Aromaterapija - tai eterinių bei augalinių aliejų naudojimas fizinėms ir dvasinėms ligoms gydyti, taip pat jų profilaktikai. Pasak prancūzų aromaterapijos specialistės, kosmetologės, prestižinę aromaterapinę kosmetiką kuriančios kompanijos „Darphin" atstovės Claire Mayat, aromatiniai kvapai gali turėti įtakos emocijoms, elgesiui, jausmams, atminčiai, o į odą įtrinami aromatiniai aliejai daro odą švelnią ir sveiką.

Augalų ir aromatų paslaptys

Jau senovės civilizacijos žinojo apie gydomąsias augalų galias. Pirmieji augalų, jų aliejų ir kvapų gydomąsias savybes aprašė senovės egiptiečiai. Mayat teigimu, būtent jie išrado distiliacijos - garinimo metodą ir taip išgaudavo iš augalų reikiamus ekstraktus bei natūraliuosius aliejus. Gautomis medžiagomis egiptiečiai gydė ir balzamavo faraonus. Egiptiečiai naudodavo augalų ekstraktus ar eterinius aliejus ir bandydami suteikti energijos bei jėgų piramidžių statytojams: masažuodavo juos ar duodavo uostyti energijos suteikiančio augalų mišinio.

Vėliau fitoterapijos - gydymo augalais - žinias plačiai pradėjo taikyti ir senovės kinai, persai, graikai bei romėnai. Romėnai aromatinius aliejus naudojo masažams, vonioms, graikai juos degino. Tačiau XIX amžiuje natūralių augalų galios buvo primirštos, nes pramonės revoliucija atvėrė naujas dirbtinių ekstraktų gamybos galimybes. Vis dėlto natūralios gamtos dovanos visuomet viliojo grožio pasaulyje dirbančius žmones. Augalų ir aromatų gydomosiomis galiomis ypač susidomėta prieš keletą dešimtmečių. Mokslininkai kūrė naujus veiksmingus ir natūralius preparatus, galinčius grąžinti odai grožj ir jaunystę.

Aromatinių aliejų gavyba

„Aromatiniai aliejai gaunami iš žiedlapių, stiebų, šaknų tų augalų, kurie gamina aliejus savo apsaugai. Aromatinių aliejų gamybą galima būtų lyginti su vyno gamyba, nes jų kokybė priklauso nuo metų. Be to, aromatinių aliejų gavybai svarbu parinkti tinkamą laiką: sezoną, paros metą ir panašiai", - sakė Mayat. Anot specialistės, natūraliuose augaliniuose aliejuose bei ekstraktuose esančios molekulės giliai įsiskverbia į odą ir stimuliuoja jos apsaugines funkcijas, turi antibakterinį poveikį, tirpdo ir šalina nešvarumus, padeda ląstelėms atsinaujinti ir užgydo žaizdas, normalizuoja ir detoksikuoja odą, suteikia odai stangrumo ir elastingumo.

Gydomosios aliejų savybės

Pasak Mayat, kad ir kokią gerą kosmetiką moteris vartotų, kad ir kokios veiksmingos būtų jos sudedamosios dalys, oda, jei nėra tinkamai paruošta, tiesiog nėra pasirengusi priimti visų šių naudingų medžiagų. Per dieną atsiradę toksinai užteršia odą, todėl kremų ir losjonų poveikis sumažėja. Prieš vartojant apsaugines ir drėkinamąsias kosmetikos priemones būtina valyti odą, detoksikuoti bei subalansuoti. Koncentruoti natūralūs aliejai tinkamai paruošia odą ir padeda pasisavinti maitinamąsias medžiagas, didina odos priežiūros priemonių veiksmingumą.

„Aromatinius aliejus reikėtų naudoti vėlai vakare, jau po visų dienos darbų. Nuvaliusios veidą atsisėskite, atsipalaiduokite, užsimerkite ir galvokite apie tai, kas jums malonu. Vis dar užsimerkusi įkvėpkite aromatinio aliejaus tiesiai iš buteliuko, tuomet pirštų galus suvilgiusi keliais lašais aromatinio aliejaus palieskite 5 veido taškus: kaktą, skruostus, smakrą ir kaklą. Visus penkis lašiukus paskirstykite ant veido žemyn ir aukštyn švelniai masažuodama odą. Po šios procedūros galima tepti savo įprastą kremą pagal savo odos tipą", - aiškino Mayat. įkvėptas natūralaus augalo ekstraktas maloniai veikia sąmonę, o užtepto ant odos ekstrakto aktyvieji komponentai skverbiasi gilyn ir gaivina, skaistina odą, šalina iš organizmo toksinus.

Prancūzų aromaterapijos specialistės teigimu, aromatiniai aliejai ne tik gerina savijautą, gražina, bet ir veikia kaip antiseptikai, gydo žaizdas, spuogus, odos ląstelės greičiau regeneruoja.

Mirų aliejus

Puiki priemonė sausos odos priežiūrai: regeneruoja, padeda nuo uždegimo, ramina, atpalaiduoja, intensyviai maitina, apsaugo, minkština, stiprina odą, veikia kaip antioksidantas. Oda tampa švelni ir lygi. Maitinamasis mirų aliejus ypač tinka alergiškiems, turintiems egzemą, astmą žmonėms.

Jazminų aliejus

Eterinis jazminų aliejus skatina ląstelių regeneraciją ir kartu stangrina oodą. Specialiai sukurtas brandžiai odai. Suteikia elastingumo, regeneruoja, lygina raukšles, stangrina, veikia kaip antioksidantas, drėkina, maitina, minkština, ramina. Galima naudoti pigmentacijai naikinti, slopinti nuovargį bei gydant skrandžio ligas. Racionaliojo tipo moteriai skirtas aliejus, tačiau jį naudoja visos, kurios nori kuo ilgiau išlikti jaunos.

Rožių aliejus

Mažina stresą bei įtampą. Tinka visų tipų odai: ramina, atpalaiduoja nuo streso, nuovargio, depresijos, veikia antiseptiškai, tonizuoja, lygina, drėkina, stangrina odą, regeneruoja ir prisotina ląsteles deguonies.

Puikiai tinka vidinį nerimą jaučiantiems žmonėms bei tai odai, kuriai trūksta gyvybės, skaistumo.

Ramunėlių aliejus

Pasižymi raminamosiomis savybėmis. Puikiai tinka jautriai, paraudusiai odai. Patartina naudoti kraujotakos problemų turintiems žmonėms bei tiems, kuriems per karščius tinsta kojos. Aliejus veikia antiseptiškai, tonizuoja, ramina, saugo nuo paraudimų, kapiliarų sutrūkinėjimo, sudirgimų. Taip pat maitina, regeneruoja ir drėkina odą. Labai tinka emocingiems žmonėms.