Atsakykite TAIP arba NE į penkis pateiktus teiginius:

1. Nerimas, sumišimas, sausa oda, pagreitėjęs širdies plakimas ir sumažėjęs kraujospūdis yra dehidratacijos požymiai. TAIP. Papildomi simptomai – troškulys, silpnumas, mažesnis šlapimo kiekis, tamsesnis šlapimas ir net nuoalpiai.

2. Norint išvengti dehidratacijos, reikia gerti vandens ar kitų skysčių, kai tik jaučiatės ištroškę. NE. Jei jaučiate troškulį, dehidratacija jau prasidėjusi. Norint apsisaugoti nuo dehidratacijos, reikia gerti mažiausiai 8 stiklines skysčių per dieną, o karštu oru net daugiau, jei treniruojatės.

3. Alkoholis ir gėrimai, kurių sudėtyje yra kofeino, pavyzdžiui, kava ar kola, šiek tiek apsaugo nuo dehidratacijos. NE. Tiek kofeinas, tiek alkoholis spartina skysčių pašalinimą iš organizmo.

4. Jūs galite papildyti skysčių atsargas valgydami žalius vaisius ar daržoves, pavyzdžiui, pomidorus, brokolius, salotas, morkas, arbūzus, greipfrutus ir obuolius. TAIP. Visuose šiuose vaisiuose ir daržovėse didelis kiekis vandens.

5. Dehidratacijos rizika yra didesnė vaikams ir pagyvenusiems žmonėms. TAIP. Abiejų šių amžiaus grupių skysčių suvartojimas turi būti atidžiai sekamas, ypač karštu oru ir jei jie vemia arba viduriuoja.

Bet kokių treniruočių metu svarbu stebėti kūno skysčių pusiausvyrą. Vandens netekimo padariniai turės įtakos treniruotėms, iškart blogindami jų rezultatus.

Saikingų treniruočių metų, norėdami pakankamai papildyti skysčių atsargas, laikykitės šių nurodymų:

Prieš treniruotę: išgerkite didelę stiklinę vandens.

Treniruotės metu: gerkite po 150 ml vandens kas 15 minučių.

Po treniruotės: 1-2 stiklinės vandens.

(Didelė stiklinė vandens – maždaug 300-400 ml)

Kuo įtemptesnė treniruotė, tuo daugiau skysčių reikės, todėl didinkite nurodytus vandens kiekius. Tik prisiminkite – niekuomet nelaukite, kol pasijusite ištroškę – jūsų kūnas ne visada duos ženklą, kai jam iš tikrųjų prireiks skysčių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją