Galiausiai Kinijoje buvo pažeista proporcinė vyrų ir moterų pusiausvyra. Remiantis pagrindinių laikraščių „Čžungo žibao“ ir „Ženmin žibao“ duomenimis, 2000 metais 117-119 berniukų tekdavo tik 100 mergaičių. Šiuo metu Kinijoje berniukų yra penktadaliu daugiau, kadangi moterys, savo įsčiose turėjusios mergaites, daug dažniau nutraukdavo nėštumą arba žudydavo dukras joms gimus.

Netolimoje praeityje Kinijos valdininkai išdidžiai teigdavo, kad jiems pavyko išvengti 300 mln. vaikų gimimų. Politikos „Viena šeima – vienas vaikas“ aktyviai pradėta laikytis aštuntojo dešimtmečio pabaigoje. Neretai jai pritardavo „šeimos planavimo“ šalininkai, tarp jų ir feministės – tos, kurios didėjančio planetos gyventojų skaičiaus grėsmę lygino su visuotinio atšilimo grėsme.

Dabar net Kinijos valdininkai pripažįsta, kad didžioji tų 300 mln. negimusių vaikų dauguma buvo mergaitės. Kinijos valdžia išreiškė susirūpinimą ir praėjusią savaitę paskelbė priimanti naujų programų paketą. Šios programos turi iš esmės pakeisti susiklosčiusią padėtį. Valstybinis gyventojų ir šeimos planavimo komitetas pradėjo vykdyti bandomąjį projektą „Rūpinimasis mergaitėmis“. Juo remiantis bus sukurtos lengvatų ir skatinimo sistemos mergaičių gimimo atveju. Pavyzdžiui, viena iš skatinimo priemonių – piniginė pašalpa sutuoktiniams, susilaukusiems dukters ir neatsisakiusiems jos, taip pat lengvatų jiems suteikimas būstui įsigyti ir t.t. Pašalpos tėvams bus išmokamos dalimis įvairiais dukters gyvenimo etapais. Kai kurioms šeimoms, auginančioms mergaites, nebereikės mokėti mokyklos įnašų.

Remiantis kai kuriais pranešimais, vyriausybė planuoja imtis griežtų administracinių priemonių pastebėjus, kad klinikose ultragarsu ir kitomis priemonėmis tikrinama vaiko lytis ir apie tai pranešama tėvams. Atsakomybėn bus taip pat patraukti gydytojai, praktikuojantys persileidimus, ir motinos, atsisakiusios savo naujagimių dukterų. Be to, Kinija planuoja surengti gyventojų perauklėjimo kampaniją – įtraukiant lozungus ir visas žiniasklaidos priemones, – kad formuotųsi teigiamas piliečių požiūris į mergaites.

Panašu, kad Kinija jau suvokė, kokias pasekmes turėjo politika „Viena šeima – vienas vaikas“. Kadangi ši politika buvo vykdoma praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje ir gimę berniukai jau pasiekė 20 metų amžiaus ribą, dabar jiems tenka susidurti su rūsčia tikrove, kai šešiems universitetų absolventams tenka tik penkios potencialios nuotakos. Kinijos žiniasklaidoje apstu pranešimų apie visoje šalyje grobiamas jaunas moteris - nusivylę vyrai bet kuriomis priemonėmis siekia turėti žmonas.