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją