Silvija pasakoja apie australiško interjero tendencijas, kurios už pusiaujo šiek tiek skiriasi nuo mūsiškių.

Dizainerės akimis, tiek Lietuvoje, tiek Australijoje baldžiai skiria daug dėmesio technologijoms, rinkodarai, bet per mažai - dizainui. "Susidaro įspūdis, kad baldus gaminti yra kam, bet nėra kam jų kurti", -samprotauja Silvija.

Nesigėdija aptraukti baldų

Pasiturintys australai nebūtinai švaistosi pinigais ir kasmet perka naujus baldus - niekas nelaiko gėdingu dalyku apšiurusius baldus aptraukti iš naujo. Jie tiesiog vertina baldo rėmo kokybę. "Pažvelkite į antikvarinius baldus - tiek amžių praėjo, o jie išliko tvirti, nes juos gaminant buvo naudojamos kokybiškos medžiagos, - kalba Lomanaitė. - O šiuolaikiniai baldai pigūs dėl to, kad jų rėmui naudojamas prastas, neparuoštas medis".

Pasak Silvijos, neseniai jos klientė rinkosi medžiagą aptraukti baldų komplektui, kuriam jau 37 metai. Žinoma, reikės keisti ir spyruokles, bet pats rėmas labai tvirtas ir kokybiškas. Kainuos nemažai, bet baldai tarnaus dar 37 metus. "Manau, tai protingas sprendimas, juolab kad šiuolaikinis interjeras yra lankstus ir toleruoja įvairių stilių baldus, - sako Silvija. - Šią vasarą Lietuvoje mamai ieškojau minkštųjų baldų. Buvau šokiruota - apie ergonomiškumą nėra ko ir kalbėti. Geriausia išeitis pasirodė restauruoti močiutės maždaug 1960-1970 metų elegantiškus, lengvus fotelius mediniais rėmais. Atrodo labai stilingai ir neužgožia kambario".

Lietuviški baldai - griozdiški

Dizainerei sunku suprasti, į ką orientuojasi Lietuvos baldų gamintojai. "Daugelis baldų yra pernelyg griozdiški šiuolaikiniams butams, - tvirtina ji. -Lietuvos baldžiai turėtų orientuotis į vidutinio vartotojo buto plotą. Jiems vertėtų bendradarbiauti su firmomis, kurios stato namus - peržvelgti projektus ir pagal juos kurti baldus. Pavyzdžiui, dabar visi linkę sujungti svetainę su virtuve. Ta bendra erdvė dažniausiai nėra didelė, tad įrengus virtuvę nebelieka daug vietos minkštiesiems baldams".

Silvija mano, kad būtų naudingas bendras statybininkų ir baldžių darbas. "Kai statybinė organizacija pastato naują namą, o baldžiai įrengia keletą parodomųjų butų, išlošia visi: statybininkai greičiau parduoda patrauklesnį produktą, baldžiai pareklamuoja save ir suvokia, kokių baldų reikia šiuolaikiniams butams, o pirkėjai pamato galutinį rezultatą", - kalba dizainerė, pati įrengianti parodomuosius butus.

Slepiasi nuo saulės

Pasak pašnekovės, Australijoje kur kas lengviau rasti tinkamų interjero detalių ir suformuoti skoningą visumą. Kilimus dizainerė dažniausiai užsako derindama jų piešinį prie kuriamo būsto interjero. "Kartais pakanka pateikti gobeleno, kuris naudotas sofai aptraukti, gabalėlį - ir pagal jį man išaudžia gražų kilimą".

Daug dėmesio skiriama langams dekoruoti. "Siūloma daug karnizų rūšių, - pasakoja dizainerė. - Užsisakant galima reikalauti, kad karnizas idealiai atitiktų sienos spalvą, ir net jei ta spalva vadinama "blue cow" (pažodžiui - mėlyna karvė), bus pagamintas lygiai toks pat. Dar vienas šaunus gaminys - mediniai karnizai, kurių viduje įtaisyti užuolaidų slankiojimo mechanizmai. Juk kartais nesinori matyti metalo".

Populiaru tonuoti langus. Šį būdą renkasi žmonės, nepageidaujantys jokių užuolaidų, bet pageidaujantys, kad niekas nežvilgčiotų vidun. Mėgstamos medinės žaliuzės - jos gali būti įvairių spalvų. Žaliuzių lentučių plotis gali siekti net iki 10 centimetrų.

Naudojamos ir romanetės. Populiariausios - drobinės, atsparios ultravioletiniams spinduliams. Dažnai romanetės gaminamos pagal individualų užsakymą. Klientas gali pasirinkti net ir paprasčiausią audinį - iš jo bus pasiūta bet kuri kambario detalė. Medžiagai bus pritaikytas specialus pamušalas, ir gaminys puikiai derės prie interjero. "Pavyzdžiui, jei šeimininkams patinka raudonais apskritimais išmarginta lovatiesė, žaviai atrodys ir iš tokio audinio pasiūtos romanetės. Nors toks piešinys yra ryškiaspalvis, jis neperkraus interjero", - kalba Silvija.

Kiliminė danga -privaloma

Australijoje į madą grįžta aksomas, vis labiau populiarėja netikras kailis. "Šią tendenciją apibūdinčiau taip: minkštieji baldai - modernių linijų, bet iš klasikinių prabangių medžiagų", - sako Lomanaitė. Tapetai ten nemėgstami. Populiaru dažyti sienas, dažus maišant su smėliu ar cemento milteliais. "Mėginu klientus įtikinti, kad nebūtina tapetais klijuoti visų sienų - galima juos naudoti kaip akcentą, - kalba Silvija. - Vienam užsakovui suradau dailininkę, kuri ranka išpiešė sieną įvairiais ornamentais -vis įdomiau".

Australai mėgsta medines grindis. Populiarios ir natūralios dangos - džiutas, sezalis, pinti vandens hiacintai. Grindinis naudojamas ir natūralus akmuo bei marmuras.

Australams, gyvenantiems daugiabučiuose namuose (išskyrus pirmojo aukšto gyventojus), neleidžiama kloti medinių grindų. Tiksliau, jos gali būti medinės, bet ant viršaus vis tiek reikia tiesti kiliminę dangą - taip kiti gyventojai saugojami nuo triukšmo.

Miestietiška kultūra užmiestyje

Lakoniško skandinaviško bei grakštaus itališko stiliaus interjerai užkariauja ne tik Europą - juo užsikrečia ir kitų žemynų gyventojai. "Australai pradeda pereiti nuo pompastiško karalienės Viktorijos laikų stiliaus prie modernaus interjero, - sako Silvija. - Deja, tai labai lėtas procesas".

Modernus stilius, anot jos, būdingas prabangesniems rajonams: "Pirmiausia dėl to, kad tai brangu. Antra, lakoniškumas ir modernumas, mano manymu, labiau patinka išsilavinusiems, daug keliavusiems ir daug žurnalų perkantiems žmonėms. Tačiau čia neretas ir Viktorijos stilius - senuosiuose prestižiniuose rajonuose stovi solidūs šimtamečiai namai, kuriems modernus interjeras tiesiog netiktų", - pasakoja pašnekovė.

Australijoje populiarus maišytas stilius, vadinamas Naująja žeme (New earth). Tai modernaus ir užmiesčio interjero mišinys, atsiradęs transformuojantis įvairiems stiliams. Naujosios žemės spalvos - rusvos, raudonos, dominuoja šilti tonai. Tačiau gobelenai "miestietiški" - ne per daug perkrauti piešiniais. Naudojama nemažai odos, ypač odinių, aksesuarų: žurnalų krepšių, nuotraukų rėmų.

Madas lemia ir rinka

Stilinguose australų namuose aksesuarų nedaug - keletas paveikslų, keletas statulų, viena kita vaza. Vis labiau populiarėja stiklas - įvairiaspalvio stiklo kūriniai naudojami kaip paveikslai. Naudojami abstraktūs interjero elementai, pavyzdžiui, plokščios lėkštės, išmargintos raudonais apskritimais. Antikvariniai baldai derinami su moderniais aksesuarais. Pavyzdžiui, retro stiliaus interjere gali stovėti dizainerio Filipo Starko kėdė, ir atvirkščiai - moderniame bute gali kaboti stilingas kandeliabras.

Dizainerė pastebėjo, kad grįžta į madą šeštojo ir septintojo dešimtmečio medžiagos: "Tokios, iš kurių mūsų mamos siūdavosi sukneles", - šypteli dizainerė.